Garcinia

A Garcinia cambogia egy népszerű fogyókúrás kiegészítő.

A Garcinia cambogia gyümölcs héja nagy mennyiségű hidroxi-citromsavat (HCA) tartalmaz. Erről a hatóanyagról úgy tartják, hogy ez a leghatékonyabb a fogyásban. Hogyan segíthet a Garcinia a fogyásban és a hasi zsír csökkentésében?

Mi az a Garcinia Cambogia?

Ez egy kicsi, tök alakú, sárgás, zöldes gyümölcs, ami annyira savanyú, hogy általában nem fogyasztják frissen, inkább főzéshez használják.

A Garcinia cambogia kiegészítők a gyümölcs héjának kivonatából készülnek. Ennek oka, hogy nagy mennyiségben tartalmaz hidroxi-citromsavat (HCA), egy olyan hatóanyagot, ami bizonyos súlycsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A kiegészítők általában 20-60% HCA-t tartalmaznak. A tanulmányok azt mutatják, hogy az 50–60%-os HCA tartalommal bíró termékek nyújthatják a legtöbb előnyt.

Mérsékelt fogyást okozhat

Számos kiváló minőségű humán tanulmány során tesztelték már a Garcinia cambogia súlycsökkentő hatásait. A legtöbbjük azt jelzi, hogy a kiegészítés segíthet a fogyás előidézésében. A Garcinia-t fogyasztók átlagosan körülbelül 1 kg-mal több súlyt adtak le 2-12 hét alatt, mint a placebo csoport tagjai. A Garcinia-kiegészítők bizonyos embereknél mérsékelt fogyást eredményezhetnek – de hatékonyságuk nem garantálható egyformán mindenkinél.

Hogyan segíti a fogyást a Garcinia cambogia?

1, Csökkentheti az étvágyat

Néhány humán tanulmány során azt figyelték meg, hogy a Garcinia elnyomja az étvágyat, és jóllakottságot okoz. Mechanizmusa nem teljesen ismert, de egyes vizsgálatok azt sugallják, hogy a gyümölcs hatóanyaga növelheti a szerotoninszintet az agyban. Mivel a szerotonin ismert étvágycsökkentő, a magasabb szerotoninszint a vérben csökkentheti az étvágyat.

2, Megakadályozhatja a zsírtermelést és csökkentheti a hasi zsírt

A legfontosabb, hogy a Garcinia cambogia hatással van a vérzsírokra és az új zsírsavak termelésére. Csökkentheti a vér magas zsírszintjét és  az oxidatív stresszt a szervezetben. Különösen hatékony lehet a túlsúlyos emberek hasi zsírfelhalmozódásának csökkentésében.

Egy tanulmányban a közepesen elhízott emberek 2800 mg Garcinia cambogiát fogyasztottak naponta nyolc héten keresztül. Esetükben drasztikusan javultak a különböző betegségek kialakulását okozó kockázati tényezők:

  • Összes koleszterinszint: 6,3%-kal alacsonyabb
  • A „rossz” LDL koleszterin szintje: 12,3%-kal alacsonyabb
  • „Jó” HDL koleszterinszint: 10,7%-kal magasabb
  • A vér trigliceridjei: 8,6%-kal alacsonyabbak

E hatások fő oka az lehet, hogy a Garcinia cambogia gátol egy enzimet, amely fontos szerepet játszik a zsírtermelésben.

Egyéb egészségügyi előnyök

A Garcinia bizonyos cukorbetegség elleni hatásokkal is rendelkezik, beleértve:

  • Az inzulinszint csökkenését,
  • Gyulladások csökkentését,
  • A vércukorszint szabályozásának javítását,
  • Az inzulinérzékenység növelését

Ezenkívül javíthatja az emésztőrendszer állapotát és működését.

Forrás: www.healthline.com