köhögés

.

Évente nagyjából ősz közepétől ez első tavaszi gyümölcsök megjelenéséig tart a megfázás, köhögés, és hasonló betegségek szezonja. A jó hír, hogy léteznek kiváló természetes anyagok és gyógynövények, melyek hatékonyabbak, mint bármelyik köhögéscsillapító szirup. Ezek közül mutatunk néhányat.

.

Méz és fokhagyma
A méz remek köhögéscsillapító, de a gyorsabb gyógyulás érdekében célszerű fokhagymával kombinálni.
Egy evőkanál mézhez törj össze egy gerezd fokhagymát. Hagyd állni 10 percig, majd keverd bele a mézbe. Fél órával lefekvés előtt edd meg. A két dolog szinergikusan (egymás hatását erősítve) fog hatni és a gyógyulás még gyorsabb.

Zeller és méz
A zeller és a méz párosa hatékony a szárazköhögés ellen.
Elkészítés: mossunk meg 30 gramm zellert és vágjuk apró darabokra. Ezután főzzük meg, majd adjunk hozzá mézet ízlés szerint. Napi 2-szer, délelőtt és délután fogyasszunk belőle.

Eukaliptusz illóolaj
Az Eukaliptusz olaj antibakteriális, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal bír, de egyre szélesebb körben használják köhögés-elleni szerként is.
Forralj fel 4 csésze vizet egy edényben, és adj hozzá 20-30 csepp eukaliptusz illóolajat. Lélegezd be a gőzt legalább 15 percen keresztül. A legjobb, ha egy törölközővel letakarod a fejed az edény fölött.

A legfinomabb? Méz és kávé?
Egy vizsgálat szerint a kávé és a méz kombinációja hatékony lehet a köhögés kezelésében.

Egy vizsgálatban 97 felnőtt vett részt, három héten keresztül. Az első csoport kávét és mézet, a másodig csoport szteroid alapú gyógyszert, a harmadik csoport egy nem-szteroid alapú köhögés elleni szirupot kapott. Az eredmények azt mutatták, hogy az a csoport aki a méz és kávé keverékét fogyasztotta, ott csökkent leginkább a köhögés gyakorisága.

A kutatók szerint, minden évben több millió dollárt költenek a köhögés kezelésére, de az igazi hatása a köhögés elleni gyógyszereknek nem igazán megbízható. A méz és kávé természetes köhögéscsillapítók, kellemesebb a fogyasztásuk, biztonságosak, kevésbé költségesek, mint a gyógyszerek, és könnyen elérhetőek. Ezen túlmenően, rövid idő alatt hatékonyabbnak bizonyultak. forrás: naturalnews.com

További gyógynövények a légutak egészségéért

A fokhagyma hatóanyagain kívül van még néhány gyógynövény, ami segít a légutak egészségek megőrzésében.
Az echinacea, vagy bíbor kasvirág segíthet a visszatérő felső-légúti fertőzések kezelésében, és a visszatérő felső-légúti fertőzések megelőzésében.
Az édesgyökér segíthet a légutak egészségében illetve a légzőrendszeri kellemetlenségének kiküszöbölésében.
Az astragalus (kínai csüdfű) segít a felső légúti fertőzések gyógyításában.
Kakukkfű és kasvirág: Német orvosok 361 embert vizsgáltak, a tradicionális népi gyógyászatban is gyakran használt gyógynövényekkel kísérleteztek, a kakukkfűvel és a kasvirággal. Mindössze 11 nap alatt 50%-al csökkent a köhögés mennyisége a placebo csoporthoz képest és jelentős volt a gyógyulási idő rövidülése is a kakukkfű-kasvirág kombinációt szedő csoportban. Egyetlen beteg esetében sem tapasztaltak semmilyen mellékhatást.

Használd Te is a természet erejét a köhögés csillapítására!
Kattints!

Forrás: vitaking.hu