Stressz ellen

Mit tehetsz, ha stresszes az életed?

Az emberek nagy részénél napi szinten jelen van a szorongás és a stressz. És sajnos ez igen nagy megterhelést jelent a szervezetnek, hosszú távon betegségekhez vezethet. Mutatunk 5 olyan módszert, aminek a segítségével könnyebben viselheted a stresszhelyzeteket és enyhítheted a szorongást.

1. Testmozgás

A testmozgás az egyik legfontosabb dolog, ami segíthet a stressz leküzdésében. Akkor a leghatékonyabb, ha rendszeresen sportolsz. Azok az emberek, akik rendszeresen sportolnak, kevésbé hajlamosak a szorongásra mint azok, akik nem sportolnak.

A testmozgás hosszú távon képes csökkenteni a stressz hormonjait, például a korzitolt. Emellett segít az endorfinok felszabadításában is, amik olyan vegyi anyagok, amik javítják a hangulatot. Ezen kívül a rendszeres testmozgás javíthatja az alvás minőségét is, amit a stressz és a szorongás negatívan befolyásolhat.

Találj egy olyan edzésprogramot, vagy fizikai tevékenységet amit élvezel, és be tudod vezetni az életebe. (lehet tánc, gyaloglás, futás, kerékpározás…a lényeg a rendszeresség)

2. Aromaterápia

Az aromaterápia, vagyis az illóolajok használata vagy az illatos gyertya égetése csökkentheti a stressz és a szorongás érzését. Van néhány illat, ami pedig különösen nyugtató hatással bír:

  • Levendula
  • Rózsa
  • Szantálfa
  • Narancs vagy narancsvirág

3. Fogyassz kevesebb koffeint

A koffein egy stimuláns, ami megtalálható a kávéban, a teában, a csokoládéban és az energiaitalokban. Nagy dózisban könnyen növelheti a szorongást. Minden ember különböző mértékben tudja tolerálni a koffein mennyiségét. Ha észrevetted magadon, hogy a sok koffein fogyasztás után idegesebbé váltál, akkor érdemes visszafognod a fogyasztását.

4. Figyelj oda mit eszel!

A stressz szintje és a megfelelő étrend szorosan összefügg. Amikor túlterheltek vagyunk, gyakran megfeledkezünk az egészséges étkezésről, és sokszor nyúlunk a cukros, zsíros nassolnivalókhoz.

Próbáld kerülni cukros nasikat, és tervezz előre. A gyümölcsök, zöldséges és olajos magvak remek alternatívák az egészségtelen nassolnialók helyett.

5. Étrend-kiegészítők a stressz és a szorongás ellen

Számos étrend-kiegészítő képes elősegíteni a stressz és szorongás estén.

Citromfű:  úgy ismert a népi gyógyászatban, mint a “lecsendesítő fű”. Már a középkor óta alkalmazták a feszültség és az aggodalom csökkentésére valamint alvási problémák enyhítésére.

Omega-3 zsírsavakEgy vizsgálat szerint, az Omega-3 kiegészítőket fogyasztó orvostanhallgatók esetében 20 százalékkal csökkent a szorongásos tünetek száma.

Ashwagandha: Az ajurvédikus orvoslásban használt gyógynövény a stressz és a szorongás kezelésére. Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy igazán hatékony.

B-vitaminok: A B-vitaminokat régóta úgy tartják számon, mint stressz-oldó tápanyagokat. Fontos szerepet töltenek be az idegek és az agy egészségének fenntartásában, ezért hiányuk negatívan befolyásolja az idegrendszer működését.

Magnézium: A magnézium-kiegészítés biztonságos és hatékony megoldás a stressz és a szorongás ellen. Már egyetlen adag magas hatóanyag tartalmú magnézium is megkönnyebbülést okozhat a szervezetnek.

Zöld tea: Sok antioxidánst tartalmaz, amik számos egészségügyi előnnyel járnak. Azon k@ül hogy jót tesz a szívnek és segíti a zsírégetést, segít csökkenteni a stresszt és a szorongást is.

Valeriana: A valeriána, vagy ismertebb nevén macskagyökér évszázadok óta jelen van a népi gyógyászatban. Azon kívül hogy segíti a nyugodt alvást, stresszcsökkentő és görcsoldó hatással is bír!

Ha stresszes az életed próbáld ki ezeket a tippeket és lazíts kicsit!