pajzsmirigy vizsgálat

A pajzsmirigy egy valódi nagyfőnök a szervezetünkben. És mint minden főnök esetében, amennyiben megzavarodik, számos (néha végzetes) problémát okozhat. Ráadásul a mai orvosi gyakorlatban – mivel a tünetek szétszórtak és néha összefüggéstelennek tűnnek – ez egy elhanyagolt terület.

Ha csupán rákeres valaki a Google-ben a pajzsmirigy működési zavaraival kapcsolatos kifejezésekre, hamar belátja, hogy komoly zűrzavar van a fejekben. Találni fog alul-működő, túlműködő és (viccesen hangzik): alul-túl-működő eseteket.

A szerteágazó problémák között van egy mindegyiknél elhanyagoltabb: az alacsony pajzsmirigy működés (orvosi néven Hypothyreosis). Az emberek évekig szenvednek a tünetektől, és a hagyományos orvosi megközelítés (egy tünet – egy tabletta) gyakran nem tudja, hogyan kellene kezelni, mert úgy tűnik a panaszok összefüggéstelenek vagy jönnek-mennek.

Anélkül, hogy belemennék annak fejtegetésébe, milyen okok állnak e csendes, de kellemetlen betegség mögött, szeretnék egy egyszerű, de hatékony módszert mutatni arra, hogyan normalizálhatja az emberek 80 százaléka a pajzsmirigy működését (és ezáltal a szervezet számos problémáját) mindenféle gyógyszeres kezelés vagy műtét nélkül. Az automatikus “megoldások” nem működnek. Amikor a pajzsmirigy nem termel hormont és a fáradtság, mint első tünet megjelenik, a kávé és a Snickers csak ront az állapoton.

Az étrendi változtatások jelentik a kezelés frontvonalát és gyakran ez elegendőnek is bizonyul minden további orvosi beavatkozást szükségtelenné téve. Az alábbi pár ötlet az esetek jelentős részében szükségtelenné teszi a gyógyszeres kezelést és a műtétet:

