szilveszter_pezsgo

A Szilveszterhez a legtöbb esetben hozzátartozik a pezsgő. Ha azonban ünneplés közben észrevétlenül átlépsz egy határt, másnap bizony másnaposan ébredsz. A macskajajnak azonban szerencsére remek ellenszerei vannak, és nem a kutyaharapást szőrével módszere.

Buli előtt

Ha előre tudod, hogy az ünnepség, amelyre hivatalos vagy, nem lesz alkoholmentes, akkor készülj fel rá! Ha már egyszer is szenvedtél a macskajajtól, tudod, hogy ez nem túlzott elővigyázatosság.

A parti napján “szeszálló” ételeket egyél, olyanokat, amelyek lassítják az alkohol felszívódását, bekerülését a véráramba. A zsíros halak, például a lazac, remek választás, vagy egyél olívaolajban sült krumplit majonézzel. Mivel az alkoholizálás – meglepő módon – dehidratálja a szervezetet, aznap igyál rengeteg szénsavmentes ásványvizet, hogy megelőzd a kiszáradást. Pláne akkor, ha a buliban nemcsak borozni vagy koktélozni fogsz, hanem rá is gyújtasz.

Csak mértékkel!

Nem kell félned a másnaposságtól, ha ismered a saját alkoholtűrő képességed. Ha tudod, hogy hol a határ, másnap nem ébredsz úgy, mint akin átment az úthenger.

Kerüld az édes, krémes likőröket, a kevert italokat és a koktélokat! Ezek helyett válassz száraz bort vagy pezsgőt, esetleg vodkát. Ezek ugyanis tisztábbak, sokkal kevesebb hozzáadott anyagot tartalmaznak, mint más italok. Ezáltal a májad sem károsítják annyira.

Ha már eldöntötted, hogy mit iszol, maradj hűséges hozzá egész este. Ne keverd a különböző szeszeket, mert nemcsak könnyebben megárt, ha különböző italokat rendelsz, hanem másnap is nehezebben térsz magadhoz.

Amikor csak teheted, menjél ki a partin a friss levegőre! Nem kell kint megfagyni, nem kell cigiszünetet sem tartani, csak addig legyél a szabadban, amíg egy kicsit kiszellőzik a fejedből az alkohol hatása.

Ne felejts el minden pohár ital után egy nagy pohár vizet inni. Ezzel is lassíthatod az alkohol felszívódását és a részegséget. De ne csak igyál, hanem rágcsálj is, a legjobbak az enyhén sós snackek. Ha alaposan felöntöttél a garatra, mielőtt lefekszel, szellőztess ki, igyál még egy pohár vizet vagy még jobb, ha egy VitaDrinket vagy Multi Sport Italport oldasz fel vízben és iszod meg. (A Paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók, az alkohollal együtt dupla munkát adnak a májának és az emésztőrendszerének, így jobb kerülni őket)

Másnap

Másnap, ha mégis hasogat a fejed, émelyegsz és szinte meg sem tudsz mozdulni, valamit tenned kell, hogy magadhoz térj. De ez semmi esetre se a kutyaharapást szőrével módszer legyen, eszedbe se jusson alkohollal indítani a másnap(os) reggelt.

Amint lehet, vegyél erőt magadon és kelj fel. Először is igyál valamit! Például egy pohár vizet vagy egy csésze teát, de a feketekávé több kárt okoz, mint hasznot, a kávéban lévő csersavak egyáltalán nem segítenek egy másnapos gyomron. Mindenképpen reggelizz, válassz vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag finomságokat – például egy könnyű omlettet, friss salátát uborkával, csirkemell sonkás szendvicset, gyümölcssalátát bogyós gyümölcsökkel vagy papayával, frissen facsart narancslevet. A macskajaj kellemetlenségeit B- és C-vitaminnal, fehérjékkel, aminosavakkal csökkentheted vagy mulaszthatod el (VitaDrink vagy Multi Sport Italpor 1000 mg C-vitaminnal, B-vitaminokkal, ásványi anyagokkal).

Vitaking_multi_sport_ital-300x300

Ha reggeli után visszafekszel még egy kicsit pihenni vagy aludni, azzal is sokat teszel magadért – párologtass a lazításhoz borsmentaolajat. Ezután viszont mindenképpen ki kell tenned a lábad a lakásból. Csodát tesz, ha mozogsz egy kicsit a friss levegőn, elég akár egy kis séta.

Forrás: life.hu