antioxidans-etelek

Egészségünknek van egy nagyon nagy, ám láthatatlan ellensége.

 

 Szervezetünkben rengeteg szabad gyök képződik, amik oxidációt, a sejtek károsodását, az öregedést okozzák. Minél jobban tudunk védekezni ellene, annál jobban meg tudjuk őrizni fiatalságunkat és egészségünket.

Szerencsére van megoldás a szabad gyökök leküzdésére. Az antioxidánsnak nevezett anyaggal semlegesíthető a szabad gyökök károsító hatása. Az antioxidáns kifejezés azt jelenti, hogy oxidáció gátló, oxidációt semlegesítő.

Hogyan jutunk antioxidánsokhoz? És mennyit kell belőle fogyasztani?
Rengeteg antioxidáns anyag létezik, mint például a vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, enzimek és a növényi antioxidánsok. Mivel a tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns kapacitását.
Hogyan lehet összehasonlítani különböző anyagokat, hogy melyik mennyire véd? Ehhez tudósok megállapítottak egy mutatót, ami egységes mérőszámot produkál. Ez az ORAC érték. Az ORAC az oxigén tartalmú szabadgyök-elnyelő, hatástalanító kapacitást méri, 100 gramm bevizsgált anyagra nézve.
 
Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = oxigéngyök megkötő képesség)egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére.
Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.
Az mindegy, hogy az áfonyáé, vagy az acai bogyóé, vagy a búzafűé, kurkumáé, vagy bármely biológiailag aktív anyagé. Így a különféle ételek ezen tulajdonsága teljes mértékben összemérhető és így eldönthető, hogy melyik, zöldség, gyümölcs, vagy ezekből készült táplálék-kiegészítő védi legjobban szervezetünket a szabad gyökök káros hatásától.

Az antioxidánsok bevitelének napi ajánlott értéke jelenleg minimum 5000 ORAC értékben van meghatározva.

 

Természetes ez egyéni adottságoktól és körülményektől függően nőhet is. Ha pl. nagyvárosban élő, mindennapi stressznek kitett, készételeket fogyasztó, túlhajszolt életmódot folytató felnőtt vagy, akkor a fenti értéknek akár a 2-3-4-szeresére is szükséged lehet. Ellenben ha pl. falun élő, egészséges levegőn élő, bio ételeket fogyasztó, és a lehető legnagyobb nyugalomban élő felnőtt vagy, akkor valószínűleg elegendő az 5000 ORAC érték.
Európában kb. 1500 ORAC-ot visz be egy átlagember naponta a szervezetébe az átlagos, általában sajnos gyatra minőségű táplálkozásával, de az amerikaiak még nálunk is rosszabbak, ők csak 800-1200 ORAC körül fogyasztanak. Ezek az értékek igen távol állnak az ajánlott minimum 5000-től.
Hogyan pótolhatod mindennap egyszerűen a szükséges mennyiséget?
Itt van néhány étel (ORAC/100g), és vitamin ORAC értéke viszonyításképpen:
  • Acai Berry – 3800
  • Fekete áfonya – 2400
  • Tőzegáfonya – 1750
  • Fokhagyma – 1660
  • Brokkoli – 890
  • C-vitamin – 1890 (1000 mg-ban)
  • E-vitamin – 1350 (1000 IU-ban)
Forrás: vitaminkiraly.hu

ANTIOXIDÁNSOK ITT >>>