A Q10 önpusztításra programozhatja a rákos sejteket

Amikor a Q10-ről beszélünk leginkább az energia fokozásra, és a szívbetegségek megelőzésére gondolhatnánk. Csakhogy ha kicsit mélyebbre ásunk az újabb kutatásokban kiderülne, hogy vannak még ezeken kívül is egyéb területek, ahol rendkívülien jól lehetne hasznosítani ezt az anyagot. Ilyen például a rákos betegek kezelése.

Egy ígéretes tanulmányból ugyanis az derül ki, hogy a Q10 a rákos sejteket önmegsemmisítésre készteti, ami nagyon jó hír azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek.

Mi is pontosan a Q10?

A Q10 minden oxigént légző sejtjében előforduló anyag. Rengeteg biokémiai reakcióhoz kell, ezért is állítja elő szervezetünk kisebb nagyobb mértékben. Ez az anyag a sejtekben végbe menő energiatermelés elengedhetetlen része. Valójában bármennyi vitamint és tápanyagot fogyaszthatunk, a Q10 hiányában sejtjeink nem képesek energiát termelni.

Ezenfelül igen erős antioxidáns hatással rendelkezik azaz védi szervezetünket a szabad gyökök ellen, és segíthet az immunrendszer működését is.

Hogyan segíthet a Q10 a daganatos megbetegedések esetén?

A fentieken kívül létezik egy jelentős, de nem olyan régen felfedezett hatása is!

Szervezetünkben folyamatosan termelődnek és pusztulnak el sejtjeink. Ezek elpusztulása nem véletlen: a többsejtű élőlényekben a fölöslegessé vált sejtek „öngyilkosságot” követnek el, ez a programozott sejthalál, más néven az apoptózis.

Ha egy sejt nem képes erre (mutáció vagy egyéb biológiai gátnak köszönhetően), akkor korlátlan szaporodásnak indul, és tumort képezhet.

Itt jön az érdekesség, ugyanis úgy néz ki, hogy a Q10 segíthet a rákos sejtek programozott sejthalálának visszaállításában.

Miről is szól pontosan a kutatás?

A Miami Egyetem kutatói különböző rákos sejteket vizsgáltak, miközben Q10-el kezelték ezeket. Prosztatarák esetében a sejtnövekedés 70%-os gátlása volt megfigyelhető 48 órán belül. Emlőráksejtek esetében szintén gátolta a rákos sejtek szaporodását, mindezt az egészséges sejtek károsodása nélkül. Egy Q10-el kezelt melanomasejtkultúrában pedig órákon belül elpusztultak a tumor sejtek. A melanómás egerekben található tumor mérete pedig 55%-kal csökkent.

Dr. S. L. Hsia vezető kutató az írta, hogy ez volt az első alkalom, hogy sikerült elérni egy rákos sejtnél, hogy elpusztítsa magát, úgy, hogy a körülötte lévő egészséges sejteket nem károsították, mindezt a Q10-nek köszönhetően.

Az eredményeket az Amerikai Rákkutatási Szövetség A Californiai Anaheimben tartott találkozóján mutatták be.

A további vizsgálatok is jelentős rákellenes hatásokat mutatnak

Az egyik vizsgálatban kipróbálták, hogy emlőrákos patkányoknál milyen hatása van a Tamoxifennek (kemoterápiás szer) a Q10-el együtt adagolva. Azt találták, hogy a Q10 csökkenti a kemoterápiával járó károsodást a szív sejtjeiben található mitokondriumaiban (a sejt energiatermelésében szerepet játszó részecske).

Egy 1994-es kísérletben – ami a Molecular Aspects of Medicine-ben jelent meg – 32 emlőrákos beteget 18 hónapon keresztül vizsgáltak. Eközben az étrendjük 90mg Q10-et plusz C-vitamint, E-vitamint, béta-karotint, szelént és esszenciális zsírsavakat tartalmazott naponta.

A statisztikák alapján ennyi idő alatt 4 páciensnek el kellett volna hunynia, de ezzel ellentétben senki nem halt meg. Sőt, életminőségük javult, kevesebb fájdalomcsillapítót kellett használniuk, és 6 beteg részleges remissziót (a betegség tünetmentes fázisa) mutatott.

Ebből a 6-ból kiemeltek 2 hölgyet, akik még magasabb dózisban kapták a Q10-et. Annál a hölgynél, akinél 90 mg-ról 390 mg-ra emelték az adagot mammográfiával igazoltan eltűnt a tumor.

Akkor most nézzük meg mi csökkentheti a szervezet Q10 szintjét!

Egy kimerítő testedzés vagy vírus fertőzés már csökkenteti a Q10 szintet, de a sztatinok (koleszterincsökkentő gyógyszerek) szedése még inkább ezt eredményezi.

Rossz hír, hogy a szervezet csak 20-25 éves korig termeli meg a megfelelő Q10 mennyiséget, később ez jelentősen csökken.

Miben találhatsz Q10-et?

A hidegvízi olajos halak (szardínia és makréla), a máj, a földimogyoró és a teljes kiőrlésű gabona a Q10-ben gazdag élelmiszerek közé tartoznak. Viszont még így is adagonként csak pár milligrammot tartalmaznak, ezért ha rendszeresen is fogyasztjuk ezeket, ne várjunk csodát. Sajnos azért születhetnek ellentmondásos tapasztalatok egyes tápanyagokkal kapcsolatban, mert sokan a hatásos adagok töredékétől várnak eredményt.

Különösen az öregedő felnőttek, a daganatos betegek és a sztatin-gyógyszert szedők számára lenne fontos anyag a Q10.
Mivel zsírban oldódik érdemes zsiradékot tartalmazó étellel együtt fogyasztani.

Bárki, aki ismert betegséggel rendelkezik vagy gyógyszert szed, az étrend-kiegészítők alkalmazását beszélje meg jól tájékozott kezelőorvosával.

Itt találhatod a Q10-et tartalmazó termékeinket!

 

Forrás:

www.vitaminkiraly.hu
www.naturalhealth365.com
www6.miami.edu
www.lifeextension.com