kakaó_bab

A csokoládérajongók megnyugodhatnak. A legutóbbi tanulmányokból származó beszámolók számtalan okot adtak nekik arra, hogy folytassák a csokoládéevést anélkül, hogy bűnösnek éreznék magukat. Több tanulmány is igazolta azt a korábban már sejtett tényt, hogy a csokoládéban található kakaó hatásos az amerikaiak első számú gyilkosa ellen, ami a szívbetegség.

Egy másik komoly fenyegetés az egészségünknek a környezetszennyezés, ami szintén jelentősen csökkenthető csokoládéevéssel. És a hír főleg a nőknek szól!

Az epidemiológiai vizsgálatok alátámasztották a feltevést, hogy a flavonoidokat tartalmazó ételek rendszeres fogyasztása csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. Flavonoidok szinte minden növényben találhatók, de a kakaó különösen gazdag a flavonoidoknak egy típusából, amit flavonolnak hívnak. Több, a kakaóval folyatott klinikai kísérlet igazolta, hogy nem csupán a vérlemezkék állapotában okoz javulást, de a vérnyomást is normalizálja.

Kakaó és a szívbetegségek

2008 áprilisában a Journal Nutrition mutatott be egy kettősvak kísérletet, ami a napi kakaófogyasztás hatását vizsgálta 49 felnőtt részvételével. Mielőtt elkezdték a vizsgálatot, az összes résztvevőnek két héten át, az ottani orvosok által javasolt „szív-diétát” kellett ennie. Ez után kétfelé választották a csoportot, és az egyik csoport kapott naponta annyi étcsokit, ami adagonként 180mg flavonolt tartalmazott. Ez nagyjából két szelet volt, amit a nap során két alkalommal ettek meg. A résztvevők 8 héten keresztül naponta kétszer megették az étcsokijukat, és mást nem változtattak. A nyolcadik hét végén az étcsokis csoportban az összes résztvevőnek látványosan csökkent a koleszterinszintje, a vérnyomása és szinte az összes paramétere, ami a szívbetegségekkel kapcsolatos.

Kakaó és a méregtelenítés

Az Immunopathology és Pharmacology International Journal 2008 április-júniusi számában, egy érdekes kísérleti tanulmány jelent meg. Röviden, a tanulmányból az derült ki, hogy a kakaóban található fitotápanyagok látványosan csökkentették a tüdőbetegségek kialakulását kísérleti egerekben, akiket dízel kipufogógáz belélegzésére bírtak rá – erőszakkal. Az elemzés azt mutatta, hogy a kakaóban található proanthocyanidinek megakadályozták a tüdősérülést okozó molekulák letapadását.

Kakaó és a stressz

Régóta ismert, hogy a stressz a viselkedési zavarok mellett metabolikus változásokat is előidézhet. A tartós idegi feszültség hatására az ember rendellenes élettani tüneteket produkál, ami összefüggésben van a táplálkozásával is. Az Appetite Magazin április 25.-i számában egy tanulmányt ismertet, amiben a fentebb említett cikkel ellentétben szerencsés egerek szerepeltek. Azt vizsgálták, hogy hogyan befolyásolja a viselkedésüket az étcsoki evés.

A stressz hatására a fiú patkányok a nőstényeknél több étcsokit ettek és egy kicsit el is híztak. Magasabb lett a koleszterinszintjük és a vércukruk is. Velük ellentétben a lányoknak semmi negatív hatást nem okozott az egészségükben az étcsokoládé amellett, hogy pozitívan hatott a viselkedésükre. A természet ezt is jól megtervezte. Közismert az emberek közt is, hogy a nők szívesebben nyúlnak a csokoládéhoz stressz esetén, mint a férfiak.

Forrás: naturhirek.hu

A kakaót itt találod nálunk (kattints)