Szénhidrát

Kell nekünk ennyi szénhidrát?

Ha azt a kérdést teszem fel barátunknak a Google-nek, hogy mennyi szénhidrátra van szüksége egy emberi testnek, akkor kapok mindenféle választ. Kénytelen vagyok középértéket számolni, ami aztán úgy alakul, hogy egy nem beteg (tehát nem cukorbeteg, vagy nincs inzulin rezisztenciája) normál testsúlyú közepes aktivitású személynek kábé 300 gramm körüli szénhidrát mennyiséget kell elfogyasztania. Vagy, testsúly kilógrammonként 4-5 grammot. Na, ez a második mekkora baromság! Már bocsánat. Minél kövérebb vagy, annál többet logika?!

Ha valakin 20 kiló felesleges zsír van, akkor az a plusz 20 kiló zsír hogy a francba kér szénhirtátot? A zsírsejteknek nem kell szénhidrát. És ezt valami dietetikus oldalon találtam, nem Julcsi mama egészség blogjában. Mindegy is, csak arra szeretnék kilyukadni, hogy mekkora a szórás az adatok között. 

Ha ezzel a módszerrel nem kapunk elfogadható eredményt, akkor keressünk egy másik támpontot. Egy olyat, amit a test maga határoz meg évezredek óta. Van egy adat, ami stabil és amire támaszkodhatunk mint viszonyítási alap. A vérben megengedett cukor mennyisége. A test szempontjából a vérben megengedett cukor mennyisége.

Az egyensúly a lényeg

Itt először hadd magyarázzam el a homeosztázis fogalmát. A testünk életünk minden egyes percében arra törekszik, hogy minden szerve optimálisan működjön, és ehhez a legkevesebb energiát használja fel. Ezt homeosztázisnak, dinamikus egyensúlynak nevezzük. Minden szervünk tökéletesen működik és tökéletes harmóniában teszi a dolgát az összes másik szervvel együtt. Ez lehet a teljes egészség. Okos dolog ez, és ha jól megnézzük, akkor mi is pont erre törekszünk életünk minden területén.

Felmerül a kérdés, hogy mit csinál a test, hogyha ez az optimális működés felbomlik, vagy zavar keletkezik benne. Itt a fontos dolog: törekszik visszaállítani az egyensúlyt… BÁRMI áron és folyamatosan az élet kezdetétől annak a végéig.

Ugyan ez van a vérben lévő és megengedett cukor mennyiségével is.

A hivatalos adat szerint vércukor egészséges értéke 6–7,5 mmol/liter. Az mégis mennyi? Te tudod?

Ha nem értjük, akkor nem is tudjuk kontrollálni. A cukros édességre nem az van írva, hogy 15 mmol/liter cukrot tartalmaz. Ha így lenne, akkor tudnád, hogy mennyit ehetsz belőle.

Visszakerestem néhány számítást korábbi tanulmányaimból, és kiszámoltam neked, hogy mennyi is az a cukormennyiség a vérben, aminek ott kell lennie. 

Egy felnőtt embernek átlagosan 4,5–5,5 liter vére van (ehhez vannak vérmennyiség-kalkulátorok az interneten), attól függően, hogy mi a neme, hány éves és mennyi a súlya. A legalacsonyabb egészséges vércukorérték 6 mmol/liter (millimol). Hogyha 5 liter vérrel számolok, akkor az azt jelenti, hogy egy felnőtt vérében 4,75 gramm vércukor kering. A legmagasabb egészséges vércukorszint 5,95 gramm. Nem literenként, hanem összesen. Elképesztő, ugye? Csak ennyi kell a testnek!

Mi történik ha túl sok?

Most gondolj bele abba, hogy mennyi a cukortartalma a kedvenc édességednek! Aztán abba is gondolj bele, hogy az elfogyasztása után mennyit kell dolgozni a testednek, hogy azt a rengeteg felesleges cukrot kiszedje, kezelje, elraktározza, és megvédje a többi szervet tőle. Nem a kalóriáról beszélünk, hanem az effektív melóról, amit el kell végeznie, hogy kezelje és eltüntesse azt a szemetet, amit beletoltál.

Igaz, hogy a test folyamatosan használja azt a cukrot, ami a vérben van, és folyamatosan pótolja. Egy egészséges életmód segíti őt abban, hogy mindig az normál érték körül legyen a vércukorszint. Ne éhezzen a tested egyetlen szerve sem! Az agyad sem marad tápanyag nélkül. A test képes a számára szükséges glükózmennyiséget előállítani fehérjéből és zsírból. Nem szükséges külső forrásból cukrot és gyorsan felszívódó szénhidrátot bevinni. Erre a legjobb példa az a több millió ember, aki alacsony szénhidrát életmódot él. Például én is és még élek, egészséges vagyok, jobban, mit valaha, pedig már elmúltam 45 éves. A legtöbb korombélinek már testi bajai vannak, itt fáj, ott fáj, nem mozgékony, magas a vérnyomása, koleszterin csökkentőt kell szednie, stb

Szóval, körülbelül 6 gramm/test az állandó cukorérték.  Ez kevesebb, mint egy teáskanálnyi mennyiség. Ez egy kulcs adat és mindig emlékezzetek rá, hogy mit teszek a testetekkel, amikor szemététel kerül bele. És még nem beszéltem arról, hogy mit tesztek a gyerekeitekkel… na jó, nem ti, hanem azok a szülők, akik nem figyelnek oda arra, hogy mit egyen a gyerek.

Ez egy kulcs adat a tettel kapcsolatban. Akár hogyan táplálkozol is, kábé 6 gramm/test állandó cukorérték. Nagyon könnyű megtanulni, hogy hogyan lehet ezt fenntartani. A következő bejegyzésben a helyes hozzáállásról lesz szó.

 

Kriszta. B.