Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer egyfajta túlzott reakciója olyan anyagokra (allergének), amelyek egészséges (azaz nem allergiás) egyéneknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Allergének lehetnek például a virágok pollenjei, állati szőrök, atka, penész-spórák, mikroorganizmusok, bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, fémek, méreganyagok stb. Az allergiás reakciók rengeteg módon jelentkezhetnek. Bőrkiütések, felduzzadt testrész, náthára jellemző tünetekként, fejfájás, rossz közérzet, fulladás, gyomorbántalmak stb.
A kialakulásának oka nem teljesen ismert, de hajlamosító tényezők lehetnek az örökölt gének, levegő szennyezettsége, megfelelő higiénia hiánya, háziállatok, dohányzás stb.

Milyen típusú allergiás reakciók léteznek?

A levegőben szálló finom por, virágok pollenjei, állati szőrök legfőképpen légúti tünetek formájában jelentkeznek, mint a tüsszögés, orrfolyás, könnyező szem, torokkaparás, köhögés, mivel ezek irritálják a nyálkahártyát.  Az ilyen allergén anyagok bekerülhetnek a tüdőbe, emiatt asztmás tünetek is előfordulhatnak. Ez már egy súlyosabb reakciót eredményez, mint a nehézlégzés, tüdő sípolása, fulladás.

A lenyelt allergén anyagok emésztőrendszeri tüneteket váltanak ki, mint a hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés. Az ételintoleranciák általában ezeket a tüneteket produkálják, ám a nehézlégzés, fulladás ilyen esetben is előfordulhat, gyakori a mogyorófélékre allergiásoknál.

A bőrrel érintkező vagy szembe kerülő allergén anyag kivörösödést, a terület csalánkiütésre hasonló bőrpírját esetleg duzzanatot, vagy hólyagosodást válthatnak ki.

Az allergia egyik legsúlyosabb formája az anafilaxiás sokk, melynek előfordulása esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

 

Hogyan lehet megelőzni vagy enyhíteni a jelentkező tüneteket?

A tavasz közeledtével egészen őszig folyamatosan virágzanak és poroznak különböző növények. Jellemzően a reggeli órákban a legkoncentráltabb a szálló por mennyisége, tehát ha tehetjük, ilyenkor kerüljük a kint tartózkodást. Abban az esetben, ha mégis ilyenkor kell a szabad levegőn lennünk, használjunk speciális, pollenszűrő maszkot. Amennyiben a panaszok erősek, a rendszeres úszás sokat javíthat az asztmás tüneteken, mivel ez a sport hatékonyan szabályozza a légzést.

A csalán ugyan az egyik legerősebb allergén anyag, de teaként fogyasztva természetes antihisztaminok oldódnak ki belőle, ami segíthet a tünetek csillapításában.

A probiotikumok fogyasztása helyreállítja a bélbaktériumokat, amelyek segítenek a megfelelő emésztésben. Nemcsak az ételintolerancia esetén, hanem a szénanátha tüneteit is hatékonyan kezelheti, ráadásul az immunrendszert is erősíti.


Tipp: https://vitaminpontok.hu/webshop/egeszseg-tanacsadoink-javasoljak/egyeb-termekek/probiotikum-komplex/

Sokan a légúti panaszokat, asztmát sóterápiával csillapítják, mivel segíti a légzőszervi fertőzések megelőzését, elősegíti a légutak természetes tisztulását. Továbbá a sókristályok megtapadnak a nyálkahártyán, és feloldják a váladékot. Továbbá antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásai is lehetnek a sónak.

Tipp: https://vitaminpontok.hu/webshop/vitamin-kategoriak/asvanyi-anyagok/himalaja-rozsaszin-1kg/

Az életterünk tisztán tartása, főleg ebben az időszakban, sokat segíthet a tünetek enyhítésén. Sepregetés helyett porszívózzunk, és mossunk fel, hogy a víz összefogja a maradék porszemcséket is.

A B12 vitamin csillapíthatja a tüsszögést, orrfolyást fehérjével kiegészítve. A spirulina alga számos jótékony hatása közé sorolhatjuk az allergiás reakciók enyhítését is.

Tipp: https://vitaminpontok.hu/webshop/testszerviz-minositett-keszitmenyek/testszerviz-minositett-vitaminok-es-taplalek-kiegeszitok/biomenu-bio-spirulina-por-250-gr/

Antihisztaminok helyett próbáljunk először a természet erejével élni, hiszen számos gyógynövény létezik, amelynek együttes hatása sokoldalúan csökkentheti a kínzó allergiás reakciókat.

Tipp: https://vitaminpontok.hu/webshop/egeszseges-eletmodhoz/gyogynovenyek/vitaking-allerdin-45/