05.01
Somlói galuska – cukor-és gluténmentesen

NEM KELL LEMONDANI A SÜTIRŐL, AZ ÉDESRŐL!
Velünk lehet!
Hozzávalók a piskótához:
- 25 dkg cukrozatlan gesztenye massza
- 3 egész tojás
- 1,5 evőkanál édesítő (stevia- eritrit)
- 5 dkg vaj
- fél teáskanál sütőpor
- 10 dkg durvára vágott mandula vagy dió
- Opcionális: mazsola
I. Krémhez:
- 4 evőkanál jó minőségű kakaópor
- 2 evőkanál édesítő (stevia-eritrit)
- kb. 1,5 dl víz vagy tejszín
- Opcionális: rumaroma
II. krémhez:
- 4 tojás sárgája
- 2-2,5 dl tejszín
- Vanília aroma vagy rúd kikapart magja
- 2 evőkanál maskapone
- 2 evőkanál édesítő (stevia-eritrit)
Elkészítése
Piskóta:
- A tojások sárgáját kikeverjük az édesítővel
- A gesztenye masszát a vajjal és a sütőporral krémesre keverjük, majd a tojások sárgájával vegyítjük és hozzá adjuk a durvára vágott diót (áztatott mazsolát)
- A tojásfehérjéket felverjük keményre és óvatosan a masszához keverjük
- Sütőpapírral kibélelt kisebb tepsibe tesszük és 180 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütjük
- Ha megsült megvárjuk, míg kihűl és felkockázzuk.
I. krém:
- A kakaóport az édesítővel és a vízzel felolvasztjuk, ha nagyon sűrű még hígítsuk krémes állagúra.
II. krém:
- A tojássárgákat kikeverjük az édesítővel, vanília aromával vagy vanília kikapart magjával
- Felengedjük a tejszínnel, és lassú tűzön sűrűre főzzük
- Mikor már nem annyira forró hozzá keverjük a mascaponét
- A tojásos krém felét hozzá keverjük a csokis krémhez, ha nagyon sűrű még hígítsuk (tejszínnel) nem
túl folyékony állagúra
Ha készen vagyunk a krémekkel és minden kihűlt, akkor poharakban rétegezzük le a hozzávalókat.
Alulra kerül a vaníliás krém, erre a piskóta majd a csoki krém és így tovább.
A tetejére felvert tejszínhabot teszünk és pirított mandula forgácsokkal díszítjük.
Jó étvágyat hozzá! 🙂
TESTSZERVIZELJ ÉS ÉREZD JÓL MAGAD!
ELSŐ LÉPÉS AZ ÉLETMÓDVÁLTÁSHOZ ITT >>>
Forrás: testszerviz.hu