Fogyókúra mellé D-vitamin

Fogyókúra mellé D-vitamin

A D-Vitamin kiegészítés hozzájárul a keringési rendszer egészségéhez a fogyókúra során, függetlenül annak mértékétől – állítja egy közelmúltban megjelent tanulmány. Miért?

Az AJCN (American Journal of Clinical Nutrition) vezető szaklapban német orvosok által publikált kutatás szerint napi 83 mikrógramm ebből a vitaminból amellett, hogy csökkentette a vérzsír szintet, a gyulladásos betegségek markerének számító Tumor nekrózis faktor alfa (TNF-alfa) szintjét is kedvezően befolyásolta.

“Az eredmények azt jelzik, hogy amellett, hogy a D-vitamin – kiegészítésként adva – nem hat negatívan a fogyókúrára, látványosan hozzájárul a súlyvesztés során fellépő, a keringési rendszerre káros markerek csökkentéséhez, amelyek gyakran jelentkeznek egyébként a túlsúlyos betegek fogyókúrája során, amennyiben elégtelen a D-vitamin felvételük,” írták a szerzők.

Miközben az elhízás már nem csupán a fejlett országokra jellemző, hanem a feljövő gazdaságok lakosságára is, egyre többen munkálkodnak azon, hogy leadjanak pár centit vagy kilót. Ez rendben is lenne, ha a fogyókúra nem okozna komolyabb keringési problémákat. Ez a placebo kontrollált kettős vak kísérlet jó volt arra, hogy bebizonyította, hogy megfelelő D-vitamin fogyasztás mellett biztonságosabb a fogyókúra, mint nélküle.

A D-vitaminról

A D-Vitamin két biológiailag inaktív “elő-anyagból” állhat elő: a D3, vagy más néven a kolekalciferol, és a D2, vagyis az ergokalciferol is megfelelő forrás. Az előzőt a bőrünk állítja elő megfelelő mennyiségű UVB sugárzás hatására, és azt állítják róla, hogy jobban bioaktív.
Bár a napsütés magában elég lenne ahhoz, hogy a testünk megtermelje a számára szükséges D-vitamin mennyiséget, az életmódunk miatt ez szinte sosem jön létre. Napközben fedett helyeken tartózkodunk, amikor pedig napfényre jutunk, napvédő krémekkel akadályozzuk meg a test természetes D-vitamin termelését. A téli hónapokról pedig nem is kell említést tennünk. Ilyenkor csupán étrendi kiegészítésből származó D-vitamin bevitelre számíthatunk.

A felnőttkorra krónikussá váló D-vitamin hiány pedig számos betegség okozója. Ide sorolják mostanában csontritkulást, az izomsorvadást, gyakori rákfajtákat, autoimmun betegséget, valamint pár fertőző és a keringési rendszert érintő kórt. Számos eredmény igazolta, hogy a D-vitamin ellátottság arányban van néhány rákos daganat és az I-es típusú cukorbetegség előfordulási valószínűségével is.

A kutatás eredményei

Dr. Zittermann és munkatársai 200 önkéntest toboroztak, akik mindannyian kisebb-nagyobb túlsúlyuktól szerettek volna megszabadulni. A vérük D-vitamin (25(OH)D) szintje átlagosan 30nmol/L volt és véletlenszerűen vagy D-vitamin tablettát, vagy placebót kaptak egy éven keresztül. Mind a 200 résztvevő ez idő alatt fogyókúrás programon volt.

Az egy év elteltével a D-vitamint szedő csoport vérének szintje 55,5nmol/L, míg a placebót kapó csoporté mindössze 11,8nmol/L volt.

Viszont ezzel együtt a D-vitaminos csoport vérének vérzsír (triglicerid) szintje 13,5%-al csökkent, míg a D-vitamin nélkül fogyókúrázóké átlagosan 3 százalékkal nőtt!

Végül a gyulladásokat jelző TNF-alfa szint 10,2 százalékkal csökkent a D-vitaminos csoportban és csupán 3,2 százalékkal a placebo csoportban.

“Az elért eredmények mellett nem figyeltünk meg különbséget a fogyásban, a testzsír arány változásban és a szexuális teljesítményben…” jegyzik meg a kutatók.

Forrás: naturhirek.hu, Vitamin D supplementation enhances the beneficial effects of weight loss
on cardiovascular disease risk markers  
Szerzők: A. Zittermann, és társai