A kókusz nagyon változatos formákban kerülhet a konyhánkba. Legismertebb formája talán a kókusztej. Sokszor összekeverik a kókusztejet a kókusz belsejében lévő folyadékkal, a kókuszvízzel. A kókusztej valójában a kókusz húsából nyerhető folyadék.
A kókuszvíz átlátszó (vízszerű) folyadék, édeskés ízű, B-, C-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz.

A kókusztej pedig fajsúlyosabb, kifejezetten zsíros folyadék. A kókusztej állaga, minősége, zsírtartalma számtalan lehet. Függően például attól is, hogy milyen módon keletkezik a kókusztej.

Íme, néhány példa, hogyan is nyerhetünk kókusztejet:

Kókusztejet árulnak a legtöbb szupermarketben, drogériában, általában henger alakú fém dobozban. Többnyire Sri Lankáról, vagy más, délkelet-ázsiai országból származnak. A konzerves kókusztej nagyon sűrű, nagyon zsíros. Kinyitáskor a fehér zsír kicsapódik, kiül a doboz falára, szélére, de ettől még a kókusztej minősége tökéletes. A fém dobozból kiszedve, letakarva hűtőben rövid ideig tárolható.

A legegyszerűbb otthoni kókusztej készítési mód a kókuszreszelék áztatása és/vagy ezt követően felforralása. A forralást és kihűlést követően – alaposan kinyomkodva a kókuszreszeléket – a keletkezett folyadék kitűnő házi kókusztej.

Lehet ezt a módszert úgy is alkalmazni, hogy a beáztatott kókuszreszelék egy részét például konyhai robotgép segítségével krémesre turmixoljuk.

Azután egy másik, „majdnem konyhakész” megoldás, ha az üzletben kapható kókuszkrémből megfelelő hígítással készítünk kókusztejet.

Szintén gyorsan készíthető kókusztej kókusztejpor feloldásával. A kókusztejpor vásárlása kényes, nagyon érdemes figyelni, mert a kókusztejporok összetevői trükkösek lehetnek. Egyszer vásároltam egy terméket, teljes nyugalommal, mert – az összetevők listáját futtában átfésülve – nem láttam benne tejszármazékot (tejfehérjét). Elégedetten tértem haza, amikor is tüzetesebben átvizsgálva láttam meg, hogy kazein származékot (tejfehérje származékot) tartalmaz, ám ezt szaknyelven és nem magyarul írták ki a csomagolásra és nem tűnt fel elsőre.

A kókusztej felhasználható főzéshez, ételek habarására, sűrítésére, krémesítésére például a hagyományos rántás helyett is, vagy tejszín helyett, turmixok készítéséhez.

Első próbák idején mindenképp óvatosan és fokozatosan bánjunk vele, mert a kókusztej nagyon zsíros. Főként azoknál igényel nagy körültekintést, akiknek epe-, hasnyálmirigy-, májműködési gondjaik vannak. Számukra lehet, hogy nem tolerálható a kókusztej.

Vannak olyan élelmiszeripari gyártó cégek, amelyek a tejtermék-helyettesítő italok gyártására specializálódtak. Termékeik szintén széles körben elérhetők: drogériákban, nagyobb élelmiszer hálózatok üzleteiben. Ezek között is van kókusz ital, magában, vagy gyakrabban mással (pl. rizzsel) keverve. Ezeket is szokás kókusztejnek nevezni, bár szerintem ez félrevezető elnevezés, hiszen ezek az italok igen minimális zsírtartalmúak és az összetevők nagy része is víz nem pedig kókusz. Ezzel együtt, ezek között az itókák között van néhány nagyon kellemes, rendkívül jól használhatók kávéba, én például teába is ilyet teszek.

Összehasonlítani a tehéntejjel a fentieket nem érdemes. Teljesen más. Ha valaki tej helyett próbálgat ki egyebeket legjobb, ha úgy fogja fel: kipróbál új ízeket. Így könnyen elkerülheti, hogy olyan dolgokat akarjon a tejjel összehasonlítani, amelyek mások és így kevésbé valószínű, hogy csalódás éri.

Kellemes felfedezést a kókusz világában!

Linkek:
http://anapfenyillata.cafeblog.hu/2014/03/03/kokusztej-hazilag/
http://www.femina.hu/recept/kokusztej_hazilag

Ismerje meg forgalmazott Paleo termékeinket. Paleo lisztek, vitaminok, édesítők, könyvek… szerezze be egy helyen… nálunk 🙂

banner-paleo