ekcéma ellen

Az otthoni gyógymódok ekcéma ellen

Az ekcémát okozhatja külső tényező, például kozmetikum, vagy vegyszer, tápanyaghiány, de akár stressz is. Amellett, hogy az okot kezeljük, krémeket, természetes termékeket, valamint étrendi és életmódbeli változtatásokat is bevethetünk az ekcéma kezelésére vagy megelőzésére.

1, Aloe vera gél

Az emberek évszázadok óta használják már az aloe vera gélt számos betegség kezelésére. Az egyik gyakori felhasználása pedig az ekcéma csillapítása.

  • antibakteriális
  • antimikrobiális (képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, mint pl. baktériumokat, gombákat (ideértve a penészgombákat) és vírusokat)
  • immunrendszer erősítő
  • sebgyógyító

Az antibakteriális és antimikrobiális hatások megelőzhetik a bőrfertőzéseket, amelyek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő, ha száraz és repedezett a bőr. Az aloe sebgyógyító tulajdonságai megnyugtathatják a kirepedezett bőrt és elősegíthetik a gyógyulást.

Válassz kevés összetevőt tartalmazó aloe gél termékeket – más termékek tartósítószereket, alkoholt, illatanyagokat és színezékeket tartalmazhatnak, amelyek mindegyike irritálhatja az érzékeny bőrt. Az alkohol és más szárító összetevők súlyosbíthatják az ekcémát.

Kezdd egy kis mennyiségű géllel, hogy ellenőrizd a bőr érzékenységét. Néha az aloe vera égő vagy szúró érzést okozhat. Általában azonban biztonságos és hatékony felnőttek és gyermekek számára egyaránt.

2, Kókuszolaj

A kókuszolaj egészséges zsírsavakat tartalmaz, amelyek hidratálják a bőrt, ami segíthet a száraz bőrű és az ekcémás betegek számára.

Ezenkívül a szűz kókuszolaj megvédheti a bőrt azzal, hogy segít a gyulladás leküzdésében és a bőr egészségének javításában.

Egy klinikai vizsgálatban a szűz kókuszolaj gyermekek bőrre történő felvitelének hatásait vizsgálták. Az eredmények azt mutatják, hogy az olaj 8 hetes használata jobban javította az ekcéma tüneteit, mint az ásványolaj.

Használata

Vigyél fel hidegen sajtolt szűz kókuszolajat közvetlenül a bőrre fürdés után, de akár naponta többször is. Használd lefekvés előtt, hogy a bőr egy éjszakán át hidratált maradjon.

3, Méz

A méz természetes antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, és az emberek évszázadok óta használják sebek gyógyítására. Fokozhatja az immunrendszer működését, ami azt jelenti, hogy segíthet a szervezetnek a fertőzések leküzdésében.

Közvetlenül az ekcémára alkalmazva a méz segíthet megelőzni a fertőzéseket, miközben hidratálja a bőrt és felgyorsítja a gyógyulást.

4, Teafaolaj

A gyártók a teafaolajat a Melaleuca alternifolia fa leveleiből nyerik. Az emberek gyakran használják ezt az olajat a bőrproblémák, köztük az ekcéma kezelésére. Segíthet a bőr kiszáradásának és viszketésének enyhítésében, valamint a fertőzések megelőzésében.

Hogyan kell használni?

Mindig hígítsd fel az illóolajokat, mielőtt a bőrön használnád őket. Próbáld meg összekeverni a teafaolajat hordozóolajjal, például mandula- vagy olívaolajjal, majd vidd fel az oldatot.

5, Étrendi változtatások

Az ekcéma gyulladásos állapot, aminek az az eredménye, hogy a bőr gyulladt, vörös és fájó lesz. Bizonyos élelmiszerek növelik a gyulladásokat, de vannak olyanok is, amik csökkentik a gyulladást a szervezetben. Néhány kulcsfontosságú étrendi változtatás segíthet csökkenteni az ekcéma fellángolását:

  • hal
  • leveles zöldségek
  • bab és lencse
  • színes gyümölcsök
  • zöldségek
  • kurkuma és fahéj

A gyulladást okozó ételek között megemlíthetjük a tejet, a tojást, a szóját és a búzát is. Próbálj meg ezek közül néhányat kiiktatni az étrendedből, és vezess étkezési naplót, hogy könnyebben azonosíthasd, mely élelmiszerek okozhatnak problémát.

Forrás: www.medicalnewstoday.com