Tegnap egy veszprémi fagyizó választékát böngészve két “light” jelzővel ellátott készítményt találtam. Mivel édes volt mindkettő és erősen cukorra emlékeztetett az íze, megkérdeztem a tulajt, hogy mivel édesítették a “light” fagyit, azt mondta gyümölcscukorral.

Miért “light” ami répacukor helyett gyümölcscukrot – más néven fruktózt – tartalmaz?

A gyümölcscukornak jó neve van. Semmi köze a gyümölcshöz, de azt mindenki megtanulta az óvodában, hogy a gyümölcsöt enni egészséges. Ennek egyenes következménye, hogy bármit megeszünk aminek a nevében gyümölcs szó szerepel. A fruktózszirup, más néven invertcukor, kukoricaszirup vagy glükoz-fruktóz szirup nagy kedvence az élelmiszeriparnak. Édesebb a cukornál és lényegesen olcsóbb is annál. Ráadásul folyékony, emiatt könnyebb vele dolgozni, amikor például fagylaltot készítenek belőle.

De miből van, ha nem gyümölcsből? Kukoricából.

Nektek az olcsó is jó lesz?

Az ipari élelmiszergyártásban csak az ár számít. Ha egy cukor olcsóbb azt fogják alkalmazni, amennyiben a vevő nem reklamál emiatt. Az index.hu cikke például bemutatta, hogy még az olyan márkák, mint a Coca Cola is megengedi magának azt, hogy Magyarországon a répacukrot kukoricasziruppal helyettesítse az üdítőitalaiban. Míg egy osztrák boltban a kóla répacukrot tartalmaz, egy magyar étteremben kukoricaszirupot. Nem a recept titkossága miatt, hanem, mert olcsóbb.

Próbálja ki egészséges édesítőszereinket!

Megnövekedett vérzsírszint, májproblémák és elhízás

A naponta fogyasztott fruktóz megterheli a májat és fokozza a zsírtermelést. Ez a zsír nemcsak a hasunkon, hanem a májban és a vérben is megjelenik. Jelentősen nő a triglicerid és a koleszterin szintje, ami fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Demecs István, természetgyógyász

demecs kép