A növények természetes „viselkedése”, hogy magjaikat védik az elfogyasztóktól, mert ez szaporodásuk kulcsa, élni akarnak és ezért olyan anyagokat (lektinek, szaponinok, fitátok, glutén) tartalmaznak, amelyek ellenállóbbá teszik őket az emésztéssel szemben, hogy azt túlélve csírázásnak indulhassanak az elpottyantás után.

Ennél fogva a gabonamagvakhoz és az olajos magvakhoz hasonlóan emészthetetlen és bélirritáló anyagok vannak a hüvelyesekben is.

Ilyenek a lektinek és a szaponinok, melyekről annyit érdemes tudni, hogy olyan a főzésnek is ellenálló anyagok, melyek a hüvelyesekben, gabonákban, burgonyafélékben (burgonya, paradicsom, paprika, padlizsán) fordulnak elő legnagyobb mennyiségben, de szinte minden növényben megtalálhatók, főleg a magvakban, csírákban és a fiatal növényekben. Szerepük a növények védelme gombák, mikrobák, rovarok és a megemésztés ellen, a beleink falát gyengítik, sejtfalkárosító hatásuknak köszönhetően réseket okoznak rajta, áteresztőbbé teszik. Folyamatos fogyasztásuk így egy enyhe, de hosszú távon számottevő mérgezést fejt ki az emberi szervezetre.

Felejtse el a következő zöldségféléket, mintha nem is léteznének:

  • babfélék
  • lencse
  • borsófélék, csicseriborsó is
  • amerikai mogyoró
  • szója és minden, ami szóját tartalmaz (Vigyázzon, vadászni kell azokat az élelmiszereket, amikbe nem teszik bele.)

A mezőgazdaságban ma a monokultúrás (nagy területen egyféle növény termesztése) gabonanövények (búza, árpa, zab, rozs, kukorica, rizs) és hüvelyesek (babok, borsók, lencsék, szója, földimogyoró) termesztése van túlsúlyban, ezzel együtt az élelmiszeripar fő alapanyagai is ezek.

A gyűjtögető életmóddal képtelenség lett volna akkora élelemkészleteket felhalmozni, ami a mai táplálkozásra jellemző, nem beszélve arról, mekkora energia-befektetés szükségeltetett volna ahhoz, hogy ehetővé tegyék a fent említett aprócska és sokszor nyers állapotukban teljesen fogyaszthatatlan és emészthetetlen magvakat. Mezőgazdasági gépek és élelmiszeripar nélkül lehetetlen volna belőlük élelmet előállítani. Az élet-halál harcban nem érte volna meg az ilyesmire fecsérelt erő, hanem a nyersen/készen fogyasztható dolgokat részesítették előnyben, tojás, olajos magvak, gombák, leveles és bogyós növények, gyümölcsök, gyökerek, gumók, apróbb élőlények, belsőségek, halak, tengeri herkentyűk, hús és állati zsír. Testünk számára ma is ez volna a megfelelő választás és ebben az esetben jelentősen csökkenthetnénk a civilizációs betegségek gyakoriságát.

Nem véletlen, hogy a mezőgazdaság előtti életmódot tartjuk ideális mintának az emberiség számára (próbáljuk utánozni az étkezésben és a mozgásban), hiszen merőben más életérzést tapasztalhatunk meg általa. Ennek oka, hogy igazodunk az „eredeti tervhez”, amihez genetikailag is alkalmazkodtunk. A gyűjtögetés, halászás, vadászás jóval több testmozgással, szálkásabb izomzattal, kevés testzsírral, változatos, de korlátozott mennyiségű növényi és állati eredetű táplálkozással, bőséges napozással, ezáltal elegendő D-vitamintermeléssel járt együtt. A módosított élelem ma szinte korlátlanul áll rendelkezésre, ráadásul az elhízáson kívül irdatlan szeméthegyeket és pazarlást eredményez. Irodákban vagy az autónkban ülünk egész nap, így a napfénynek esélye sincs, hogy bőrünket érje. Ha sportolni indulunk, az sokszor gépeken, monoton módon súlyok emelgetéséből áll, igencsak eltér attól a mozgástól, amelyre testfelépítésünk kialakult. Nem egyenletesen elosztva ér minket a terhelés a nap során, hanem egy egész napos tespedést követően sokkszerűen erőltetjük izmainkat 1-1,5 órán át, majd visszatérünk a túlzott erőfeszítést nem igénylő tevékenységekhez. Műanyag dobozokból, zacskókból, fóliákból, hűtőszekrényből szerezzük táplálékunkat, bármikor kedvünk szottyan rá, étkezünk, nassolunk, csemegézünk, falatozunk…

Az eredmény egészségügyi katasztrófa.

Ezért tanácsos volna egy egyszerűbb életmódhoz valamelyest visszatérni, mert a mai körülmények nem kedveznek az egészségünknek, gyökeres ellentétben állnak ősi szokásainkkal.

