echinacea_kasvirág

Az echinacea széles körben ismert immunrendszer javító gyógynövényként. Kivonatait a gyógyszeripar is felhasználja nátha és meghűlés elleni valamint gyulladáscsökkentő készítmények alapanyagaként. Jellemzően lerövidíti a gyulladások időtartamát és hozzájárul a gyógyulás idejének lerövidítéséhez. Az influenza vírussal szembeni hatását a közelmúltban még csak injekciós készítmények esetében tartották lehetségesnek, de később kiderült, hogy a szájon át szedett készítményekben (tabletták, kapszulák, cukorkák) is érvényesül hatása. Gyógyászati célra a növény gyökerének és virágos hajtásának egyes részeit használják fel.

Kutatók úgy találták, hogy az echinacea immunstimuláló hatásáért a benne nagy mennyiségben fellelhető poliszacharidok és fitoszterolok(1) felelősek. Ezek közvetlenül elősegítik a makrofágok(2) aktivitását, amiknek pedig a baktériumok, vírusok és többek közt a rákos sejtek elpusztítása a feladata. Emellett az echinacea mérhetően megnöveli az interferon képződését, ami szintén része a testünk különféle fertőzésekkel szembeni természetes védekező mechanizmusának. Szintén fokozza és elősegíti a fehér vérsejtek közül a természetes-ölősejtek (natural killer) vagyis az NK sejtek aktivitását.

Milyen egészséggel kapcsolatos haszna van az echinaceának?

Megfázás, nátha, influenza, nehéz légzés

Számos tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy az echinacea nem csupán lerövidíti a nátha vagy a megfázás gyógyulási idejét, hanem meg is akadályozza annak kialakulását, amennyiben a tünetek első jelentkezését követően azonnal alkalmazzák. Ráadásul a legtöbb tanulmány abban is közös eredményre jutott, hogy az echinacea un. rövid, gyors immunstimulálásra alkalmas. Nem okoz látványos eredményt a hónapokon át történő egyenletes fogyasztása. A két különböző echinacea faj teljesen azonos eredményt hozott ebben a betegségcsoportban.

Amennyiben valaki megfázott, jól teszi, ha echinaceát fogyaszt. Egy svéd tanulmányban 246 önkéntesen végeztek azt találták, hogy a gyorsan, nagy mennyiségben fogyasztott echinacea felgyorsította a felépülést a náthából. A tanulmány szerint mindössze a tünetek megjelenésétől számított 7 napon keresztül volt értelme szedni, a további szedésének nem volt már mérhető hatása. A torokgyulladást okozó streptococcus baktériumot is megakadályozza az echinacea abban, hogy telepeket a torokban ill. a mandulán.

Fül fertőzés

Az angustifólia purpurea, a növény európai változata, amennyiben amennyiben aranygyökérrel (rhodiola rosea) együtt alkalmazzák, megakadályozza a betegség elmélyülését és gyorsítja a gyógyulást. Ez a kombináció megnöveli az immunglobulin termelést, ami pedig támadja mind a vírusokat, mind a baktériumokat, amik a fertőzés ezen fajtáját okozhatják.

Pattanásos bőrbetegség (akné) és körömfertőzés

Mindkét fentebb említett kasvirág fajta alkalmas a gyulladás csökkentésére és a gyógyulás felgyorsítására. Hozzávetőlegesen 4 gramm (nagyjából egy teáskanálnyi) echinacea juice azonos hatást ér el, mint 100 mg kortizon. Mellesleg az echinacea tartalmú krémeket felhasználják arra is, hogy az akné miatt sérült bőrt a nafénytől megvédje.

Rák

Német orvosok injekcióként adagol echinacea kivonatot kemoterápiás szerekkel kombinálva sikerrel alkalmaztak vastagbélrák kezelésében. Előrehaladott stádiumban lévő betegek életét pár hónappal sikerült meghosszabbítaniuk. Hasonló eredményt mért a kutatócsoport előrehaladott máj-rák esetében is.

Az echinacea ezen kívül alkalmas a sugár- és kemoterápia során a fehérvérsejteke érő negatív hatások csökkentésére is. Klinikai kísérletek eredménye szerint azoknál a betegnél, akik echinaceát kaptak, a fehérvérsejt szám stabilizálódott, míg azoknál, akik nem kaptak, a romlás tovább tartott.

