koleszterinek

Vannak zsírok amik nem csücsülnek valahol a testben, hanem a vérben keringenek és okoznak különféle szív- és érrendszeri elváltozásokat.

A két legismertebb vérzsír, amit minden laborvizsgálat során megmérnek, a koleszterin és a triglicerid.

Normál esetben a vérben csak kis mennyiségű triglicerid van jelen. Bár zsírokról van szó, a trigliceridek nemcsak zsírban gazdag élelmiszerek fogyasztásával juthatnak a szervezetünkbe. A mai kor emberére jellemző túlzott szénhidrát fogyasztás esetén a szervezetünk triglicerideket állít elő – talán raktározás céljából. Bár nem minden ember esetében, de a legtöbbünknél a megemelkedett inzulinszint is triglicerid emelkedéshez vezet, ami ugyancsak a mindenáron való tárolásra utalhat.

vérzsír_erek

Van öt olyan dolog, ami segít leszorítani a vérzsírszintet

  • Rendszeres testmozgás – nem sok, de rendszeres. A napi 30 perc gyaloglás jobb mint heti 1-2 több órás edzés.
  • Fogyás – már egy-két kilogramm fogyás is normalizálni tudja a megemelkedett vérzsírszintet azoknál, ahol ez a probléma magasabb testsúllyal párosul.
  • Már csekély mennyiségű alkohol is emeli a vérzsírszintet, amennyiben azt rendszeresen fogyasztja valaki. Napi egyetlen sör már képes erre.
  • Omega-3 zsírtartalmú ételek (halak vagy lenmag) csökkentik a vérzsírok mennyiségét, amennyiben jelentős mennyiségben tartalmazza az étrendünk.
  • Csökkentse a szénhidrátok és cukrok mennyiségét az étrendjében.
  • Van pár olyan étrend-kiegészítő, ami hozzájárul az egészséges vérzsírszintek fenntartásához. Ilyenek a Q10 koenzim, a magnézium és az omega-3 tartalmú kapszulák.

Forrás: Demecs István www.naturhirek.hu