A tipikus férfi ritkábban veszi rá magát arra, hogy orvoshoz menjen, az pedig, hogy megelőzés céljából étrendkiegészítőket szedjen, még ritkább. Ez baj, hiszen még a férfi szervezetnek is szüksége van bizonyos tápanyagokra, hogy megfelelően működjön.

Nálunk nekem kell arra figyelnem, hogy a fiúk bevegyék a vitaminokat, mert ha én nem kikészítem ki nekik, biztos, hogy eszükbe se jut!

A következőkben pedig bemutatok pár étrendkiegészítőt, amire a férfiaknak figyelnie kellene:


D-vitamin a megfelelő tesztoszteronszintért, immunrendszerért és reproduktív rendszerért

Az mára már bizonyított, hogy a D-vitamin csökkenti az inzulin szintjét, javítja a szerotonin szintet és fokozza az immunrendszer működését. Viszont az kevésbé ismert, hogy összefüggés található a D-vitamin szint és a reproduktív rendszer között (ezt a Koppenhágai Egyetem egy tanulmányában írták). Egy másik tanulmányban – amibe 3300 férfit vontak be – azt találták, hogy a férfiak tesztoszteron szintje és a D-vitamin között van összefüggés.
Figyeljünk arra, hogy napi szinten legalább 2000-5000 NE (nemzetközi egység) D-vitamint fogyasszunk, de télre ezt a minimumot 4000-5000 NE-re kellene emelni.

Antioxidánsok a megfelelő vérnyomásért és az öregedés ellen

Az antioxidánsok, mint például az E- és C-vitamin, az alfa-liphonsav, vagy a Q10 koenzim elengedhetetlen az öregedési folyamatok lelassításában és az egészség fenntartásában. Gyakorlatilag megakadályozzák a külső (szennyeződések, nap sugárzása, stressz…) és belső folyamatok által okozott sejtkárosodást.
A Q10 védi az ereket és segítheti csökkenteni a vérnyomást, javíthatja a spermiumok minőségét ezáltal a termékenységet is.
Egy tanulmány szerint azok a férfiak akik több C-vitamint juttatnak be a szervezetükbe kevésbé voltak kitéve a rákos megbetegedések kockázatainak, mint azon társaik, akik nem fogyasztanak C-vitamint.

ferfiaknak

Tejsavó az erőnlétért és izomerőért

A tejsavófehérje-izolátumok remek glutatio források. A glutation az egyik leghatékonyabb antioxidáns, emellett remek hatással van a prosztata és az immunrendszer működésére.
Egy tanulmányban azt írták, akik edzés mellett tejsavó fehérjét fogyasztanak, nagyobb izomnövekedést érnek el, mint akik placebót kaptak. Ha pedig kreatin-monohidrátot is fogyaszt mellé az még inkább biztosítja a nagyobb testi erő elérését.

Cink a férfi optimális tesztoszteron szintjéhez

Az életkor előrehaladtával csökkenhet a a férfiak tesztoszteron szintje. Miután az alacsony tesztoszteron szint kapcsolatban áll a depresszióval, elhízással, csontritkulással, szívroham és a korai halál kockázatával, fontos lenne, hogy folyamatosan szinten legyen tartva. A cink segíthet a megfelelő tesztoszteron szint fenntartásában és az LH hormon kiválasztásában (ami serkenti a tesztoszteron termelődését). Ráadásul a cink gátolja a tesztoszteron ösztrogénné való átalakulását is.
Fogyasszanak a férfiak étkezés közben napi 25-50 mg cinket!

Halolaj, ami segíthet a szív és prosztata egészségének megőrzésében

Szerintem sokan tudnak arról, hogy a halolajnak gyulladáscsökkentő szerepe van, védheti az agyat, a szívet, a szemet és az ereket is. Megóvhatja agyunkat a stressz okozta káros hatásoktól és csökkentheti a szívbetegség kockázatát is. Azt viszont kevesebben tudják, hogy férfiaknál jótékony hatással van a prosztata működésére is. A Cancer Prevention Research tanulmánya szerint azoknál a férfiaknál, akik alacsony zsírtartalmú étrendjüket halolajjal kombinálják, lelassult a rákos sejtek növekedésének üteme. Ez a változás már 4 héten belül észrevehető volt.
Egy másik tanulmány szerint a halolaj 20-30%-kal képes csökkenteni a szervezet triglicerid szintjét. Ráadásul azt is megállapították, hogy a halolaj képes a stroke utáni agykárosodásának súlyosságát csökkenteni.
Napi kétszer érdemes fogyasztani a halolajból 1 teáskanálnyit (vagy 2-3 kapszulányit) leginkább étkezés közben.

 

Itt találhatod a férfiaknak szóló termékeinket

 

Az itt leírtak csak információ adás céljából születtek. Nem állíthatjuk, hogy az itt szereplő hatóanyagok gyógyhatással rendelkeznének. Kérünk téged, hogy vitaminok, ásványi anyagok vagy gyógynövények szedése előtt mindig konzultálj orvosoddal, főleg ha gyógyszereket is szedsz.

források:
vitaking.hu
chatelaine.com/health/wellness/six-vitamins-and-supplements-that-every-man-should-take/
bizjournals.com/atlanta/stories/2002/02/11/focus3.html?page=all%20
academic.oup.com/ajcn/article/72/1/139/4729459
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8875519