csontritkulás-gluten intolerancia

Évtizedek óta elismerik, hogy a lisztérzékeny gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt jelentősen megnövekedett az oszteoporózis, vagyis a csontritkulás és a csonttörések kockázata, összehasonlítva azokkal, akik nem szenvednek lisztérzékenységben.

A közzétett adatok alapján a csontritkulás gyakorisága a lisztérzékeny betegek között 4%-tól akár 70%-ig is terjedhet.

A klinikák adatai azt mutatják, hogy a csontritkulás előfordulása a glutén intoleranciában (gluténérzékenység) szenvedő felnőttek körében a 30-40%-ot is elérheti.

A csontritkulás jellemzői és okai

A csontritkulás olyan betegség, amelyet a csont sűrűségének és ásványi-anyag tartalmának csökkenése idéz elő.

Az csontritkulásnak (oszteoporózis) három fő mechanizmusa van:

  • nem megfelelő csonttömeg
  • a túlzott csontlebontás (csontreszorpció)
  • új csont elégtelen kialakulása a fejlődés során

Egy adott korban a növekedés során megszerzett csonttömeg nem egyenesen arányos a megszerzett csontveszteséggel, amely számos okból adódhat, ideértve az életkorral kapcsolatos folyamatokat, a cukor felszívódási zavarok miatt kialakult (malabszorpciós) szindrómákat, a krónikus szteroidhasználatot stb.

A csont növekedésének mértéke a pubertáskorban jelentősen eltérhet az egyének között.

Kimutatták, hogy a lisztérzékenység gyermekkori megjelenése és a gluténmentes táplálkozás gyermekkorban jelentősen csökkenti a csonttömeg csúcsértékét.

Számos kockázati tényező van, amely hozzájárul a csontritkulás kialakulásához a lisztérzékenység által.

1. A D-vitamin felszívódásának hiánya

A bélbolyhok a lisztérzékenység miatt nem tudnak megfelelően működni (zsíros széklet), ami megnehezíti a kalcium és a D-vitamin felszívódását. Ez csökkenti a D-vitaminban található fehérjék számát és megnöveli a PTH szintézist.

PTH szintézis: A parathyreoid hormont (PTH) a mellékpajzsmirigy termeli. A PTH feladata a foszfor és a kalcium anyagcseréjének szabályozása. Hatására a csontokból felszabadul a kalcium és foszfor, valamint növekszik a kalcium visszatartása a vesében és fokozódik a foszfor ürülése., amely elősegíti a csont tömegének felszívódását és csontritkulást idéz elő).

2. A K-vitamin felszívódás zavara

A zsírban oldódó vitaminok felszívódás zavara, beleértve a K-vitamint, gyakori probléma a lisztérzékenyeknél.

A K vitamin szerepe a csontritkulásban olyan klinikai megfigyelésekből származik, amelyek kimutatták, hogy például a warfarin (vérhígitó) alkalmazása növeli a csigolyák és a bordák törésének kockázatát.

Eszerint, a K-vitamin fogyasztása csökkenti a csigolya és csípőtörések kockázatát.

3. Magnézium-hiány

A magnézium hiánya további rizikófaktora a csontritkulásnak. Ennek oka, hogy a magnézium hiánya előidézi a kalcium rossz felszívódását és rontja a kalciumot szabályozó hormonokat. Számos humán tanulmány szerint a magnézium pótlás javítja a csont ásványi sűrűségét. A magnézium-hiány szűrését rutinszerűen be kell vonni a csontritkulásban szenvedő, lisztérzékeny betegek szűrésébe.

4. Krónikus gyomorbántalom és metabólikus acidózis (anyagcserezavar miatti savasodás) 

A lisztérzékenységben szenvedő betegek krónikus hasmenése jelentős bikarbonát-veszteséget és metabolikus acidózist idéz elő. A metabolikus acidózisban szenvedő betegeknél a bikarbonát kiegészítés csökkenti a vizeletben lévő kalcium-, foszfor- és hidroxiprolin- veszteséget, és segít csökkenteni az acidózis csontok egészségére gyakorolt negatív hatásait.

5. Hipogonadizmus (ivarmirigyek csökkent működése)

Az ösztrogén termelés és aktivitás csökkenése az egyik legfontosabb esemény az életkorral összefüggő csontritkulás kialakulásában.

Köztudott, hogy az ösztrogénhiány fontos szerepet játszik a csontritkulás patogenezisében (a betegség lefolyásában), nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is. A fiatal férfiak csont ásványi sűrűségének növekedése, és az idősebb férfiaknál ennek csökkenése összefüggésben van a szabad ösztrogén keringésével.

Összességében elmondható, hogy a lisztérzékenységben szenvedő betegek alacsony keringő ösztrogénszintet mutatnak, ami hozzájárul a korai csontritkulás kialakulásához.

Forrás: naturhirek.hu