Valódi ételek?

Hogyan döntsük el, hogy valami valódi étel-e?

Mind minden területen, itt is találkozhatunk gradiensekkel és nem mondhatjuk azt, hogy valami csak jó, egy másik valami pedig csak rossz. Egy étel akkor jó és hasznos, hogyha minél több természetes tápanyagot tartalmaz és minél kevesebbet tartalmaz a mesterségesen előállított és feldolgozáskor hozzáadott adalékanyagokból. És akkor rossz, hogyha a hasznos tápanyagokból minél kevesebb van belőle, illetve minél több benne a feldolgozás során hozzáadott élelmiszeripari adalékanyag.

Ebből a megközelítésből a legjobbak a gyors felszívódású szénhidráttól mentes bio élelmiszerek. Ezeknek az ára anyagilag megterhelő lehet, és nem mindenki engedheti meg magának. De lehet egy cél.

Ezért nézzük meg, hogy mégis milyen szempontok alapján állítsuk – de legalábbis valahogy igyekezzünk a felé moccanni – össze a heti menüt.

A testünknek az a legjobb, hogyha számára minél könnyebben emészthető ételt kap, amiben meg vannak a neki szükséges tápanyagok. Tudom, hogy ez igen nehéz, mert a talaj szinte már alig tartalmaz ásványi anyagokat, így a növényeknek is sokkal kevesebb jut, mint mondjuk 50 évvel ezelőtt. Ezért sokszor szorulunk arra, hogy táplálék kiegészítőket és vitaminokat fogyasszunk. Ami szerintem röhej, mert a vitamin nem táplálék kiegészítő, hanem táplálék kell legyen, de már nincs annyi a megtermesztett növényekben, mint amire szükségünk lenne. 

Azért nézzük meg, hogy az adott helyzetben mik a legjobb tápanyag források és valódi ételek.

Zöldségek

A zöld leveles, általában keserű, vagy nem annyira finomak (például: a fodros káposzta). Minél sötétebb zöld a levele, annál jobb nekünk. Aztán az erős színű zöldségek is nagyon kellenek. A pirosak, sárgák, lilák. A napi zöldségbevitel meg kellene hogy haladja a kábé 7 csészényit. Ebből nyersen érdemes a legtöbbet fogyasztani. Ha túlfőzzük, akkor elveszítjük az összes hőre érzékeny enzimet és vitamint belőlük. Valójában a hőkezelés hatására veszítjük el ezeket. Ha a 7 csészényinek minimum a felét (de én többet szoktam javasolni) nyersen eszed, akkor már sokat tettél önmagadért.

Húsok

Állatok (halak is).

Érdemes szétnézni, hogy normális áron hol tudsz viszonylag minőségi húst kapni. A szabadon legeltetett mindig jobb, mint a karámban, ólban felnőtt agyon hormon- és antibiotikum kezelt állatok húsai. Ha van a közeledben háztáji amiben megbízol az is jó. A közhiedelemmel ellentétben számunkra nem a fűszerezetlen natúr csirkemell a legjobb. Olyan húsokat érdemes választani, ami nem csak izom, hanem tartalmaz zsírt is. Tudod, például a csülök. Értem, hogy ezeket nem mindenki szereti. Például én sem. Nos, ezért kicsit nehezített pályán mozgunk. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy a színhúshoz az ételbe megfelelő mennyiségű zsír is kerüljön.

Szalámik

Na, itt aztán van minden a legaljától a legjobb minőségig. Igyekezz olyan feldolgozott hústerméket választani, ami a legkevesebb fura anyagot tartalmazza. Ezeknél én mindig nagyon figyelmesen elolvasom a címkét. 

Tejtermékek

Van, akik testének egyáltalán nem jók a tejtermékek. Ennek a megmagyarázására most nem térek ki. A testünk számára a legjobbak a hosszan érlelt sajtok, mint például egy alpesi kemény sajt. Persze friss sajtokat is lehet enni, mint például a mozzarella, vagy krémsajtok. De a legjobban a kemény, érlelt sajtok.

Ha megnézzük a fenti listát, akkor látni lehet, hogy ezek mind olyan élelmiszerek, amik természetesek. A tojást semmi esetre se felejtsük ki. Az fontos és jó táplálék. Szóval ezek az alap élelmiszerek és ezek kombinációja képes számunkra a legjobb tápanyagforrást megadni. (Fehérje, zsír, szénhidrát, ásványi anyagok, nyomelemek, és némi vitamin.)

A heti bevásárlás így igen egyszerű. Oda mész a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, sajtokhoz és a húsokhoz. A többit… hm… nézz körbe, aztán ne vedd meg. Nyilván, ez így egy kicsit durva, mégis ha a fentiek közül választasz, akkor jobb lesz neked.

Arra mindig érdemes emlékezni, hogy egy étellel amit a szádba teszel és megeszel két dolgot tudsz okozni: 

1) hozzájárulni a tested egészséges működéséhez és kreálni az egészséget

2) a saját tested ellen dolgozni és rossz állapotot, betegséget kreálni (lehet, hogy nem azonnalit)

Többször dönts okosan!

Kriszta B.