Szerencsére egyre többször hallani az ún. biodinamikus gazdálkodásról, amely során vegyszerek nélkül, növénytársításokkal, sokféle növényt termesztenek egy helyen, másolva és óvva a természetet. Talán van még esélyünk arra, hogy értékes táplálékokat tudjunk előállítani magunknak és ne kelljen szemetet enni.

Visszatérve a hüvelyesekhez elrettentésképpen néhány szót ejtek a testünkre kifejtett hatásaikról is, sajnos nem lesz szívderítőbb, mint a gabonáknál leírtak esetében:

  • a gabonákhoz hasonlóan antitápanyagnak nevezhetjük őket, mivel azon kívül, hogy jótékony hatásuk nemigen van, az emésztési és más testi folyamatokba beavatkozva módosítják, akadályozzák szervezet normál működését
  • irritábilis bél szindrómát okoznak (ismeretlen eredetű emésztési problémák gyűjtőneve: puffadás, hasi fájdalmak, diszkomfort érzés, erős bélgázosodás, bélgörcsök, bélgyulladás, hasmenés, székrekedés, stb.)
  • a szója és más babfélék fehérjeemésztést gátló anyagokat tartalmaznak, amely a szervezet megváltozott működését eredményezi, a szervezet kénytelen túltermelni a fehérjeemésztő enzimeket, ez a hasnyálmirigy túlműködéséhez, megnövekedéséhez vezet, ezáltal a hüvelyesek fogyasztása szerepet játszhat a hasnyálmirigyrák kialakulásában
  • áteresztő bél szindrómát okoznak, ezáltal az autoimmun folyamatokban nagy szerepük van (pl. 1-es típusú cukorbetegség, Sclerosis Multiplex, cöliákia, stb.), melyek lényege, hogy a bélfalon emésztetlen fehérjék jutnak át a vérkeringésbe, az immunrendszer betolakodónak vélve őket ellentámadásba lendül, idővel saját testfehérjéit is pusztítani kezdi
  • károsítják a bélbolyokat, csökkentik a tápanyagok felszívódását, vas-, kalcium-, jód-, réz-, cink és egyéb ásványi anyagok hiányához vezetnek
  • krónikus gyulladásokat idézhetnek elő az egész testben, amely hozzájárul a daganatos betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, autoimmun betegségek, depresszió, inzulinrezisztencia kialakulásához
  • kóros sejtburjánzást idézhetnek elő, így fokozhatják a rák kialakulásának kockázatát
  • hozzájárulnak az ételallergiák, intoleranciák kialakulásához (főként a szója és a földimogyoró, a korábban kivesézett gabona és tejfehérjék mellett)
  • a szójában megtalálható ösztrogénszerű anyagok felboríthatják hormonrendszer érzékeny egyensúlyát, ezáltal az agy fejlődését és az immunrendszer működését is befolyásolhatják, férfiaknál növelhetik a prosztatarák kialakulásának veszélyét
  • a szójafogyasztás pajzsmirigy alulműködéshez vezethet
  • a lektinek káros hatást fejthetnek ki az emésztő rendszeren túl a környéki idegrendszer, bőr, agy és mirigyek működésére és a bélflóra összetételére is

Nincs okunk tehát arra, hogy ragaszkodjunk a hüvelyesekhez étrendünkben.
Néhány hét a hüvelyesek nélkül és meglátja, nem fognak hiányozni önnek sem. Ha a fent említett problémák valamelyikével küzd, javulást tapasztalhat meg a paleo étrendre való áttérést követően.

A magas lektintartalmú paradicsom, padlizsán és paprika megfőzve kevésbé kockázatos, így a teljesen egészségesnek tekinthető emberek fogyaszthatják őket. Autoimmun betegeknek egyáltalán nem ajánlottak. A paradicsom teljesen érett állapotban fogyasztható nyersen, éretlen formája lektinben gazdag. A burgonya fogyasztása senkinek nem ajánlott, magas szénhidráttartalma mellett a természet gazdagon ellátta szaponinokkal és egyéb mérgező anyagokkal is. Saját érdekében kerülje!

Mai recept:

Gyors paleo mákos sütemény

paleo 8-5 kicsi

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 5 db reszelt alma
  • 5 ek eritrit
  • 2 ek olvasztott kókuszzsír
  • 40 dkg darált mák
  • 1 db narancs reszelt héja (bionarancs ajánlott a héjra permetezett vegyszerek elkerülése miatt)
  • néhány szem cukrozatlan aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt áfonya és/vagy mazsola, egy marék dió

A hozzávalókat keverje össze egy tálban. Az aszalt gyümölcsök egy részét apróra darabolva keverje a tésztába, majd kizsírozott, magliszttel lisztezett tepsibe öntve simítsa el a masszát egyenletes vastagságúra. A maradék gyümölcsöket és a durvára tört diót szórja a sütemény tetejére és előmelegített sütőben 180 C-on kb. 35-40 perc alatt süsse meg.

Reggelire, uzsonnára vagy desszertként fogyasztható.

Jó étvágyat!

Ismerje meg forgalmazott PALEO termékeinket is:

banner-paleo