diabétesz világ napja

A héten a híreink és ajánlataink a cukorbetegség “körül” forognak.

Miért?

Mert a Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük.
124 éve ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.

Az inzulin felfedezését négy fontos esemény segítette:

  • Paul Langerhans 1869-ben leírta a hasnyálmirigy később róla elnevezett szigeteit (Langerhans-szigetek).
  • Josef von Mering és Oskar Minkowski 1889-ben végezték el híres kísérletüket Strasbourgban, melynek során a hasnyálmirigy kiirtása után kutyákban cukorbetegség alakult ki.
  • John James McLeod, torontói orvos 1913-ban egy könyvben foglalta össze az addig megismert összes tudnivalót a cukorbetegségről.
  • Nicolae Paulescu, a bukaresti Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem fiziológiaprofesszora volt az első, akinek már 1916-ban sikerült izolálni inzulint, amit ő pancreinnek nevezett.

1921-ben két torontói orvos – Frederick Banting és Charles Best – McLeod laboratóriumában megismételték von Mering és Minkowski kísérletét: eltávolították kutyák hasnyálmirigyét. A műtéttel inzulinhiányt idéztek elő náluk, ami a vércukorszint megemelkedésével járt. Ezután a hasnyálmirigyből előállított kivonattal injekciózták be az állatokat és azt találták, hogy a vércukorszint hirtelen lecsökkent. Ez jelezte, hogy a hasnyálmirigyben valóban van egy vegyület (az inzulin), ami a véráramba jutva tényleg képes a vércukorszint csökkentésére. Megtörtént tehát az inzulin “felfedezése”. Banting és Best, James Collip kémikus kollégájukkal tovább dolgozott a Torontói Egyetemen és végül sikerült az inzulint szarvasmarhák hasnyálmirigyéből izolálniuk. 1922-ben az első beteg, aki megkapta az inzulininjekciót, egy 13 éves fiú volt, aki diabéteszes kómában feküdt és már csak órái voltak hátra. Az injekció után a fiú felébredt a kómából. Ezért e felfedezésükért Banting és a laboratórium vezetője – MacLeod – 1923-ban megkapták az orvosi Nobel-díjat.

Felfedezésének köszönhetően emberek milliói menekültek meg a biztos haláltól, a végtagjaik amputálásától, látásuk elvesztésétől és egyéb, a cukorbetegség mellékhatásaként ismert problémától.

Erre emlékezünk minden évben november 14-én, amit a  Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendeznek meg világszerte.

Ezért ezen a héten azokat a termékeinket, amik segíthetnek a vércukor szint kontrollálásában, most akciósan szerezheted be.

Az ajánlat csak 2019. november 17. (vasárnap) éjfélig érvényes a www.vitaminpontok.hu webáruházban.

Forrás: wikipedia.org; vitaminkiraly.hu