Regeneráló ételek edzés után

Regeneráló ételek fizikai megterhelés után

A testmozgás egészséges. Ha egy fárasztó nap után lemész az edzőterembe, vagy elmész kocogni, annak számtalan egészségügyi előnye van. A mozgás stresszoldó hatású, jót tesz az anyagcserének, növeli az állóképességet és még sorohatnánk. Ám edzés után a testnek szüksége van támogatásra.

Mivel hirtelen megerőltetésnek volt kitéve, gyakran előfordul izomláz, fáradtság, kimerültség.

Íme egy lista az edzés utáni regeneráló ételekről, amik hatalmas megkönnyebbülést nyújtanak majd, segítenek helyreállítani a test energiaszintjét. Fontos megemlíteni, hogy ezek nem helyettesítik az edzés utánimegfelelő pihenést, tehát nagyon fontos, hogy az edzés után pihenjünk, hiszen a szervezet így sokkal gyorsabban regenerálódik.

C-vitamin

A C-vitamin nagyon fontos szerepet játszik az oxidatív stressz csökkentésében. A C-vitamint tartalmazó élelmiszerek megakadályozhatják a szabadgyökök okozta károsodást az izmokban egy-egy edzés után. A C-vitamin szükséges a testben lévő szövetek növekedéséhez. Így például a narancs, az ananász, a bogyós gyümölcsök és a karfiol kiváló források az immunitás megteremtéséhez és a gyógyulási folyamatokhoz. A C-vitaminban gazdag ételek segíthetnek az erő és az izom építésében, valamint a porc- és csontsűrűség fenntartásában.

Káliumban, magnéziumban és nátriumban gazdag élelmiszerek

Az elektrolitok egyensúlya segít megelőzni az izomgörcsöket. A görcsök a mikroelemek hiánya miatt alakulnak ki. Ezek a görcsök önkénytelen összehúzódások, amik bármelyik izomban előfordulhatnak.  Edzés során a verejtékezéssel nem csak folyadékvesztés történik, hanem a létfontosságú ásványi sók (elektrolitok) is távoznak a szervezetünkből. Például a kálium, a nátrium és a magnézium. Ezeket is fontos edzés után pótolni.  Például egy magas ásványianyag tartalmú italporral.

Antioxidánsok

A megerőltető mozgás gyulladást okozhat a szervezetben, ezért elengedhetetlen, hogy bizonyos gyulladáscsökkentő ételeket, például olviabogyót, oliva olajat, friss zöldséget vagy gyümölcsöt fogyassz edzés után, ezek segítenek a szervezet gyorsabb helyreállításában. Növeld meg az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztását, például a lazacot, mert jelentős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. A fokhagyma, a kurkuma és a gyömbér is jelentős gyulladáscsökkentő  tulajdonságokkal bír.

Fehérje

A fehérjék szervezetünk fontos építőkövei. Testünk felépítésében és működésében is fontos szerepet töltenek be. A fehérjedús ételek lehetővé teszik az izomrostok feltöltését, amik az edzési folyamat során károsodtak. A fehérje kulcsfontosságú szerepet játszhat a mozgás utáni regenerálódásban. A fáradékonyság, vérszegénység, izomleépülés, és akár a gyenge immunrendszer is lehetnek a fehérjehiány jelei.  Edzés után fogyassz el egy fehérje shake-et, vagy kényeztesd magad egy fehérje szelettel.

Szénhidrátok

Mozgás után egy órán belül érdemes elfogyasztani el 30-40 gramm szénhidrátot, mert edzés közben a szervezet glikogénraktárai (a glikogén az izmokban tárolt glükóz)  lemerülnek. Ha nem pótolod őket, akkor a bevitt fehérjéket és az aminosavakat használja fel a szervezet. Tehát az edzés után elfogyasztott szénhidrát a regeneráció része.

.