A nyers, feldolgozatlan, alacsony hőfokon kezelt ételek, időnként feldobhatják közérzetünket. Persze tudom, hogy sokak számára elképzelhetetlen egy kizárólag nyersétel alapú élet.

Magam is úgy érzem, szükségem van állati eredetű élelemre is, például halak, tengeri élőlények, szárnyasok, tojás és kis állati zsiradék nélkül hosszú távon biztosan nem érezném magam egyensúlyban.

Mindezekkel együtt, vannak olyan időszakok, amikor kifejezetten jó érzés egy ideig csak növényi eredetű ételeket fogyasztani. A nyersételek fogyasztása ezen belül még annyival több, hogy ezek az ételek még hőkezelést sem kapnak, tehát a párolt, grillezett sült stb… zöldségek sem részei a nyers kosztnak.

De hát, akkor mit eszik, aki nyerset eszik? – Merül fel a kérdés. Korántsem csak “nyúl-eledelre” kell gondolni! Szóval, nemcsak nyers zöldségek ropogtatásáról szól a dolog :-), bár az sem rossz.

A nyers étrendnek részei értelemszerűen a nyers zöldségek, gyümölcsök, az olajos magvak és az aszalványok, hidegen sajtolt olajok, kakaóvaj, extra szűz kókuszolaj, fermentált, erjesztett zöldségek (pl. savanyú káposzta, persze gluténmentes „kovásszal”, vagy csak sóval erjesztve), szárított és friss fűszerek, illetve az ezekből hidegen, vagy alacsony hőmérsékleten (42Cº alatt) készített ételek. Ezekből is hihetetlen széles repertoár készíthető. Bizonyos nyers ételekben kis mennyiségben használható még csíráztatott hajdina és méz is.

A nyers ételek fogyasztása mögött az az érv húzódik meg, hogy a természetben előforduló, élő növények megemésztését és hasznos tápanyag tartalmuk felszívódását segítik a bennük található enzimek. Ezek magas hőmérsékleten – főzés, hevítés hatására – elpusztulnak, vagy károsodnak. Az étel készítéséhez mechanikai eljárásokat lehet használni, mint például a reszelés, gyalulás, szeletelés, préselés, pürésítés stb…. Az aszalásról pedig ne csak a jól ismert aszalt gyümölcsök jussanak az eszünkbe! Aszalással készíthetőek reszelt zöldségekből és durvára őrölt olajos magokból összepréselt, kiszárított ropogtatnivalók “kekszek” is. És nem feltétlenül kell hozzá speciális aszalógép, remekül lehet otthoni sütőben is aszalni, a legkisebb hőfokon, résre nyitott sütőajtóval. Néhány évvel ezelőtt ellátogattam egy hétvégi aszaló tanfolyamra, ahol nemcsak hasznos trükköket, módszereket tanultam, de kitűnő társaságban nagyon jól is éreztem magam.

Rendkívül energizáló, mégis az emésztőrendszert kímélő lehet egy-egy nyers ételekből álló étkezés a nap folyamán. Vagy akár időnként néhány nyers nap, ahogy én csinálom. Időnként – főleg tavasszal és nyáron – jól tud esni egy rövidebb állati eledel mentes időszak.

És hogy azt is megmutassam, mennyire csodás repertoár lehetséges nyers összetevőkből, kiválogattam néhány nyersevő blogger palettájáról példákat, hogy kedvet kapjanak Önök is a kipróbáláshoz.

Néhány nyers étel tipp:
A kedvenc nyers édességeim (vigyázat: csábtó):
http://pocakpanna.blogspot.hu/search/label/nyers%2Fraw
Nyers „kenyér”:
http://www.fittnok.hu/kokuszlisztes-barna-koleslisztes-aszalt-magvas-nyers-kenyer
Könnyű mártogatós krém:
http://www.mindenmentes.hu/2015/04/kapros-turos-martogatos-gluten.html
Nyári saláta:
http://kaleidoszkop-mozaik.blogspot.hu/search?updated-max=2013-07-12T12:10:00-07:00&max-results=7&start=4&by-date=false

Önnek van már tapasztalata milyen hatású, ha időnként nyers dolgokat is fogyaszt?Ossza meg velünk!

Linkek:
http://www.hazipatika.com/taplalkozas/specialis_etrendek/cikkek/harom_isteni_nyersetel-recept/20130204120625
http://www.kiskegyed.hu/test-es-lelek/megelozes/enzim-taplalkozas-az-egeszseg-titka-38349

banner-paleo