szív

A szívelégtelenség tüneteit százezrek figyelhetnék meg magukon, amennyiben rájönnének, hogy mi történik velük. De a betegség járványos terjedésének egyik oka éppen az, hogy még az orvosok sincsenek tisztába azzal, hogy a légszomj, az ödémák, a feldagadt végtagok és a krónikus fáradtság oka, nem más, mint a szív sejtszintű tápanyaghiánya – jelentette ki Dr. Matthias Rath egy 2011-ben megjelent cikkében.

Ritkább esetben a szívgyengeség infarktushoz vezet, de legtöbbször, mint például a cardiomiopathia esetén minden előzetes esemény nélkül alakul ki egy nehezen visszafordítható állapot.

Amennyiben orvoshoz kerül valaki a fenti panaszokkal, a hagyományos kezelés a tünetekkel foglalkozik csupán. A szív gyengesége miatt a szövetekben visszatartott vizet úgynevezett vízhajtó gyógyszerekkel kierőltetik a testből. Sajnos ennek során olyan értékes ásványok és egyéb mikrotápanyagok is távoznak a szervezetből, amik hiánya a betegség rosszabbodásához, és más betegségek kialakulásához vezet. Ezt a közelmúltban volt alkalmam megfigyelni a közvetlen szomszédom esetében is. Két éve kezdték kezelni a feldagadt lábszárát és ma már ott tart, hogy nem tud egyedül felkelni az ágyából annak ellenére, hogy nyolc különböző gyógyszert szed.

A betegség valódi okának meg nem értése igen kedvezőtlen prognózist jelent annak, aki belekerül. Pedig sokan belekerülnek. A szívelégtelenséggel diagnosztizált betegeknek mindössze fele van életben a diagnózist követő ötödik évben. Néhányukon segít a szívátültetés, de a legtöbbjük meghal anélkül, hogy egy ilyen beavatkozás közelébe került volna.

Celluláris medicina

Áttörést jelenthet az elmélet, miszerint mindössze néhány vitamin és más alapvető tápanyag hiánya vezet a szívizomsejtek bioenergia hiányához. Ezek a sejtek felelősek a szívizmok összehúzódásáért és ezáltal a vér pumpálásáért. A vitaminok hiánya rontja a pumpálási teljesítményt, ami légszomjat, ödémákat és fáradtságot okoz.

Tudományos kutatások és klinikai vizsgálatok már dokumentálták a hasznát az L-karnitin-nek, Q-10-nek, a C-vitamin-nak és más alapvető tápanyagoknak. Ezek az összetevők Dr. Rath szerint javítják a sok millió szívizomsejt működését, a szív pumpálási teljesítményét, és ezáltal az életminőséget a szívelégtelenségben szenvedő betegek számára.

A hiányos kezelés következménye

Évtizedeken keresztül, a hagyományos orvoslásban a hangsúly a diuretikumok (vízhajtók) és más tünet-orientált gyógyszerek használatán volt. Ez megakadályozta a szívelégtelenség valódi okának felfedezését. Ráadásul a szívelégtelenségben szenvedő betegek hagyományos kezelése, mintegy mellékhatásként egy ördögi körbe kényszeríti a beteget, ami számos kísérő egészségügyi problémát eredményez.

Ma már ismert, hogy a szívizomsejtek számára alapvető tápanyagok krónikus hiánya rontja a szív pumpálási képességét. Ez vezet a test különböző szerveinek csökkent vérkeringéséhez. Például a vesék feladata lenne a felesleges vizet kiszűrni a vérből a vizeletbe. csökkent véráramlás esetén a vesékben a víz megmarad a szövetekben, és duzzanatot okoz (ödéma), a lábakon, a tüdőben és más testrészeken.

Annak érdekében, hogy megszüntesse az ödémát, az orvos vízhajtó gyógyszereket ír fel. Ez az intézkedés elindít egy ördögi kört. A vízhajtók eltávolítják a vízben oldódó vitaminokat, mint például a C-vitamin és B-vitaminok, valamint fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket a szervezetből. Mivel a vitaminhiány eleve a fő oka volt a szívelégtelenségnek, a vízhajtó gyógyszerek tovább súlyosbítják a betegséget.

Így már érthető, miért annyira kedvezőtlen a prognózisa a szívelégtelenségnek.  A jövőben a szívelégtelenség terápiája egyszerű lesz: a vitaminok és pár alapvető sejtszintű tápanyagok bevitele. Ha a víz halmozódott fel a beteg testében, diuretikumot (vízhajtót) kell adni. De mellette, napi szinten pótolni kell azokat az alapvető sejtszintű tápanyagokat, amik hiánya a szívelégtelenséghez vezetett.

Amennyiben beteg, akkor beszéljen az orvosával ezekről az eredményekről. orvosa támogatni fogja ezt a programot.

Ha pedig még nincs semmi baja, egyszerűen kezdjen el napi szinten fogyasztani 2-3 gramm C-vitamint, valamint 100-200 mg Q-10 koenzimet és pár gramm L-karnitin-t, hogy ne is legyen. Már pár nap alatt érezhető javulást fog tapasztalni az általános erőnlétében.

Forrás: Demecs István  (http://www4.dr-rath-foundation.org/ alapján)