Hallottál már a B3 vitaminról, teljes nevén a Niacinról? Érdemes megismerkedni vele, mert több nagyon fontos funkcióért felelős a szervezetünkben!


Azzal kezdeném, hogy közel 50 ismert folyamatban játszik szerepet a testben. Hiánya okozza a pellagra nevű betegséget, de segíthet a ízületi gyulladások, depresszió, magas koleszterin és a cukorbetegség megelőzésében is. Kozmetikában pedig a patanásos és gyulladt bőr kezelésére használják.

Három formája van: a nikotinsav, a niacinamid és a inozitol-hexaniacinát. Az utóbbi Magyarországon nem annyira elterjedt, míg a nikontnsav (az egyeseknél erős bőrpírt és irritációt okozó hatása miatt) nem szokták ajánlani.
Legfontosabb szerepe, hogy besegítsen abba a folyamatba, ami az elfogyasztott táplálék energiává való átalakulásához kell. A b3 vitaminnak szerepe van a szénhidrátok lebontásában, így a vércukorszint szabályozásában is.

b-vitamin_reklam

Cukorbetegség

Ha fiatalkori (1. típusú) diabéteszt diagnosztizálnak valakinél érdemes kipróbálni a niacint, mert ennek alkalmazása (ha elég hamar elkezdik) akár csökkentheti az inzulinszükségletet is.

Niacin és a koleszterin

A nagyobb mennyiségű niacin növeli a HDL („jó koleszterin”) és csökkenti az LDL („rossz koleszterin”) szintjét. Igazából némi ésszerű étrendi változtatással, kis mozgással és niacin használatával lehetne kezelni a koleszterin problémát.

Értágító hatása

A niacin tágíthatja az ereket, ezért keringési zavarok kezelésére is alkalmas lehet. Ilyen lehet az érelmeszesedés miatti lábszárban kialakult izomgörcs is, vagy a Raynaud-kór okozta érzéketlenség.

Gyulladáscsökkentő hatás és porcképzés

A niacinnak gyulladáscsökkentő hatása is van, ez a reumás, ízületi gyulladásos betegek számára hasznos. A porcképzést is elősegítheti, így az artrózis (ízületi porckopás) kezelésében is segítség lehet.

Agy- és idegsejtek karbantartása

A B3-vitamin karbantarthatja az agyat és az idegsejteket, sőt, arra is vannak vizsgálati adatok, hogy enyhítheti a depressziót, szorongást és álmatlanságot (napi 50 mg). Ez összhangban van Szendi Gábor elméletével, miszerint a depressziót az agy gyulladásával hozza összefüggésbe.

b-vitamin_reklam

Niacinforrások

Természetes formában a magas fehérjetartalmú ételekben (csirke- és marhahúsban, halban, olajos magvakban) található meg.

 

Mennyi az annyi?

A niacin ajánlott mennyisége férfiaknál 17 mg, míg nőknél 13 mg. Speciális esetekben viszont mindig nagyobb mennyiségekre van szükség.
Például szorongás és depresszió esetén napi 50 mg niacint, érszűkület okozta sántikálásnál napi 3×500 mg inozitol-hexaniacinátot (max. 3 hónapon keresztül, és ha nincs változás, akkor nem érdemes tovább szedni), ízületi panaszok esetében pedig 3×500 mg bevételét javasolja a referencia.

Túl sok niacin bevétele vérbőséget, kivörösödést, viszkető érzést eredményezhet. A referencia szerinti felső határa 1500 mg-nál van.

 

Figyelmeztetés:

Az itt leírtak csak információ adás céljából születtek. Nem állíthatjuk, hogy az itt szereplő hatóanyagok gyógyhatással rendelkeznének. Kérünk téged, hogy vitaminok, ásványi anyagok vagy gyógynövények szedése előtt mindig konzultálj orvosoddal, főleg ha gyógyszereket is szedsz.

 

 

És persze a weblapunkon is elérhető, ha ide kattintasz!

 

források:

Readers`s Digest: Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok
Earl Mindell: Vitamin Biblia
naturhirek.hu