almaecet

A magnézium és az almasav (almaecet) keveréke az elsők között van a fájdalom és a fáradtság csökkentésére javasolt dolgok listáján.

,

,
A magnézium nélkülözhetetlen tápanyag a testünk számára, több mint 300 biokémiai reakcióban részt vesz.
Szerepe van például:

  • az izom- és idegműködés megfelelő működésében
  • a szívritmus szabályozásában
  • az immunrendszer támogatásában
  • a csontozat fenntartásában
  • a fehérjeszintézisben
  • a vércukorszint szabályozásában

Mivel a szervezetünk nem képes előállítani, elengedhetetlen, hogy táplálkozással, illetve étrend-kiegészítő formájában juttassuk be a szervezetünkbe.

A nagyon elterjedt magnéziumhiány egyik oka a táplálkozásunkban keresendő, a feldolgozott élelmiszerekben ugyanis nagyon kevés van belőle – és ezekből sokat fogyasztunk. Magnéziumot legfőképpen a zöld zöldségek, magvak, bizonyos hüvelyesek és – sokak örömére – a csokoládé tartalmaz. Azonban, a magnéziumban gazdag ételek fogyasztása mellett érdemes arra is figyelni, mit kerüljünk – a finomított lisztből készült kenyér- és tésztafélék, illetve a természetes vízhajtók, mint a kávé, a tea vagy az alkohol mind kimerítik a szervezet magnézium tartalékait.

A nem megfelelő táplálkozás mellett a magnézium hiány okai lehetnek bizonyos gyógyszerek is, például :

  • fogamzásgátlók
  • vízhajtók
  • szteroidok
  • ösztrogén-tartalmú gyógyszerek
  • bizonyos antibiotikumok

Összefüggésbe hozható számos egészségügyi problémával is:

  • fibromyalgia
  • krónikus fáradtság szindróma
  • migrén
  • II-es típusú cukorbetegség
  • csontritkulás
  • asztma
  • magas vérnyomás
  • szívbetegségek
  • PMS

A magnézium hiányát nem egyszerű kimutatni. Mivel a szív megfelelő működéséhez elengedhetetlen bizonyos mennyiségű magnézium jelenléte a vérben, a szervezet folyamatosan azon dolgozik, hogy ezt biztosítsa – még akkor is, ha ezzel máshonnan kell elvonnia a magnéziumot. Emiatt lehet, hogy a vérvizsgálat normál magnézium szintet mutat, a sejtek, a csontok és az izmok viszont hiányt szenvednek belőle.

Fibromyalgia és magnéziumhiány

Mi is az a fibromyalgia? A fibromyalgia egy meglehetősen gyakori reumatológiai kórkép, melyre főleg az izmok, inak, valamint a szalagok sajgó fájdalma, nyomásérzékenysége és merevsége jellemző.

A kutatások szerint a fibromyalgiában szenvedők általában magnézium hiányosak is, így nem meglepő, hogy a két állapot tünetei hasonlóságokat mutatnak (például: álmatlanság, kimerültség, izomgörcsök, fejfájás, ingerültség, szorongás).

A magnézium részt vesz a szerotonin előállításában, ami egy ingerületátvivő anyag és többek között az alvásciklus, a fájdalomérzékelés, a hangulat és az immunrendszer szabályozásában is részt vesz. A fibromyalgia általában alacsony szerotonin szinttel jár együtt.

A magnézium hiány a P-anyag szintjének növekedését is előidézheti, ami egy fájdalmat jelző ingerületátvivő anyag. Fibromyalgia esetén ennek az anyagnak a szintje magas, ami hozzájárulhat az extrém fájdalomérzethez.

A magnézium aktiválja az ATP-t is, ami az energiát biztosítja a sejtekben. A kutatók ennek a diszfunkcióját is kimutatták fibromyalgiás betegeknél, ami magyarázat lehet a betegséggel járó kimerültség érzésre.

Fibromyalgia és almasavhiány

A kutatók fibomyalgiás betegeknél más tüneteket is kimutattak: az izmok alacsony oxigén ellátottságát, az izomszövetek leépülését, alacsony ATP-szintet. Ezek mind hozzájárulhatnak a betegséggel járó izomfájdalomhoz.

A vizsgálatok szerint az almasav csökkentheti a fájdalmat, ugyanis alacsony oxigén ellátottság mellett is segíti az energiatermelést, illetve növeli a sejtek állóképességét.

A magnézium és az almasav (almaecet) együtt csökkenthetik a fibromyalgia tüneteit?

Egy 1992-es kutatásban fibromyalgiás betegek 300-600 mg magnéziumot, illetve 1200-2400 mg almasavat  (24 – 48 ml almaecet) kaptak több héten keresztül. Ezt követően jelentős fájdalomcsökkenésről számoltak be.

1995-ben egy klinikai vizsgálat során egy magnéziumot és almasavat tartalmazó tablettát teszteltek. 6 hónap után, emelt dózis szedése esetén, szintén a tünetek enyhüléséről és a fájdalom csökkenéséről számoltak be a betegek.

Krónikus fáradtság szindróma és magnéziumhiány

Egy 1991-ben végzett vizsgálat során a magnéziummal kezelt krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegek javulásról számoltak be. Bevallásuk szerint növekedett az energiaszintjük, javult az érzelmi állapotuk és kevesebb fájdalmat tapasztaltak. A vörösvérsejtek addigi alacsony magnézium szintje is normalizálódott a betegeknél.

Mennyire van szükségünk?

A szakértők szerint az egyén maga ki tudja tapasztalni a szükséges mennyiséget. Mivel nagy mennyiségben a magnézium hasmenést okozhat – célszerű fokozatosan növelni a bevitt mennyiséget egészen addig, amíg azt nem érezzük, hogy hasmenést okoz. Majd csökkentsük kicsit a mennyiséget, így be tudjuk állítani a számunkra megfelelő dózist.

Bio almaecet ITT >>>

Magnézium ITT >>>

Forrás: http://www.prohealth.com/library/showarticle.cfm?libid=16575
Fordította: Barcza Bernadett