Ki ne emlékezne gyermekkorából az ujja hegyeire húzott friss, piros málnaszemekkel való játékra?

  🙂 🙂 🙂

Egészen más íze volt a málnának így, mint egyszerűen egy „unalmas” lapostányérról szemezgetve őket…….

A málna igazi szezonja nyár közepén van, bár melegházi, vagy a többször termő szabadtéri változatokat máskor is lehet kapni – sajnos igen borsos áron – nemritkán 1000 forint körüli dobozáron.

málnák

Óriási élmény volt néhány éve a Hollókő környékén málnázni. Igazi „otthona” a környék ennek a kedves gurulós gyümölcsnek. Ha az időjárás engedi, érdemes kevésbé forró, de mindenképpen száraz időben menni málnát szedni és enni.

A szemeket a tőről óvatosan és egyben – szakadás, sérülés nélkül – javasolt lehúzni. Általában viszonylag könnyedén lejön, ha mégsem, akkor lehetséges, hogy még nem eléggé érett, akkor azt érdemes ott hagyni, a következő málnaszedők örömére. A legjobb, ha lapos tálcára, vagy lapos fa tartóra tudjuk tenni őket, egymás mellé szorosan, hogy ne guruljanak, de sosem egymás tetejére. Így lehet a leghosszabb ideig megőrizni, hűvös helyen. Ha sérült, plöttyedt, akkor gyorsan, akár órákon belül erjedésnek indul.

A friss málnából kitűnő frissítő turmix is készíthető, ha a mixerrel a behűtött, majd pürésített málnához egy kiskanál útifű maghéjat, pici fahéjat, egy kiskanál eritritet, és egy evőkanál kókuszkrémet adnunk és meg egyszer jól összemixeljük. Mentalevéllel ízesítjük és díszítjük. (Ha túl sűrű, akkor ízlés szerint hígítható, bár „krémnek” se rossz ).

A málna – és általában a bogyós gyümölcsök: áfonya, szeder, ribizli, egres – tápanyagokban gazdag és alacsony szénhidrát tartalmú gyümölcsök. A málna 100 grammja mindössze 5-6 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ugyanakkor értékes kálcium, magnézium és C-vitamin forrás.

A málna nemcsak a gyümölcse fogyasztásával járulhat hozzá a jobb egészséghez és a gasztronómiai élvezetekhez. A málna leveleiből hatásos és finom tea készíthető. Egyes gyógynövény szakértők terhesség alatt javasolják fogyasztását, valamint bőrproblémákra is hatékony lehet. Tapasztalatom szerint gyógynövény létére is rendkívül ízletes főzet.

Mások elmondásából és olvasmányaimból is tudom, hogy frissen szedve kitűnően fagyasztható, ám nekem valahogy sosem sikerült igazán a fagyasztás. A felengedés után elveszítette a gyümölcs azt az igazán vitális „rugalmasságát”, az állaga korántsem olyan, mint a friss málnáé, hanem puha, tartás nélküli lett. (Érdekes, hogy például az áfonya fagyasztásával nincs gondom, addig a puhább málna fagyasztva számomra nem nyújtja a friss gyümölcs minőségét.)

Rendkívül ízletes és sokoldalú viszont a liofilizálással szárított és tartósított málna. A liofilizált málna kiváló sütemények, csokoládék, krémek készítéséhez, ízesítéséhez és dekorálásához. Ez egy olyan eljárás, amelyben a friss málnaszemeket – picit az aszaláshoz hasonlóan – ám fagyasztva, alacsony hőmérsékleten történő szárítással megszabadítják a nedvesség tartalmától. Mindenféle adalék anyagtól, vegyszerektől mentes módszer, amiből megmarad a friss, aromás száraz gyümölcs. Egyetlen hátránya az így készült liofilizált málnának, hogy hogy igen költséges, 100 gramm 3000 – 3500 Ft körül indul.

Nálunk Magyarországon őshonos növény, vadon is terem és gyorsan képes szaporodni, terjedni. Használjuk ki! Együk, vegyük, szedjük, csodáljuk, élvezzük és váljék valóban az egészségünkre!

Linkek:
http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna
http://www.mindmegette.hu/hatarozo/27
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=39(angol nyelvű)

Ismerje meg forgalmazott Paleo termékeinket. Paleo lisztek, vitaminok, édesítők, könyvek…szerezze be egy helyen… nálunk 🙂

  banner-paleo