Aki tudatos a táplálkozásában, annak a nyaralás tervezése kiterjed a kis pakk-ra is, amit magával visz túlélő csomagként addig, ameddig megérkezik az úti céljára, és feltérképezi az étkezési lehetőségeket.

Ez azért is praktikus, mert csúszhat gixer az utazás időzítésébe, késhet a repülőgép, lehet dugó az autópályán stb., és az is lehet, hogy éjjel érkezik, amikor már sem étterem, sem üzlet nem elérhető.

És hát, a repülőtér meg az út menti fogadók nem éppen a legjobb helyek a modern trendtől eltérő táplálkozók számára. Pontosítok: a repülőtereken remek salátákat lehet összeállítani, 2-5000 Ft ártól kezdve. Az sem jelent önmagában előnyt, ha a fapados társaság helyett hagyományos légitársasággal utazunk, mert a felszolgált fedélzeti étel aligha készül tudatos szemlélettel.

Egy szó, mint száz, az utazás alkalmával temérdek dolog történhet, ami nem teszi lehetővé, hogy megválogassuk eledelünket és hát, a futtában a polcról lekapott dolgok többnyire nem megfelelőek.

Nos, akkor lássuk a pakkot.

Egyszerűen, gyorsan és viszonylag kis helyigénnyel megoldható az úti csomag összeállítása. még különösebb utánajárást, nagy főzőcskézést sem igényel.

Úti pakk minimál:

– 2 főtt tojás
– nyers zöldségek aprítva, dobozban (répa, angol zeller, retek, paprika,
karalábé, vagy ízlés szerint egyéb)
– 1 zöld és 1 piros savanyú alma
– 1 zacskó natúr mandula (vagy más natúr olajos mag)
– fél liter víz
kis doboz kókusz, vagy mandulatej
– édesítő (stevia, eritrit)

Úti pakk DeLux kiegészítők:

– olivás szardínia
– szárított, natúr kókusz chips

Alapvetően nem szeretjük a “dobozos” dolgokat, de ha tisztán oliva olajban van a hal, akkor alkalomszerűen elfogadható. Ráadásként, ha választani kell, akkor az éhenhalás és a tejes, gluténes vackok mellett még mindig ez tűnik a legéletképesebb alternatívának.

Ha van idő, tér, mód és persze kedv az utazás előtti hajrában otthoni sütés-főzésre, akkor rögtön kitágul a lehetőségek tárháza is: remek gluténmentes fasírt, vagy változatos összetevőkel készíthető, igazán strapabíró, glutén-cukor-tejtermékmentes sós és édes muffin is választható.

Akárhogyan is gondoskodunk az induló pakkról, mindenképp megéri azt a kis időt és a figyelmet, hogy valóban jól induljon a vakáció.

A nyaralás pont az az időszak, ami a gondtalan kikapcsolódást szolgálja. Éppen ezért nem érdemes mindezt kockáztatni azzal, hogy olyasmit együnk, ami nem jó, ami kilépést jelent az itthoni felépített egészségtudatos keretből. Persze, a megérkezést követően szuper jó dolog a helyi ízeket – körültekintéssel – kipróbálni. (Mindenhol lehet olyasmit találni, ami megfelelő.) A gasztronómia érdekességei fontos része egy másik nép, kultúra, hely megismerésének. Óriási élmény. Az isztambuli kis utcák helyi vendéglőiben kóstolt sült padlizsánnak például még nem találtam versenytársát sehol. Semmi pénzért nem hagytam volna ki!

Linkek:
http://paleocsalad.blogspot.hu/2012/03/tobbnapos-kirandulas-mozgo-paleo.html
http://pocakpanna.blogspot.hu/2011/08/mit-tegyek-paleoskent-ha-nyaralok.html

banner-paleo