migrén

A migrén (migrénes fejfájás) gyakoribb mint valaha, napjainkban rengeteg ember életét keseríti meg.

A legtöbben nem tudják mi okozza.

Néhány kutatás szerint úgy tűnik, hogy egyes vitaminok hiánya is lehet a kiváltó ok.

Milyen vitaminok hiánya okozhatja és kiket érint a leggyakrabban?

A nőket érinti leginkább

Egy kutatás szerint a migrén a nők 18 százalékát, és a férfiak 6 százalékát érinti Amerikában. A előfordulása függ a hormonháztartástól, a környezeti hatásoktól, és a stressztől. Legtöbbször a fájdalom enyhítésére gyógyszereket írnak fel, mely elnyomja a fájdalmat, de a valódi okot nem kezeli. Szerencsére akik gyakran szenvednek a migrénes fejfájással, sokat segíthetnek ezen az állapoton, néhány táplálkozási változtatással.

Vitaminok

Egy tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik folsav, D-vitamin, B12-vitamin, B6-vitamin hiányosak, nagyobb eséllyel szenvednek migrénes fejfájással, mint azok, akik bőségesen pótolják ezeket a vitaminokat. Ezen vitaminok hiánya növeli a migrén esélyét 300 százalékkal.

Magnézium

Egy másik tanulmány szerint, a magnézium-hiány válthat ki migrénes fejfájást. A magnézium napi pótlása segít megelőzni, vagy jelentősen csökkenteni a rohamok számát és intenzitását.

Egyebek

A fokozott verejtékezés és néha a tavaszi eszement diéták hatására elsősorban a nők esetében alakul ki káliumhiány, egyeseknél ez olyan szintű, hogy megakadályozza a verejtékezést. A káliumhiány tünete lehet a fáradtság, tompaság, súlyosabb esetben fejfájás.
Érdemes megjegyezni, hogy egyes élelmiszerek (különösen az élelmiszer-adalékanyagok) is hozzájárulhatnak a migrénhez. Kerülje a nitrites, nitrátos, ízfokozós élelmiszereket. (ezeket egyébként is, de ha migrénes fejfájása van akkor főleg).

Forrás: naturalnews (vitaking.hu)

BŐSÉGES VITAMINPÓTLÁS ITT >>>