Vitamin-B12

Bámulatos dolgot alkotott a természet a B-12 vitamin esetében. Már az is csoda, hogy pont egy kobalt atom köré épülő, rendkívül összetett molekula váljon nélkülözhetetlenné számos élettani funkció számára, de engem az elképesztő ereje ami leginkább lenyűgöz. Mindössze a gramm ezred része szükséges egy embernek egy évre – naponta a gramm hárommilliomod része. Ennek ellenére hiányától szenved az emberek többsége.

A B-12 vitamint az emberi szervezet nem képes előállítani és kizárólag állati eredetű fehérjék tartalmazzák.

Mivel nagyon kis mennyiségben szükséges a szervezetben, az a furcsa helyzet is fennáll, hogy milliószám élnek gyakorlatilag vegán emberek, akik látszólag egyáltalán nem esznek húst, mégis elégséges mennyiségben jutnak hozzá B-12 vitaminhoz. Ugyanis a növényvédőszerek nélkül termelt gabona és zöldség tartalmaz annyi apró mikroorganizmust (néha bogarat és férget) aminek elfogyasztása miatt a szervezetük el van látva B-12 vitaminnal.

A B-12 vitamin hiánya az idegrendszert viseli meg először

Pszichés zavarok és az izmok idegműködési zavarai mutatják először a B-12 vitamin hiányállapotát. A C-vitaminnal, a folsavval és a pantoténsavval együttműködve vesz részt a fehérje és a szénhidrát anyagcserében és támogatja a folyamatot, aminek eredményeként az idegek egyik építőanyaga, a kolin létrejön a szervezetünkben.

Majdnem minden 19-50 év közötti nő hiányosan van ellátva vassal, ami a vér egyik legfontosabb alkotóeleme. A B-12 vitamin hiányában a vas nem épül be a vörösvérsejtekbe és ennek számos ismert életminőség rontó hatása lehet.

Ha időben nem pótolják a kialakuló B-12 vitamin hiányt, akkor súlyos pszichés zavarokhoz vezethet. Számos pszichiátriai tünet a valóságban tápanyaghiány, amit a pszichiátria nem igazán a helyén kezel. Ahogy a tartós dehidratáltság okozhat figyelemzavart, a B-12 vitamin hiánya, ha hosszú távon fennáll, pszichikai zavarokhoz – végső soron az idegsejtek pusztulásához vezet.

Hogyan pótolható a B-12 vitamin ?

Sok betegnek fogalma sincs róla, milyen egyszerűen megszabadulhatna a pszichés zavaroktól, amit a B-12 vitamin tartós hiánya okoz neki. Életminősége látványosan javulna, akár egy héten át minden nap negyed kiló nyers vagy félig nyers májat, akár B-12 vitamin tablettát adagolva az étrendjéhez. A mentális fáradtság, a csüggedtség, a szorongás és a depressziós zavarok pár hét alatt látványosan ritkulnak és akár végleg meg is szűnhetnek.

Mivel az állandósul B-12 vitamin hiány első tünetei csak 3-6 évvel az után jelentkeznek, hogy a szervezet tartalékai kimerültek, az orvosok szinte soha nem gyanakszanak erre a kézenfekvő problémára. Egy rutin vérvétel során gyakran az derül ki, hogy a vérben a B-12 vitamin szintje normális, miközben a test szöveteiben és elsősorban a májban vészesen alacsony.

Szóval a pótlása nem terápia kell legyen és nem akciószerűen kell oltani a tüzet amikor már ég a ház, hanem egy általános célú multivitaminnal ami tartalmaz bőséges mennyiségben kobalamint naponta kell ellátni a szervezetünket vele.

Forrás: naturhirek.hu (vitaminbiblia)

B-12 vitamin lelőhely ITT >>>

B-12 vitamint tartalmazó B-komplex ITT >>>