1) A cukor és a koffein együtt halálos páros. Egy croissant reggelire és egy gőzölgő capuccino együtt bár kétségtelenül finom, hamar képes a hormonegyensúlyt felborítani. Sokkal kisebb hangsúlyt kell kapnia az étkezésében a cukornak (és a cukorra bomló egyszerű szénhidrátoknak, mint például a liszt) a manapság ajánlottnál. Semmi baj nincs azzal, ha valaki egyáltalán nem eszik gabonát. A táplálkozási szakértők őrült gabonaimádata sok bajt okoz manapság.
2) Mivel fehérjék szállítják a pajzsmirigy hormont a test minden pontjára, a minden étkezéshez bőségesen elfogyasztott fehérjéknek kiegyensúlyozó szerepe van. Jó minőségű húsok, tojás, magok és tejtermékek azok a fehérjeforrások, amik mindenkinek könnyen beiktathatók az étrendjébe. A szóját nem javaslom, mert bár előnyös lenne a magas protein tartalom miatt, a hormontartalma komolyan befolyásolhatja a szervezet finoman összehangolt hormonegyensúlyát. Koncentrált fehérje mint étrend-kiegészítő remek segítség lehet a mindennapokban.
3) A zsír jó barátja a hormonoknak. A zsírszegény ételek és az eszement koleszterin csökkentés hozzájárul a hormon-kiegyensúlyozatlansághoz. Egészséges zsírokat bőséges mennyiségben a hidegen sajtolt növényi olajok jelentik. Egy avokádó egész napra ellátja a legkiválóbb minőségű zsírral. De egy marék frissen vágott petrezselyem beleaprítva egy deciliter olíva olajba remekül tunkolható reggelire friss, gluténmentes kenyérrel és sokkal egészségesebb, mint a margarin. A sok olaj ráadásul nagyon lelassítja a kenyérben lévő szénhidrát felszívódását és nem lesz éhes sokáig újra.
4) Pár fontos mikrotápanyag elégtelen bevitele hozzájárul az elégtelen pajzsmirigy működéshez. A D-vitamin, a vas, az omega-3 olajok, a szelén, a cink, a réz, az A-vitamin, a jód és a b-vitaminok hiányában azt figyelték meg, hogy az állapot romlik.
Fontos megjegyezni, hogy nem szabad automatikusan alkalmazni némelyik tápanyagot. Például jódot adni egy jódhiány miatt pajzsmirigy működésben szenvedőnek logikus lépés, miközben jódot adni egy Hashitomo betegnek olyan, mintha benzint öntenénk a tűzre. http://hu.wikipedia.org/wiki/Hashimoto-thyreoiditis
A D-vitamin optimális szintje nélkül szinte minden egyéb kezelés hatástalan. A vérből mért 80-100ng/mL optimális D-vitamin szint alatt nem várhatunk javulást.
Az omega-3 olajok, amit leginkább a halzsírból, legeltetett állatok húsából és olajos magvakból szerezhetünk be, a hormonok nélkülözhetetlenek építőkövei és egyben immunkiegyenlítő hatásuk is van. Számos kutatás folyt azzal kapcsolatban, hogy miként támogatják a pajzsmirigy-hormonok finom szabályzórendszerének működését.
5) A pajzsmirigy hormonok félelmetes molekuláris hasonlósága a gluténre az egyik elképzelhető oka annak, hogy a megzavarodott immunrendszer, ami a glutént kiáltotta ki ellenségének, elkezdi a saját pajzsmirigyét támadni. Mivel ez a fehérje teszi ki a búza, a rozs és az árpa fehérjetartalmának 80%-át, e három gabona jelentősen hozzájárulhat a betegség kialakulásához.
6) A brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a karalábé, a kelkáposzta, a fehérrépa, a köles, a spenót, az eper, az őszibarack, a vízitorma, a földimogyoró, a retek, és a szója úgynevezett golyvaképző ételek. Ezek nyersen nem fogyaszthatók, mert erősen befolyásolják a jódfelszívódást. Főzve ez a hatásuk eltűnik.
7) Kezeljen minden lehetséges ételallergiát. Egy teljes körű kivizsgálás allergiára ma már egyszerű és pár csepp vérből kivitelezhető. Az allergén ételek által okozott állandó gyulladás a szervezetben terheli az immunrendszert és előbb-utóbb téves immunválaszt generál.
8) Az emésztőrendszer és a bélflóra állapota arányos a betegség kialakulásának és romlásának mértékével. Naponta fogyasztott probiotikumokkal segíthet magának egy egészségesebb emésztőrendszer fenntartásában.
9) Nagyon finom összehangolt kapcsolat van a mellékvese és a pajzsmirigy közt. Hormonjaik egymás termelődését befolyásolják. Ezért tapasztalja meg minden pajzsmirigy működési problémával bajlódó beteg az érzelmi ingadozásokat is és azt, hogy látszólag minden ok nélkül egyszer fázik, másszor melege van azonos külső körülmények közt. A mellékvese és a pajzsmirigy olyan, mint Tom és Jerry. Állapotuk egymástól függ. Elégtelen pihenés, kevés alvás, stressz és kezelhetetlennek tűnő élethelyzetek egyaránt rontanak e harmónia állapotán.
10) A pajzsmirigy egy nagyon érzékeny szerv. Soha nem szabadna röntgen sugárzásnak érnie. Viszont például egy fogászati röntgen alkalmával alaposan odavágunk neki és ennek beláthatatlan eredményei lehetnek. Létezik pajzsmirigy védő gallér, amit ne felejtsen el legközelebb kérni, ha a fogait röntgenezik. A fogorvosok ezt hajlandók elsumákolni, pedig filléres eszköz.

Forrás: Demecs István – naturhirek.hu