izuleti-gyulladas

Kaptam egy jó cikket a főnökömtől, amiben többek közt azt írja a szerkesztő, hogy a betegek 71 százaléka kezeli valamivel az artritiszét (ízületi gyulladás), míg 39 százalékuk nem.

Döbbenetes, hogy az emberek 110 százaléka lett megkérdezve. 🙂

Miközben ez egy nyilvánvaló szerkesztői tévedés, az arthrtitis igen sok, 65 év feletti idős embernél előfordul, de bármely életkorban kialakulhat. Nekem egyre több 40-es, 50-es betegem van, akik sajgó térdekkel vagy könyökkel szállnak ki az autójukból amikor megérkeznek a rendelésre.

Az arthritis az ízületeket érintő megbetegedés. Általános tünetei az ízületekben jelentkező fájdalom és merevség, valamint gyakran duzzanat, bőrpír és melegség is felléphet a területen. Egyszerűen szólva akadályozottá válik az ízületek mozgása. 

Ahogy az idézett cikk is írja, számos remek természetgyógyászati lehetőség van a kezelésre, de az emberek szívesebben választják a különféle fájdalomcsillapításon vagy szteroid-kezelésen alapuló felületes megközelítést. Pedig az ízületek biztosan nem a fájdalomcsillapító-hiány vagy az immunrendszer feltalálása miatt fájnak.

Akkor miért?

Két alapvető oka van az arthritis-nek. Az egyik a táplálkozás némi kiegészítésével, a másik a testmozgás átalakításával megszüntethető. Kezeljük tehát az okot, ne a tünetet.

Étrendi kérdések

Sokat segít a nyers ételek nagy mennyiségű fogyasztása. A napi étrend fele (kalóriában számolva) lehetne nyers zöldség ill. gyümölcs. Ha most egyáltalán nem eszik nyers zöldséget, csak fokozatosan lesz képes átállni, mert az emésztőrendszernek idő kell, mire megszokja az új felállást. De pár hét alatt remekül alkalmazkodik és vannak kitűnő emésztést támogató készítmények, amik segítenek az átállás időszakában.

Az ízületek felépítésének támogatására és mindig két készítmény egyidejű alkalmazását javaslom. Tapasztalatom szerint külön-külön nem annyira hatékonyak, mint együtt. A glükozamin és a hidrolizált kollagén egyidejű fogyasztása már egyetlen hónap alatt látványos javulást eredményez még jelentős túlsúllyal küzdő betegek esetében is.

Mozgás kérdése

Bár furán hangzik, hogy a pihentetés hatására enyhülő tünetek ellenére a mozgást veszem elő. Sajnos a betegség jelentős részben az elégtelen mozgás eredménye, és ez a megnövekedett testsúllyal együtt okozza a panaszokat.

Egy jó gyógytornász lenne a tökéletes megoldás, de pár általános érvényű dolgot én is tudok javasolni:

– Minden nap: nem hetente egyszer kell edzeni 2 órát, hanem naponta 30 percet. A napi terhelés kiegyensúlyozottabb módon fokozza az ízületek újraépülését.

– Gépek: túlsúlyos vagy elhízott emberek használjanak gépeket. A gépek úgy vannak megtervezve, hogy minél kisebb bajt okozzanak, minél nagyobb hatékonyság mellett.

– Úszás: a vízben való mozgás az izmokat fokozottan, az ízületeken enyhébben terheli.

– Nyújtás: minden edzés nyújtással fejeződjön be. Párszor érdemes szakemberrel együtt edzeni, aztán úgyis megtanulja mindenki.

Forrás: vitaminkiraly.hu

TERMÉKEK ÍZÜLETI PROBLÉMÁKRA >>>