Szerintem sokunk hallott már a kollagénről, rengeteg mindenben megtalálható. De pontosan tudod-e azt, hogy mi is ez az anyag, és miért is érdemes ezt használni?

Akkor kezdjük is az elején:

Mi is az a kollagén?

A kollagén egy görög eredetű szó (κόλλα – kólla szóból származik) amely nagyszerűen utal a szerepére: ragasztót jelent, leegyszerűsítve a testünk szöveteit tartja egyben.

Szervezetünk is előállítja ezt az anyagot, ehhez C-vitamint használ fel, csakhogy a húszas éveink közepétől lelassul ez a folyamat, ráadásul évről évre csökken a termelése.

Valójában ez egy óriásfehérje, és nem elhanyagolható, hogy az emberben található fehérjéjének legnagyobb részét ez teszi ki. A tudomány idáig 28 típusát különítette el, de ami nekünk a leglényegesebb az I-es típusú kollagén, ezek teszik ki a szervezetünkben található kollagének 90%.

Ha már láttál csontlevest összeállni kocsonyává, akkor már találkoztál a kollagénnel, hiszen ez az ami összetartja ezt a kocsonyás anyagot. Vagy ha valaki evett már bőrt, porcot (pl.: pacalt, csontlevest…), akkor kollagént vitt be a szervezetébe.

Viszont van egy kis probléma, óriásfehérje lévén igen nehezen emészthető: az emésztés során először peptidekre (sokkal kisebb részecskék mint a fehérjék, de az alkotórészük ugyan az), majd pedig ezek egy része tovább bomlanak aminosavakra (ez alkotja a fehérjéket). Így bejutva a véráramba, hogy aztán a megfelelő helyre eljutva kifejtség hatásukat.

Hogy mennyire tudja az emberi szervezet felhasználni az élelmiszerből felvett kollagént azt az emésztőrendszerünk állapota határozza meg: minél jobb állapotban van, annál több óriásfehérjét tud átalakulni kisebb molekulákká, majd pedig hasznosítani.

Mihez járul hozzá a kollagén?

Segít abban, hogy erősebb és rugalmasabb legyen a bőrünk, és segít az elöregedett bőr cserélődésében. Összeköti a bőr kötőszöveteit, az izmokat, a szalagokat, az inakat és a porcokat. Eljutva a bőrszövetekhez segíthet a bőr állagának megóvásában, rugalmasabbá, feszesebbé teheti.

Segíthet a porcoknak, hogy megtartsák rugalmasságukat, ami megvédi a csontokat a kopástól, így javíthatja az ízületek munkáját, kopás esetén pedig csökkentheti a fájdalmat.
Viszont az fontos, hogy ha ízületi gyulladás esetén először magát a gyulladást kell kezelni.

Miután egy fehérjéről beszélünk ez is hozzájárulhat az izomzat fejlődéséhez. Egyrészt kollagénre szükség van az izomzat erősen tartásához, másrészt segít táplálni az izomsejteket.

A csontjaink szöveteiben is megtalálható a kollagén, ez felelős a csont szerkezetéért. Amikor a szervezetünk kevesebb kollagént termel a csont szerkezete is gyöngül.

A kollagén az érfalakat is erősségéért, rugalmasságáért is felelős. Az, hogy rugalmas az érfal pedig vérnyomás szabályozása miatt fontos. Ráadásul a kollagénben található prolin nevű aminosav segíti a vérben felhalmozódott, és az érfalakon lerakódott zsírok csökkentését.

Milyen kollagént érdemes használni?

Amikor valaki kollagén terméket keres érdemes odafigyelni, hogy kollagén peptidet, vagy hogy hidrolizált kollagént válasszon. Ez a kettő gyakorlatilag ugyan az: kollagén hidrolizálásával egyre kisebb részecskéket állítanak elő, így készülnek a kollagén peptidek, amik már eleve sokkal könnyebben hasznosulnak a szervezetünkben.

Az egyre modernebb eljárásoknak hála egyre kisebb részecskékként kerülnek forgalomba így jobban is hasznosulnak.

Magának a kollagénnek íze nincs, de egy enyhe fura szaga azért van, ezért akit zavar érdemes narancslébe, turmixba, vagy egyéb más ízesített folyadékba felhasználni.

Érdemes mellé C-vitamint is fogyasztani, hiszen ez segíti a kollagén termelését, és hasznosulását is a szervezetben.

Nálunk itt találhatod a kollagén termékeket

 

Források:

www.tenyek-tevhitek.hu
hu.wikipedia.org