Kedves Télapó!

Teljesíthetetlen kívánság?

“Kedves Télapó! Peti vagyok, 11 éves és azt szeretném kérni, hogy ne legyek cukorbeteg. Nem kérek mást, csak azt, hogy ne kelljen böködnöm magamat naponta többször és inzulinozni. Tudnál nekem segíteni?”

A Télapó számára elég nagy fejtörést okozhatna ez a levél. Réges-régen tényleg volt a zsákjában minden jó: piros alma, mogyoró. 1931 őszének derekán, mikor az egyik kóla gyártó cég reklámemberének nem jutott eszébe jobb figura, kisajátította a Mikulást, kicsit átrajzolta és rénszarvas szánt rakott alá. A zsákjából kikerült a pirosalma és a mogyoró, és belekerült a kóla és a csoki. Nem igazi csoki, hanem olcsó tejnugátos utánzata.

És a Télapó elindult a globalizáció havas hegyi útjain…

hogy elhozza minden gyereknek a cukrot és a tejet.

Cukrozott tejtermékeken élni diabéteszt okoz. Egy gyerek a négy nagyszülőt és egy nagybácsit figyelembe véve úgy másfél kilogramm ilyet kap ma. Amit nem tud azonnal megenni, kirakja az ablakba és heteken keresztül rombolja vele a hasnyálmirigyét és egyenletes B-vitamin hiányt okoz magának.
Ahogy Connie Bennett írja Sugar-Shock! című könyvében (magyarul talán Cukorsokk a legjobb fordítás) rengeteg gondot okoz a cukor.
“Amennyiben problémát okoz a gyors gondolkodás, hangulatod ingadozik, menstruáció előtti fájdalmakkal küzdesz és leküzdhetetlen vágyat érzel a csoki vagy a csipsz után, akkor Te is a Cukorsokk áldozata vagy. A tünetek megtévesztik az orvosodat, tönkreteszik az életedet és a kapcsolataidat.”
Ez nem csak a felnőttekre igaz, hanem a gyerekekre is. Megviseli őket a szeretet cukorba öntése. Fáradtak, nehezen kezelhetők és agresszívek lesznek tőle.

Mit tegyen egy magára valamit adó Mikulás, ha rájött, hogy tévúton jár?

Nincs könnyű dolga.

Semmi baj nincs a csokoládéval. A kakaó, és a belőle készült csokoládé többféle bioflavonoidot tartalmaz, ami egyébként egészséges. Elsősorban a daganatos betegségek és egyes szív- és érrendszeri betegségek kivédésében tulajdonítanak neki nagy szerepet. Viszont addig, míg egy jó minőségű csokoládénak 50-90%-a kakaó, addig a csokimikálusnak és egyéb csokinak látszó tárgynak 4-5%-a értékes kakaó. A többi cukor, és egyéb összetevők.

Jönnek a csokis ünnepek

Tejcsoki helyett egész jó alternatíva lehet a jó minőségű étcsoki. Ha a gyereked, vagy unokád nem szereti, akkor szerezz neki  aszalt áfonyát, az aszalt epret és általában az aszalt gyümölcsöket. Szinte alig van gyerek, aki ne szeretné a datolyát vagy a paradiót, kesudiót, mandulát. Sőt létezik már cukormentes csoki vagy szaloncukor is, steviával és eritrittel édesítve.
Ezzel kellene felpakolnia szánját!
Másrészt nem lenne baj, ha ebben a mesterségesen vitaminhiányos időszakban a gyerek pótolná a vitaminokat is. A télapó dobjon be a zsákjába párat!
Ha már mindenképpen édességgel szeretnénk őt meglepni, az lehet egészséges is. Ne a legszebben csomagolt csokit keressük a polcokon, hanem a leginkább élelemre hasonlító magokat és gyümölcsöket.
Az eredmény egy egészségesebb gyerek, aki kevesebbet lesz beteg a télen, jobban fog tanulni és felnőtt korára nem lesz kövér és depressziós.