fényvédelem

Fényvédelem: erről szólnak a hírek, TV – rádió – újságok minden tele van vele.

Itt az igazi NYÁR, egész nap kint lehet az ember a szabadban, fürdőzés, kirándulás, játék és NAPSÜTÉS!

A túl sok napozás azonban nem egészséges, kiszáradáshoz és leégéshez vezet, mértékkel és persze megfelelő védelemmel viszont kifejezetten egészséges. A barnaság ideje sosem járt le véglegesen, hol a világosabb, szeplős, hol a csokibarnára sült bőr a divat. A napozás szabályait azonban mindig be kell tartanunk, ha el akarjunk kerülni a veszélyes mellékhatásokat, úgymint a bőr idő előtti öregedése, a ráncok, a foltok vagy a melanóma.

A barnulás képlete

A nap ultraibolya sugarai közül az UVA és az UVB éri el a Földet, az UVC-t az ózonréteg visszatartja, ez utóbbi a legerősebb a három közül. A hosszú hullámhosszú UVA sugárzás egészen a bőr irharétegéig elhatol, hatására a bőrben található kollagén károsodik, ezért a bőr gyorsabban öregszik. Az UVB sugárzás eredménye a hosszú távú barna bőrszín, mivel a rövid hullámhosszú sugarak a bőrünk felszínét érik. A bőr szarurétege festékanyagot, a bőr színéért felelős melanint kezd termelni, így próbál védekezni az UVB-sugarak ellen. A barnulás tehát nem más, mint a szervezet védekező reakciója a nap káros sugaraival szemben.
Nem minden ember bőre reagál azonosan a napfényre és képes azonos mértékben lebarnulni. A fototípus azt határozza meg hogy az adott egyén bőre hogyan reagál a napsugárzásra, eszerint hat különböző bőrtípust különböztetünk meg. Minél alacsonyabb fototípusba tartozik valaki – különösen az első, második, harmadik -, annál magasabb fényvédelmet szükséges használnia.

  • Az első típus a tejfehér bőrű, gyakran vörös hajjal. Ő mindig leég, soha nem barnul, sok szeplője és anyajegye van.
  • A második a halvány bőrű, szintén mindig leég, ritkán enyhén barnul és szeplősödésre hajlamos.
  • A hármas típusnak enyhén barna bőre van, néha leég, de képes közepes barnaságra, van néhány szeplője.
  • A négyes. bőre soha nem ég le, mindig sötétbarnára barnul és egyáltalán nem szeplősödik.
  • Az ötös sötét bőre soha nem ég le, mindig nagyon sötét barna lesz, szeplő nála sosem fordul elő.
  • Az utolsó, hatodik típusnak fekete bőre van és soha nem ég le.

Csak óvatosan a naptejekkel

A napvédőkön a faktorszám azt mutatja, hányszorosára nő a bőr védekezőképessége a napozás alatt.

A napsugarak elleni védelem mellett fontos kérdés, hogy a naptejek felszívódásuk során milyen vegyi anyagokat juttatnak a bőrbe. A napvédő krémekben használt kémiai fényvédők tartogatnak számunkra veszélyeket.
Már a 90-es évek végén bebizonyosodott, hogy a kémiai fényvédő vegyületeink nagy része – annak ellenére, hogy önmagában a vegyület nem rákkeltő – UV sugárzás hatására rákkeltő vegyületekké alakulhatnak át. Ezt a paradoxont alátámasztják azok a statisztikák is, amelyek kimutatják, hogy a nyaralás alkalmával fényvédőszert használók között sokkal több a bőrrákos esetek előfordulása, mint a fényvédelem nélkül állandóan a napon tartózkodók (útépítő munkások, mezőgazdaságban dolgozók, tengerészek, halászok, arató munkások, csőszök, erdőkerülők) között. Ez a paradoxon sarkallta a kutatókat a kémiai fényvédő szerek hatásmechanizmusának a behatóbb vizsgálatára. Bebizonyosodott, hogy több fényvédőszerünk tartalmaz rákkeltő vegyületeket, mint például:

– 4-Methyl-Benzylidencamphor (4-MBC vagy MBC)
– Octyl-Methoxycinnamate (OMC)
– Homosalate (Homomenthyl-salicylat vagy HMS)
– Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic -Acid (OD-PABA)
– B enzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3 (oxybenzon)
– 3-Benzylidencamphor

Segítség a természetből

Kinek-kinek a maga döntése, hogy magára keni-e a boltokban kapható napvédőket, azonban tudni kell, vannak káros vegyi anyagoktól mentes alternatívák is. A kakaóvaj köztudottan jó a napozáshoz, a sugarak elleni védelme körülbelül 5-7-es faktorszámnak felel meg, a kókuszvaj szintén hasonló mértékben óvja a bőrt. Mindkét testvaj segíti a szép, egyenletes barnulást, ám fontos hangsúlyozni, ezekkel a testvajakkal is csak mértékkel lehet bőrkárosodás nélkül napozni. A vajakból házilag elkészíthető bio naptej fizikai fényszűrős, cink-oxiddal készül, mely teljesen ártalmatlan fehér por, viszont nagyon jó hatású, és a legnagyobb múltja van: kb. 300 éve használják már a bőrgyógyászatban a kovacinkérc főbb összetevőjeként. Egy leheletvékony, alig látható fehér réteggel vonja be a bőrünket, hisz tudod, ez a hatékonyságának lényege, úgy veri vissza az UV sugarakat, hogy azok el sem jutnak a bőrünkig.
A napozás előtt fogyasztott sárgarépa vagy sütőtök szebb és tartósabb barnaságot eredményez. Mindkét zöldség béta-karotinban gazdag, mely anyag segíti a bőr barnulását. Ne felejtsük azonban, hogy a káros UV-sugarak ellen nem véd!

Forrás: bodzabiokozmetika.hu

Kakaó, shea és kókuszvajjal készült 100% természetes
NAPTEJEK és TESTÁPOLÓK! Kattints!

Wooden Spoon_fényvédelem