orvos_fokhagyma

Sok mindent tehet az ember, az erdők-mezők “patikáját” felhasználva,
hogy immunrendszere elég erős legyen a nátha legyőzéséhez, sőt elkerüléséhez:)

Egyik ilyen sok száz éves “gyógy-élelmiszer” a fokhagyma

A fokhagyma legfőbb értéke, hogy felmelegíti az emésztő- és a légzőrendszert. Nekem a valahol olvasott “növényi antibiotikum” elnevezés is nagyon tetszik, bár bizonytalanná teheti azokat akik nem szívesen szednek gyógyszereket.

A fokhagyma a “gyógy-élelmiszerek” kategóriájába sorolódott. Az ókori népek is használták és fennmaradt több olyan írás ami a gyógyhatását is megemlítette. Rövidesen az egész világon elterjedt és számos konyha nélkülözhetetlen fűszere lett.

Tradicionális népi gyógyszer, amely azonban átesett több mint száz klinikai kutatáson. Ezek során nem csak bizonyos betegségekkel kapcsolatban vizsgálták hatékonyságát, hanem felismerték mely hatóanyagai és milyen módon járulnak hozzá az emésztés, a légutak és az immunrendszer támogatásához.

Én szeretem a gyógy-élelmiszereket, mert azok biztonságosak és ténylegesen emberek milliói használják évszázadok óta mindennapi étrendjükben. Ugyanakkor boldog vagyok, ha a tudomány is igazolja azt, amit anyáink és nagyanyáink megfigyeltek.

Egy gerezd fokhagyma soha nem ronthatja el egy étel ízét és nem mellesleg egészséges is. De lényeges tudnunk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet belőle, mint gyógynövény. A kutatások során kiderült, hogy a fokhagymában a hatóanyag elég jól “el van csomagolva”.

fokhagyma

Allicin

A legtöbb előnyös élettani hatásért felelős allicin nevű hatóanyag például nem jut bele az ételbe, ha csak egyszerűen belehajítjuk a fokhagymát a fazékba. A legjobb mód a maximális allicin mennyiség elérésére az, ha összetörjük a gerezdet és egy-két percig állni hagyjuk mielőtt beletesszük az ételbe és megfőzzük. Ennek oka az, hogy a fokhagymában tulajdonképpen nincs is allicin. Az allin nevű előanyaga és az összezúzáskor elszabaduló allináz enzim találkozásakor keletkezik az allicin és pár egyéb bomlástermék kénvegyület, ami a jellegzetes fokhagymaszagért felelős.

Élettani hatások

Dr. Gustav Belz professzor a szív-, és érrendszeri betegségek mainzi kutatóintézetének igazgatója kétszáz embert vizsgált, akik közül száz a múltban rendszeresen fogyasztott fokhagymát. Kiderült, hogy a fokhagyma evők lényegesen életerősebbek voltak és erős érfalakkal rendelkeztek. Ez az eredmény azért fontos, mert az emberek érfala életük második felében általában megkeményedik. Megállapították, hogy a rendszeres fokhagymafogyasztás eredményeként az emberek 15 évvel tovább maradnak fiatalok, mivel a fokhagyma megvéd az érelmeszesedéstől, segíti a szív munkáját valamint javítja a vérkeringést.

A fokhagyma fontos antibiotikum, de a gyógyszertári antibiotikumokkal ellentétben antivirális (vírusölő) hatású is. Megfázás, influenza, hörghurut, tüdőgyulladás és más fertőzések esetén úgy segít, hogy közben nem rombolja le a bélflórát mellékhatásként. Fontos gyógynövény a szív- és érrendszer állapotának javításában. Rendszeres használata csökkentheti a vérnyomást, a magas koleszterinszintet, és segít megelőzni az érelmeszesedést. A fokhagymának kimutatták rák-megelőző hatását is, de ezen a vonalon aztán nem indult meg gyógyszer fejlesztés.

Étrendkiegészítők fokhagymából

Étrendkiegészítő használata esetén fontos, hogy kétféle terméket lehet kapni a piacon. Az egyik csoportban fokhagyma van jellemzően porított vagy fagyasztva szárított formában. Ennek nincs sok élettani hatása, ugyanis allicin tartalma nagyon alacsony – sok esetben nulla. Ezen tabletták vagy kapszulák azon a feltételezésen alapulnak, hogy majd a gyomorban az emészetés során előáll az allicin. Sajnos az allináz enzim igen érzékeny a gyomorsavra. Gyakorlatilag pH3, vagy savasabb közegben azonnal tönkremegy. Emiatt nem javaslok olyan étrend-kiegészítőket melyek nem tartalmaznak allicint abban bízva, hogy a szervezet képes előállítani a tabletta vagy kapszula bevételét követően. Ezeken általában nem allicin tartalmat, hanem “allicin potenciált” adnak meg néha, amely 0,6-1% Arra utalnak, hogy a szervezetünk a fokhagymapor különböző vegyületeiből allicint szintetizál.

Ha étrendkiegészítőt vásárolsz azért, hogy a fokhagyma mindennap bent lehessen az étrendedben vásárolj olyat, amin a valóságos allicin tartalom van feltüntetve.

Ingyen Fokhagyma? Kattints!

forrás: Vitamintanácsadó