Fagylalt: a nyár sláger eledele. Cukor nélkül, tej nélkül, variánsok ide-oda, egy biztos: a jeges krémes hűsítőt mindenki szereti. Különösen az aszfaltolvasztó forróságban.

Van jó és rossz hír is.
A rossz hír az, hogy a szupermarketek mélyhűtőjében sorakozó, csábító képekkel illusztrált dobozok között nincs olyan, ami az egészségesség szempontját szem előtt tartó elvekkel összhangban lenne. Cukor, tejpor, mesterséges színezékek, adalékok bizton ott sorakoznak az összetevők között.

A jó hír ezzel ellentétben pedig az, hogy egyre másra szaporodnak a kis manufaktúrák, a városi fagyizók, cukrászdák, ahol mindig vannak “mentes” opciók fagylaltból. Van, ahol „csak” cukormentes, van, ahol tejmentes (kókusztejjel készülő) és van ahol a kettő együtt. A gyümölcsből vizes alapon készülő sorbet cukor nélkül, például biztosan nyerő.

Az otthoni fagyi készítés sem ördöngösség, vannak egyszerű, tuti receptek, amelyekhez nem szükséges fagylaltgép, vagy más extra konyhai felszerelés, csak egy kitűnő mixer. Az alapanyagok köre ehhez:

  • kókusztej (tartósítószer mentes verzió)
  • valamilyen alternatív édesítő (stevia, eritrit esetleg xilit)
  • nyári gyümölcs
  • banán
  • érett, puha avokádó
  • kakaópor

Ezekből szoktam válogatni, amikor fagylalt alapkrémet szeretnék. Nem szükséges minden összetevőt használni a krémhez, lehet velük bátran játszani. Például, a legegyszerűbb és legízletesebb alapkrém a fagyasztott banán magában, sok kakaóporral (Kókusztej sem szükséges hozzá).

Természetesen egyéb ízesítők (fahéj, citromhéj, levendula, aprított kakaóbab, szeletelt mandula, darált mák stb…) végtelenül változatossá teszik az alap fagylaltokat.

A legegyszerűbb banános krém úgy készül, hogy a felaprított banánokat legalább 1 napig a mélyhűtőben fagyasztom. Azután a mélyhűtőből előkapva, ízlés szerinti további összetevővel (kakaóporral, vagy egy kis friss, bogyós gyümölccsel) egy erős mixer gépben összemixelve máris kész a jeges krém. (Az elkészült mixet szükség esetén még vissza is lehet tenni picit a mélyhűtőbe.)

A másik tuti alapanyag a banán mellé az érett avokádó. Ha avokádót is használtam a krémhez, akkor szobahőmérsékletű banánnal és avokádóval dolgoztam és később – a már kész krémet – tettem be egy időre a mélyhűtőbe. Nem fagyasztottam csont keményre, csak jégkására és akkor újból összemixeltem. Majd ismét vissza tettem picit a mélyhűtőbe. Az avokádós verzióhoz lehet, hogy szükséges egy pici édesítő (eritrit, stevia, xilit) hozzáadása is, vagy egy néhány szem áztatott aszalt gyümölcs hozzámixelése a krémhez.

Nagyos sok kreatív, ötletes finom fagyi készítési módot fedeztem fel a kísérletező kedvű egészségtudatos blogok világában.

Legyenek Önnek is hűsítő élménnyel teli nyári napjai!

sorbet

Lássunk egy-két tippet:
http://trollakonyhamban.blogspot.hu/2014/06/afonyas-ananaszos-mentas-fagyi-paleo.html
http://trollakonyhamban.blogspot.hu/2014/08/afonyaorvenyes-vanilia-fagyi-paleo.html
http://nonstoppaleo.blogspot.hu/2012/05/paleo-fagyi.html