Krónikus Fáradtság Szindróma (CFS) és gombafertőzések

Az echinacea purpurea hatékonyan hat a candida albicans fertőzéssel szemben is. Ez a mikroorganizmus felelős a leggyakoribb gombafertőzésért. Németországi kutatások eredménye volt az a megfigyelés, hogy az echinacea hatására a makrofágok(2) jobb hatékonysággal pusztították a gombákat, miközben számuk nem növekedett meg. A haszna az a makrofág szám állandó szinten maradásának, hogy az esetleges fertőzés nem okoz azonnal gyulladásos tüneteket is. Az echinacea a krónikus fáradtság szindrómában szenvedőknek jelenthet megoldást, mivel ez a tünetegyüttes sokszor a candida fertőzés melléktüneteit jelenti csupán.

Lyme-kór

Az echinacea purpurea az NK sejtek aktivitását fokozza, ami megakadályozza a másodlagos fertőzések kialakulását.

Leishmaniasis – egy utazási betegség

A leishmaniasis egy parazita betegség, melyet a lepkeszúnyog csípése terjeszt. Ennek a rendkívül összetett betegségnek hat formája létezik. A legsúlyosabb forma a belső szerveket támadja meg. Ha nem kezelik, általában két éven belül halállal végződik. Az echinacea purpurea ellentétben a betegségre létező gyógyszerkészítményekkel egyáltalán nem toxikus, emiatt mellékhatások nélkül alkalmazható és hatékony.

Alkalmazási tapasztalatok

Bár a két növény nem teljesen azonos összetételű, a főbb hatásmechanizmusban megegyeznek. A használni kívánt változatot és az adagolást célszerű egy természetgyógyásszal vagy orvossal megbeszélni.

Mindkét faj ehető, teljesen veszélytelen tetszőleges mennyiségben. Amennyiben hosszabb távon szedi valaki, célszerű E-vitaminnal együtt fogyasztani, mert az echinacea kimeríti a test E-vitamin készletét. Ennek a figyelmeztetésnek egy hétnél tovább történő szedés esetén van jelentősége.

Amennyiben valamilyen autoimmun betegségben szenved (pl. rheumatoid arthritis) nem célszerű az echinacea fogyasztása.

Amennyiben valaki teherbe szeretne esni, szintén nem javasolt az echinacea szedése. Mindkét echinacea faj csökkenti a teherbe esés valószínűségét.

Több tanulmány igazolta, hogy az echinace purpurea olyan hatóanyagot tartalmaz, ami deaktiválja a CYP3A4 májenzimet, ami számos gyógyszer (szteroidok, kemoterápiás szerek, allergia elleni szerek, Capoten vérnyomás csökkentő, Viagra) lebontásában szerepet játszik. Emiatt, bár az echinacea magában teljesen veszélytelen, a gyógyszerekkel együtt fogyasztását mindenképpen orvosi felügyelet mellett lehet végezni.

Akik napraforgóval szemben allergiásak, a kasvirággal szemben is valószínűleg azok lesznek. Értelem szerűen ez a gyógynövény nem nekik való.

Echinacea lelőhely ITT!

echinacea400

Mi is pontosan Echinacea: 

Gyakran bíbor kasvirág néven is említik az észak-amerikai közép-nyugati préri őshonos gyógynövényét. Itt eredetileg az indiánok alkalmazták és hamar népszerű lett a hódítók körében is. A vadon termett példányok 15 cm magasra nőnek meg és margaréta szerű bíbor-lila virágait nem lehet mással összetéveszteni. Kelet-Európában honos egy kasvirág faj, az Angustifólia Purpurea, ami szoros rokonságban áll az amerikai változattal, aminek latin neve Echinacea Purpurea.

Gyógynövény alapú készítményekben mindkét fajt felhasználják, jellemzően attól függően, hogy amerikai vagy európai gyártó termékéről van szó. A két növény nem teljesen egyezik meg hatásmechanizmusában sem. Jellemzően bizonyos betegségek esetén az egyik, míg más problémák kezelésében a másik tűnik hatékonyabbnak.

1) A fitoszterolok olyan növényi eredetű vegyületek, melyek kémiai szerkezete hasonló a koleszteroléhoz. A koleszterol az emlősök szervezetében a sejtmembrán alkotórésze, fontos szerepet játszik az anyagcserében, így prekurzorként működik a D-vitamin szintézisénél és egyes szteroid hormonok létrejötténél is.
2) A makrofágok nagyméretű, egymagvú falósejtek, melyek képesek bekebelezni és megemészteni a szervezetbe bekerülő idegen anyagokat, tehát igen fontos szerepük van a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezésében.
3) Az interferonok fehérjék, amiket a szervezet különböző sejtjei termelnek. Vírusok szaporodását és daganatok növekedését gátló tulajdonságuk van.

Forrás: naturhirek.hu