Miért szenvedsz a kánikulában?

Nem bírod a hőséget?

Miért szenved valaki a kánikulától és miért van az, hogy mások remekül veszik ezt az akadályt? Minden valamire való egészségügyi szakember tudja, mi a hőguta. Még fel is ismerik. Viszont rosszul, vagy sehogy nem kezelik…

Árnyékba kísérik az embert, adnak neki vizet, és hűtik a testét. És talán hamarosan jobban lesz, de másnap még sajog a feje és akár egy hétig is gyenge lesz. És ki ne ismerné azt a tarkón induló délutáni nyomó fejfájást, ami estére elhatalmasodik, és reggelre múlik csak el jó esetben? Ugye ismerős? És akinek ez már napok óta krónikusan jelen van, annak van egy jó tanácsom: Nyaljon sót! Még mielőtt valaki megsértődne: Amennyiben valaki megnyalja a verejtékét, érezni fogja, hogy a vízen kívül legalább 70-féle különböző ásványi anyag és nyomelem kombinációját nyalja.

A hőguta két esetben is bekövetkezik

Amennyiben a só és a víz egyensúlya felbomlik a szervezetben, a verejtékezés megáll. Ha víz hiányzik és ha só hiányzik, egyaránt. A bőr nyirkos, néha hideg, néha forró lesz. Kezeletlenül akár halált is okozhat egy órán belül. Könnyen belátható, hogy a vízen kívül valahogy pótolni kell az elveszett sót is.

Az egésszel az a probléma, hogy régóta tartja magát egy orvosi téveszme, miszerint a só fogyasztás mindenféle káros folyamatokat indít el elsősorban a keringési rendszerben. Bár ezt igazolni csak patkányokon és majmokon szokták, ez elég jól beivódott a köztudatba. Pedig az igazi tévedés abban van, hogy egyszerűen sónak hívunk egymástól óriási mértékben különböző ásványi-anyag keverékeket. A finomítatlan tengeri só tartalmaz legalább hetvenféle ásványi-anyagot és nyomelemet, melyek fontos szerepet töltenek be a szervezetben.

Például részt vesznek a vérnyomás szabályozásban. A finomított, feldolgozott sók nem alkalmasak erre. Azért, hogy csillogóan fehér legyen, ne csomósodjon bele a sótartóba számtalan fizikai és kémiai eljáráson esik át. Az értékesebb ásványokat kinyerik belőle, és vegyszerekkel szennyezik. És nem csak a mesterséges hozzáadott kálium-jodidról vagy a nátrium-nitritről beszélünk, ami kutatások szerint rákkeltő hatású, hanem például az alumínium-hidroxidról, amit az állagának megtartása miatt úgy kevernek bele, hogy még a csomagolásán sem kötelesek feltüntetni. A szakemberek a konyhasóban található mennyiséget problémásnak tartják, az alumínium ugyanis igazolt módon lerakódhat az agyban.

Mit használj?

A legalkalmasabb a só pótlására a finomítatlan tengeri só, illetve a kálium, vagy egy magas ásványi anyag tartalmú italpor is remekül pótolja az izzadással járó só veszteséget!

Ha szenvedsz a hőségben, ha nem, ezt részévé kellene tennie a napi étkezésének. Egész nyáron.

Sokkal jobban fogod viselni a kánikulát. Elmarad a délutáni kimerültség, az esti sajgó fejfájás és alapvetően energikusabbnak fogod érezni magad és nem szenvedsz tovább a kánikula miatt.