iskolakezdés

Legyen egészségesebb az iskolakezdés

A tanévkezdést megelőzően rengeteg kérdés merül fel a szülők részéről. Milyen könyveket, milyen füzeteket, milyen iskolatáskát kell megvásárolni a gyereknek? Ezen kívül még számos dologra van szüksége a gyereknek a tanévkezdéshez, toll, ceruza, vonalzó, vitaminok.

Milyen vitamint szerezzek be a gyermekemnek, hogy megkönnyítsem számára a közelgő szellemi megterheléssel járó hétköznapokat? Felmerült benned is a kérdés? Melyik étrendkiegészítőt érdemes szednie egy gyermeknek?

Halolaj, az idegrendszer működéséhez

A gyermekek étkezésének egyik gyakori hiányossága az Omega-3 zsírsavak. Az Omega-3 létfontosságú a megfelelő idegrendszer kifejlődéséhez és működéséhez, ami különösen fontos ebben a korcsoportban. Talán fontosabb, mint felnőtt korban. Omega-3 olaj megtalálható néhány hidegen sajtolt növényi olajban, de a leghasznosabb formája a hideg tengeri halak olaja. Étrendkiegészítő formájában is beszerezhető, ami előnyös abban az esetben, amikor a gyermek nem szereti a halolaj jellegzetes szagát.

Gyümölcs. zöldség, vitamin

A gyermekek kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Emiatt hiányt szenvednek C-vitaminból is. A C-vitamin létfontosságú az immunrendszerük megfelelő állapotban tartása miatt és védi szervezetüket a károsító szabad gyökök hatásaitól is. Az agyi funkciók is jelentős C-vitamin szükséglettel járnak.

B-vitamin hiány = szellemi kimerülés

A gyerekek jellemzően magas finomított cukor és liszt tartalmú diétán élnek. A B-vitamin komplex tagjai részt vesznek a szénhidrát anyagcserében és megvédik a gyerekeket a cukor okozta szellemi kimerüléstől.

Szakértők szerint a mezőgazdaságban alkalmazott növényi tápok, trágyák nem tartalmazzák az összes tápanyagot, amire az embereknek a fogyasztásuk során szüksége lenne. Emiatt az velük trágyázott növény sem fogja tartalmazni, ami a hiányhoz vezet a sor végén fogyasztó emberi testekben. Nincs ez másként a gyerekek esetén sem.

Például:

  • Kalcium és magnézium szükséges az egészséges csontozat és fogak valamint az izmok működéséhez.
  • Magnézium szükséges az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.
  • Cink lenne szükséges az immunrendszer támogatásához
  • Króm kellene a szénhidrát anyagcserében résztvevő szervek egészségéhez.
    Stb…

Egy gyermekeknek készített kiegyensúlyozott multivitamin készítmény, és hozzáadva némi omega-3 esszenciális olaj tűnik a legjobb kiegészítő megoldásnak a legtöbb gyermek esetén. Néhány gyermek esetén, amikor komolyabb táplálkozási illetve egészségügyi probléma áll fenn, szükség lehet egyéb kiegészítésre is, de ezt minden esetben érdemes orvossal vagy táplálkozási szakértővel egyeztetni.

Legyen biztos abban, hogy csak magas minőségi kategóriás és jó összeállítású terméket vásárol a gyermekeinek vagy unokáinak és ezt rendes szaküzletben teszi meg.

Mit válasszak?

A megjelenési formáját tekintve több választási lehetőségünk is van. A legkisebbeknek 2-6 éves korig kapható ízesített rágótabletta és folyékony kiszerelés a legjobban használható. 6 éves kor felett inkább a tablettás vagy kapszulás forma a kielégítő, ráadásul ez utóbbi sokkal kedvezőbb árú, mint az ízesített formák. A tiniknek pedig kapható már egy speciálisan összeállított vitamin csomag. A lényeg, hogy a kapszulák vagy tabletták mérete ne legyen nagy. Azt a gyerekek nem tolerálják, és csak elvesszük a kedvüket tőle. Ez különösen a halolaj kapszulára igaz. Ezekből elég nagy változatok is kaphatók. Gyerekeknek az 500mg-os a legnagyobb ajánlható méret, amivel még nem haragítjuk őket magunkra.

Források:
Effect of breakfast composition on cognitive processes in elementary school children.
Physiol Behav. 2005 Aug 7;85(5):635-45.
Calcium supplementation trials and bone mass development in children, adolescents, and young adults.
Nutrition Rev. 2006 Apr;64(4):204-9.
Naturhirek