kálcium

Egy 2012-es kutatás felvetette, hogy a rendszeres kálcium kiegészítés megnöveli a szívroham kockázatát. A British Medical Journal lapjain megjelent tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy a kálcium kapszulákat fogyasztók között sokkal gyakoribb volt a szív- és érrendszeri esemény, mint a combnyaktörés, aminek megakadályozására szedték.

A kálcium készítményeket elsősorban idősek szedik a csontritkulás megakadályozására. A felírás alapját egy igen széles körben ismert adat adja, miszerint látványosan csökkenti a csontritkulásból származó törések számát nagyobb mennyiségű kálcium fogyasztása, de igen kevés kutatást végeztek a hosszabb távú kockázatok tekintetében.

Engedj meg már itt a cikk elején egy személyes megjegyzést. Természetgyógyászok között általánosan ismert az, hogy a megevett kálciumnak és egyéb elemeknek arányban kell állniuk. Elsősorban a magnézium hiányát okozhatja az egyoldalú kálcium bevitel. Azt is minden táplálkozási szakértő tudja, hogy a magnézium hiány izomgörcsökben nyilvánul meg először. Ha ez a vádliban jelentkezik, az kellemetlen, de ha a szívizmokban, az több mint kellemetlen.

Magas kálcium tartalmú természetes étrend esetén a fenti probléma elképzelhetetlen, de hála szűk látókörű orvosainknak és gyógyszerészeinknek, miközben a csontritkulás ellen küzdenek, mellesleg megölik a pácienseik szívét.

A piacon kapható jobb kálcium tartalmú kiegészítők 1:2 arányban magnéziumot is tartalmaznak. Ennek a kettő elemnek mindig 1:2 arányban kell lennie a táplálkozásban és nem szabadna felborítani az egyensúlyukat napi több gramm kálcium egyoldalú fogyasztásával. Keresd a CalMag készítmények közül azokat, amik a fenti arányban tartalmaznak legalább fele annyi magnéziumot, mint kálciumot.

Ian Reid professzor az Aucklandi egyetemen 20 év időtartamot figyelembe véve 15 tanulmányt elemzett, amiben 12.000 beteg adatai voltak fellelhetők. Döbbenetes, de 30 százalékos arányban növelte meg a kálcium fogyasztás a szívrohamok számát, miközben 10 százalékkal csökkentette csupán a combnyaktörések számát. A kutatók szerint azzal állunk szemben, hogy egyszerűen miközben a haszonra összpontosítottunk, figyelmen kívül hagytuk a kockázatokat.

Természetes vagy mesterséges?

Az emberek azt hiszik, hogy korallt vagy mészkövet enni természetes. A magas kálcium tartalmú étrend az természetes. Semmi baj azzal, ha valaki több sajtot, brokkolit, vagy bármilyen magas kálcium tartalmú ételt eszik bármilyen mennyiségben. Bajt mindig azzal okozhatunk, ha egyetlen komponenst kiemelünk a százból, és azt hosszú távon túlságosan is bőségesen fogyasztjuk.

Érdekes, hogy vannak olyan népcsoportok, akik átlagos kálcium fogyasztása mindössze egy harmada a magyarországi átlagnak és teljesen ismeretlen a csontritkulás a körükben.

Több publikáció is megjelent a közelmúltban, amiben a kálcium beépülését megakadályozó D-vitamin és K2-vitamin hiányt valamint a megerőltető fizikai munkát jelölték meg a csontritkulás okaként, és nem az elégtelen kálcium fogyasztást.

Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy a fenti kutatásban a 15-ből öt olyan volt, amiben a kálcium mellett D-vitamin kiegészítést is kaptak a páciensek. Ezekben a a statisztikákban érdekes módon nem volt kimutatható növekedés a szívrohamok számában.

Forrás: naturhirek.hu
Ian R. Reid et al.: Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis DOI:10.1136/bmj.c3691

D-vitaminok lelőhelye ITT >>>

K2-vitaminok lelőhelye ITT >>>