zoldturmix

Jótékony hatásuk gyakran azonnal, legtöbbször pedig rövid időn belül jelentkezik!
Olyan széles skálán, hogy összegyűjteni is értelmetlen lenne.
Inkább kezd el a fogyasztását, hogy megtapasztald te is!

MI A CÉLUNK A ZÖLDTURMIX NÉPSZERŰSÍTÉSÉVEL?

A zöldturmix rendszeres, mindennapos fogyasztása nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre, ami szoros összefüggésben áll az öregedési folyamatokkal. A friss – cukor-, tej-, tartósítószer- és mesterséges színezékmentes – zöldség turmix könnyen kiválthatja a kereskedelemben kapható gyümölcsleveket és üdítő italokat.

A friss zöldségekből és gyümölcsökből készített turmixok igazi természetes energiabombát jelentenek a szervezetünknek!

Fogyasztásukkal kiválthatók a kávé, illetve a koffeines energiaitalok is. Ha idáig nem fogyott a családban elég nyers zöldség, illetve gyümölcs, akkor a turmixok bevezetésével ezt a problémát is megoldhatod!

MIBŐL ÁLL A ZÖLDTURMIX?

Az alapelv az, hogy minél frissebb és zöldebb leveles zöldséget, valamint alacsony cukortartalmú, bogyós gyümölcsöket használunk fel! Természetesen még sok minden lehet egy jó zöldturmix kiegészítője (pl: szezonális gyümölcsök, fűszerek, maglevek, stb.), de ettől még az alapelv megmarad.

Általában kétféle gyümölcsöt és háromféle zöldséget szoktam a turmixba tenni. De vannak vendégváró, illetve rendhagyó turmixok is, amelyeknél picivel fontosabb a pikáns ízvilág, ami elkülönbözik a megszokottól.

Minden zöldturmix közös nevezője egy superfood, azaz egy szupertáplálék! Ez egy olyan növény, vagy annak porított készítménye, ami kiemelkedően sok, illetve nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaz, ami az emberi test számára létfontosságú! Superfood az avokádó, spirulina, vagy a fodros kel.

Mi a fodros kel porított változatát használjuk.

Ha érdekel, akkor itt tudsz róla tájékozódni! >>>

A LEGGYAKRABBAN HASZNÁLT ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK ÉS LEVEK

ZÖLDSÉGEK:

– Fodros kel (Leveles kelnek és őskáposztának is hívják),
– Kínai kel
– Avokádó (bár ez gyümölcs)
– Fejes saláta
– Jégsaláta
– Madársaláta
– Rukkola
– Spenót (bébi)
– Bazsalikom
– Kígyóuborka

GYÜMÖLCSÖK:

– Málna
– Eper
– Áfonya
– Szeder
– Ribizli
– Ananász
– Zöldalma
– Banán (nem érett)
– Citrom (leve)

LEVEK:

– Szűrt- vagy ásványvíz
– Mandulatej
– Kókusztej

MILYEN ESZKÖZÖKRE VAN HOZZÁ SZÜKSÉG?

Egy minél erősebb motorral rendelkező turmixgépre.

A nagyobb teljesítményű turmixgépekkel gyorsabban és simábbra lehet keverni a turmixot. Ezeknek a turmixgépeknek a térfogata is általában nagyobb, ami jól jön, ha többen fogyasztják a családban. Ami fontos, hogy nem gyümölcscentrifugát, hanem turmixgépet használunk, mert így a zöldségekben és gyümölcsökben található értékes rostokat is meg tudom tartani.

Salátamosó szűrős edény, ebben jól ki lehet öblíteni a zöldleveseket.

Éles kés a gyümölcsök és zöldségek felszeletelésére vagy előkészítésre.

ÍGY KÉSZÍTSD EL

A legjobb, ha alulra a legpuhább gyümölcsöket tesszük (az avokádót is ide tehetjük), majd a többi gyümölcs után jöhetnek a zöldségek és a levelesek. Mielőtt megkezdjük a turmixolást töltsük fel a folyadékkal. Ha ebben a sorrendben csináljuk, akkor megkíméljük a turmixgépünk motorját és az aprítókéseinek az élei is sokáig megfelelőek maradnak. Márpedig ettől fog függeni a turmixunk krémessége, ami az egyik legnagyobb élvezet a dologban.

A turmixolás közben néhányszor kapcsoljuk ki pár másodpercre, hogy a levelesek és a nagyobb darabok ne ússzanak a tetején, hanem lesüllyedjenek és a kés hatósugarába kerüljenek. Majd mehet magas fokozaton odáig, amíg finom krémes nem lesz!

ÍZESÍTÉS

A zöldfűszerek tele vannak fontos tápanyagokkal! Ráadásul nagyon finomak, aromásak, így egy-egy turmixot remekül fel lehet dobni, ha friss zöldfűszereket is használsz. Én az alábbiakat használom rendszeresen:

– Petrezselyem
– Koriander
– Bazsalikom
– Menta
– Gyömbér

MEDDIG FRISS A ZÖLDTURMIX?

A zöldturmixot legjobb közvetlen az elkészítése után fogyasztani! Ebben az esetben elkerüljük az oxidálódását és az összes tápanyaghoz hozzájuthatunk.

Ha tárolni és szállítani szeretnénk, akkor erre a legalkalmasabb eszköz egy szélesebb szájú, zárható üveg palack lehet. Ha nem azonnal fogyasztod el a turmixot (például magaddal viszed napközben vagy előző este készíted el), a citromot azért is érdemes használni, mert megakadályozza a turmix barnulását.

24 óránál tovább ne tárold, még hűtőben sem! Egyaránt elveszti a jó ízét, állagát és a minőségi értékeit!

EZT NE TEDD A TURMIXBA!

NE HASZNÁLJ édesítőszereket! Vannak olyan édes gyümölcsök, amelyek tökéletesen ellátják ezt a szerepet. Ha úgy érzed, hogy mégis kellene bele valami édesebb hozzávaló, áztatott datolyával és érettebb banánnal próbáld meg kiváltani mindezeket.

TEJET, JOGHURTOT se tegyél bele! Elviszi az ízvilágot, nehezíti az emésztést és a felszívódást is!

Forrás: testszerviz.hu