stevia

A dél-amerikai indiánok már több évszázada felfedezték a stevia növényt, mint édesítőszert és gyógyászatban is alkalmazták. Levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek nála.

Európába először az 1800-as években került, szélesebb elterjedése a második világháború cukorhiányának köszönhető. Levelében megtalálható ásványi anyagok a cézium, a magnézium, a kálium, a foszfor, a cink, a vas, a kobalt, és a mangán. Tartalmaz P-, A-, E-, C-vitamint, béta-karotint, nikotinsavat, egyedülálló illóolajokat, aminosavakat és pektineket.

Magyarországon is termeszthető tavasztól késő őszig szabadban vagy ablak között napfényes helyen, télre viszont fagymentes helyre kell tenni.

Gyógyító hatása és étkezési célokra történő felhasználása

A levelét, illetve az abból kinyerhető és az édes ízért felelős szteviozidokat sokfelé édesítőszerként használják, ízhatása azonos tömegű cukorénál mintegy 300-szor erősebb, lassabban alakul ki és tovább tart. Nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíz alakul ki, amely az édesgyökérre emlékezetet.

A világ különböző részein ételek és italok édesítésére használják és főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől.

Fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás, melyet az ázsiai több évtizedes használat alatt külön vizsgáltak.

Intenzív édes íze alkalmassá teszi alacsony szénhidrát-bevitelű étrendekben édesítésre.

Előnyös hatásai lehetnek a következő esetekben:

  • elhízás
  • cukorbetegség
  • allergia
  • érelmeszesedés
  • magas vérnyomás
  • megfázás (meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását)
  • influenza
  • szájfertőzés

A vércukorszintre nincs hatása, sőt még kissé növeli is a glükóztoleranciát, ezért cukorbetegek számára is használható.

Jótékony hatása révén:

  • javíthatja a szövetek oxigénellátását
  • normalizálhatja az anyagcserét
  • csökkentheti a vér koleszterinszintjét
  • segíthet a vashiányos állapotokban
  • biztosíthatja a stresszellenes, májvédő és gyulladásgátló hatásokat
  • visszaállíthatja az érrendszer periférikus mikrokeringését
  • semlegesítheti és eltávolítja a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat a radionukleidokat is
  • táplálja az endokrin rendszert
  • helyreállíthatja a vércukorszintet
  • stabilizálhatja a vérnyomást
  • serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését

A guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt a növényből nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására, mert segít megakadályozni a hegesedést. Alkalmazzák még bőrbetegségek kezelésére, bőrregeneráló hatása miatt.

Porok, cseppek vagy tabletták formájában beszerezhető Magyarországon is táplálék-kiegészítőként, valamint több kozmetikai szer alapanyagaként is találkozhatunk vele.

Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Jázminpakóca

STEVIA TERMÉKEK ITT >>>