5 téli egészség-mítosz - most leromboljuk őket!

Télen gyakrabban leszünk betegek. Mi ennek a legfőbb oka? A hideg, a kevés napfény vagy a mozgáshiányos hónapok? Vagy változik az étkezésünk, esetleg a higiéniára nem fordítunk kellő figyelmet? Sok információ kering ennek kapcsán, és vannak közöttük széles körben elterjedt tévhitek is. Most leromboljuk a leggyakoribb téli egészség-mítoszokat!

Hogyan maradj egészséges télen?

1. mítosz
Ne menj ki a házból, mert a hideg levegő megbetegít!

A hideg levegő önmagában még nem tesz beteggé. Nem a levegő az oka annak, ha megbetegszel, hanem a levegőben terjedő vírusok. Ezért is kiemelt fontosságú télen az immunrendszerünk erősítése, működésének támogatása. A vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok közül az antioxidánsok, az A-, C- és E-vitamin, polivitaminok, szelén, cink ajánlható, de érdemes a természet patikáját is segítségül hívni: a fokhagyma és a rhodiola is hatásos a betegségek elleni védekezésben.

2. mítosz
Az ünnepek alatt mindenki meghízik.

A karácsonyi menü, a bekuckózás, a kevesebb mozgás természetesen pár plusz kilót eredményez. Az emberek azonban hajlamosak túlértékelni a vakáció alatt felszedett kilókat. Egy felmérés szerint ennek mértéke 1–1,5 kg, ami nem annyira vészes. Az viszont igaz, hogy ennek a leadásáról gondoskodnunk kell, mert ellenkező esetben pár év alatt valóban jó kis súlygyarapodást tudhatunk a magunkénak.

3. mítosz
A téli depresszió oka a napfény hiánya.

A rövid, borús napok bárkit könnyen lehangolttá tehetnek. Mégsem ez a fő oka a téli depressziónak, sokkal inkább az ünnepek táján kialakuló hangulati zavarok. A folyamatos rohanás, az előrehozott határidők, az ünnepi készülődés, az ajándékvásárlás, az extra kiadások, a tény, hogy mindenhol nagy a tömeg, és semmit sem lehet elintézni pár perc alatt ‒ mind-mind komoly stresszfaktor, ami könnyen átbillenhet depresszióba.

4. mítosz
Télen az allergia elmúlik.

Az allergia akkor múlik el, amikor megszűnnek a kiváltó okai. Nyilván, ha valaki az akácfa virágporára allergiás, akkor télen nem fog előjönni az allergiája. Vannak azonban beltéri allergiák is (háziállatok szőre, por, penész stb.), amelyek akár még súlyosbodhatnak is télen, amikor több időt töltünk a négy fal között. Vagyis télen is gyanakodhatunk allergiára, ha folyik az orrunk vagy orrdugulásunk van!

5. mítosz
A C-vitamin nem oszt, nem szoroz…

A nagyobb adagban szedett C-vitamin hasznosságát nem a patikusok találták ki. Kutatások igazolják, hogy ha a megfázás kezdeti szakaszában nagyobb adag C-vitamint viszel be a szervezetbe, lerövidítheted a betegség idejét. A C-vitamin bevitele elengedhetetlen az immunrendszer megerősítéséhez, ami előfeltétele annak, hogy ellenállóbbak legyünk a betegségekkel szemben. Ha olyan terméket keresel, ami természetes C-vitamint is tartalmaz, akkor neked a Csipkebogyós C-vitamint ajánljuk>>