L-karnitin

A L-karnitin egy nagyon fontos tápanyag a szervezetünk számára. Az L-karnitint régen a vitaminok közé sorolták, de az ember is képes előállítására, így nem tekintjük vitaminnak.

A megfelelő képzéshez sok vitamin és ásványi anyag szükséges, például vas, C-vitamin, B-12-vitamin, niacin, magnézium.

A szervezet által termelt L-karnitin számunkra kevés ahhoz, hogy jótékony hatásai érvényesülhessenek, ráadásul, ha a képzéséhez szükséges vitaminokból hiány van, nem is termelődik a szervezetben.

A fokozottabb zsírégetést támogatja, de elsősorban testmozgással együtt alkalmazva. Számos kedvező tulajdonsága van.

Az L-karnitin hatásmechanizmusának lényege, hogy a kardioedzés során a sejtekből felszabaduló zsírokat az energiafelhasználás helyére szállítja, az L-karnitin maga a szállítóeszköz. Minél több L-karnitint viszünk be, annál több felszabadult zsírt tud a szervezet energiaként felhasználni. A zsírt a sejtekből a sportolás által fel kell szabadítani és biztosítani kell a megfelelő mennyiségű L-karnitint, hogy azok valóban el is égjenek. Az L-karnitint az edzés megkezdése előtt kb. fél órával kell fogyasztani.

Egyes kutatások eredményei világosan kimutatják az L-karnitin pozitív hatását, ha azt erős testi megterhelés előtt veszik be. Az L-karnitin javítja a kitartást, a testi teljesítőképességet, megsokszorozza az izomban értékesülő energiát, gyorsítja a zsírok elégését, javítja a mérgező anyagcsere-termékek kiválasztását és lerövidíti a regenerációt.

Ha eddig nem volt energiája végigcsinálni egy kb. egy órás edzést, akkor mindenképpen ki kell próbálnia az L-karnitin hatását. Segítségével a test terhelhetősége megnő, ezáltal könnyebben fog menni az edzés is. Teljesen mindegy, hogy aerobikról, kocogásról, úszásról, vagy milyen sportról beszélünk, a lényeg az, hogy tovább és jobban fogja bírni, ha előtte L-karnitint fogyaszt. És ugye aktívabb sportolás esetén a zsírt is nagyobb hatékonysággal égeti a szervezet. Így segíti az L-karnitin a fogyást.

Mennyit és hogyan szedjünk?

Egy tanulmány szerint napi 2 grammnál több nem szívódik fel a bélből, mindenesetre célszerű több részletben bevenni a nap folyamán, hogy ne telítsük a felszívódásért felelős rendszereket. Nagyobb, 500-1000mg-os, esetleg ezt meghaladó L-karnitin adagokra van szükség. Egy grammot meghaladó fogyasztás halszagot okozhat, a bélbaktériumok karnitin bontása miatt, ekkor csökkenthető a bevitel. Mozgás előtt fél-1 órával érdemes bevenni éhgyomorra, és hosszabb ideig (több hónap) érdemes alkalmazni, használatát pedig kolin (főleg a lecitinben található tápanyag) tartalmú zsírégetőkkel érdemes kombinálni, valamint amennyiben nem áll fenn szív és érrendszeri betegség koffeintartalmú kiegészítőket is érdemes a nap folyamán mérsékelt mennyiségben fogyasztani. Ilyen például a zöld tea, ami ráadásul szintén zsírégető hatású.

Érdekesség

Az L-karnitint először 1905-ben izolálták húsból, neve is ebből származik (carnus, carn- ~hús).
A karnitin húsokban található meg „nagyobb”mennyiségben, bár ez csupán néhány milligrammot (30-90mg) jelent 100 gramm húsban.

Forrás: vitaminkiraly.hu

L-karnitin lelőhely ITT!