víz

Többször jelenik meg a hírekben, hogy hol itt, hol ott nem lehetett inni a csapból, mert szúnyoglárvák, vagy valami hasonló kukacok jöttek a csapból, vagy éppen Légiós baktérium (legionella) található benne. Volt már olyan eset is, hogy azért nem lehetett inni a vízből, mert dupla adag hypo-t tettek a vízbe a fertőtlenítéskor. Erről csak az jutott eszembe, hogy mennyi a féladag? Mennyi a normál adag? Mennyi hypo normális az ivóvízben, és mennyi a sok?

A különböző mikrobiológiai és biológiai szennyezések miatt kell rendszeresen fertőtleníteni a csapvizet. Ennek eszköze a hypo. De ennek a vízkezelésnek komoly egészségügyi kockázata van.
A hypo nem innivaló. Mérgezést, okoz. Hosszú távon fogyasztva klórtartalma miatt, az emésztőrendszer és a légzőrendszer krónikus gyulladását, illetve daganatos elváltozását okozhatja.

A legtöbb ember manapság egy szolgáltató által előállított vizet iszik, abból főz és ha étteremben rendeli az ételét, akkor is abból főzik. Ezek a vizek nem tiszták, amikor elindulnak a fogyasztók felé. Lehet, hogy a Dunából, lehet, hogy a Balatonból, de az sem sokkal jobb, amikor a város környéki kutakból vagy víztározókból indul el a víz. Több ezer különféle szennyező anyag van ezekben a vizekben és 100 alatt van a száma azoknak, amiket vizsgálnak belőlük, és kevesebb mint egy tucat, amit semlegesítenek.

Igen, semlegesítenek. Nem tisztítják, mert az költséges, hanem olyan anyagot adnak a vízhez, ami megöli az élő szennyeződést vagy vegyileg kevésbé mérgezővé teszi a mérget. Olyan dolgokkal, mint alkaloidok, hormonok vagy egyéb gyógyszermaradványok, amik a felszíni vizekbe bejutva egyenesen a csapba kerülnek senki nem foglalkozik.

Az emberek minden nap egy kicsit isznak ezekből a szennyező anyagokból és a semlegesítésükre hozzáadott fertőtlenítőszerekből is. Ez okozza a krónikus problémáik egy részét. Emiatt írnak fel nekik aztán még több gyógyszert, ami ismét a lefolyóba, onnét a felszíni vizekbe, majd ismét a poharukba vagy a lábosba kerül és a kör bezárult.

Kisiskolás koromból maradt meg nekem a mondás, miszerint: “Ki a Tisza vizét issza, saját vizét issza vissza.” Soha nem volt aktuálisabb ez a vicc, és sajnos nem is vicc. Persze nem a sajátját issza, hanem azét, aki pár településsel feljebb lakik a folyón.

A megoldás egy mindenre kiterjedő víztisztító, ami az akármilyen csapvízből tiszta, makulátlan vizet állít elő, amire a sejtjeink optimális működéséhez szükségünk van.

Egy ilyen víz nem tartalmazhat semmit a vízen kívül. Nem lehet benne lebegő kosz, szúnyoglárva, baktérium, vírus, klór, hypo, gyógyszermaradványok, oldószerek, üzemanyag maradvány, semmi.

Miért nem jó a palackozott víz?

Még oldott ásványi anyagokra sincs szükség, akár mennyire ezt reklámozza nekünk a palackozott víz ipar. Az ivóvízből az oldott ásványi anyagot ha előbb nem, az emésztőrendszer úgyis kiszűri. Mégsem lehet, hogy vízkövesek legyenek a sejtjeink. Az oldott ásványok biológiailag alig különböznek a kavicstól. A kavics nem ennivaló. A szervezetünknek szüksége van ásványi anyagokra, de olyan formában, amit hasznosítani tud. Ezek a növények által már átalakított formák vagy az étrendkiegészítőkben emészthetővé tett különféle kelát, pikolinát, glükonát és egyéb formák.

Ráadásul a palackozott víz óriási mértékben hozzájárul a felszíni vizek további szennyezéséhez. Mire a kúttól eljut a víz a lakásunkba, komoly szállítási költség és ezzel környezetterhelés is rakódik rá. Gondoljon csak bele a palackok előállítási folyamataira, az üres palackok eltüntetésére és arra a benzinre, amit Ön a kocsijába tölt, hogy hazavigye a boltból a vizet.

Ennél sokkal egyszerűbb megoldás lenne egy otthoni víztisztító, de sokszor felmerül a kérdés, hogy milyen. A legtöbb (egyébként nem olcsó) családi víztisztító szinte semmit nem csinál a vízzel. Mindenféle házaló ügynökök árulják és hangzatos reklámszöveggel eladják, de mérnöki szemmel hamar kiderül, hogy keveset ér.

Az általam ismert egyetlen kielégítő megoldás az úgynevezett fordított ozmózis rendszerű tisztítás. Bár egy liter tiszta víz elállításához elhasznál vagy 10 liter olyan vizet, ami elmegy a lefolyóba, de ez még ezzel együtt is töredékébe kerül, mint a palackos víz. Nagyjából 10 forintért van egy liter kristály tiszta ivóvíz, közvetlenül a konyhában.

Naponta és fejenként 3 liter ivóvíz fogyasztással számolva ez egy átlagos család esetén kevesebb, mint egy év alatt megtérülő befektetést igényel. A készülék ugyanis ötven-hatvanezer forint körüli áron kapható és az éves karbantartási költsége tízezer forint alatt van.

Tehát választhat:

  • issza a csapvizet és mindent, ami benne van.
  • veszi a palackozott vizet drágán és ezzel tovább szennyezi a környezetét
  • vesz egy saját akciós víztisztítót, amibe mindegy mi megy be az elején, a végén tiszta víz jön ki belőle.

Forrás: naturhirek.hu

 Tiszta víz? Kattintson a képre!pohár_tiszta_víz