D-vitamin vs. influenza

A D-vitamin hatásosabbnak bizonyul az influenza megelőzésében,
mint az oltás vagy a vírus elleni gyógyszer

Japán orvosok szerint gyermekek körében az influenza kockázata D-vitamin szedésével 50%-kal csökkenthető. Ez a felfedezés jelentős hatással lehet az influenzajárványokra, hiszen a D-vitaminnak, amit az emberi test direkt napsugárzásnak kitéve elő is tud állítani, nincs komolyabb mellékhatása, olcsó és sokkal hatásosabb is lehet, mint a vírus elleni gyógyszerek vagy oltások, az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent kutatás szerint.

Egy klinikai vizsgálat során D-vitamin-t szedő 6-15 éves gyermekek közül csupán tízből egy lett influenzás, szemben a vírus elleni gyógyszert szedőkkel, ahol ötből egy volt az arány. Mitsuyoshi Urashima, a vizsgálatért felelős japán orvos azt nyilatkozta a The Times magazinnak, hogy a D-vitamin hatásosabb az influenza megelőzésében, mint a védőoltások.

A D-vitamin még akkor is hatékonyabbnak bizonyult, amikor az összehasonlításból kihagyták azokat a gyerekeket, akik a vizsgálattól függetlenül is több D-vitamin-t kaptak a szüleiktől. A D-vitamin ez esetben a harmadára csökkentette az influenza kockázatát.

Dr. Damien Downing, orvos és egészségügyi tanácsadó nyilatkozata szerint a kormányok ”szeretik” a különböző járványokat, mert ez lehetőséget ad nekik az akaratérvényesítésre. A londoni orvos arra biztatja a pácienseit, hogy a védőoltás helyett inkább emeljék meg a napi D-vitamin bevitelt.

Sokakat megdöbbenthet, de Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban is sok orvos van, akik akár napi 50 000 NE D-vitamin-t is javasolnak bizonyos krónikus betegségek gyógymódjaként.

Dr. John Cannell a megfázás vagy az influenza első jeleinek jelentkezésekor három napig magas dózisban (50 000 NE) javasolja a D-vitamint. Fertőzés esetén is több D-vitaminra van szükség. Más szóval, a D-vitamin egy természetes antibiotikumként viselkedik. Mindenféle típusú mikroba (vírus, baktérium, gomba és parazita) esetén hatásos.

A téli hónapok során gyakori a D-vitamin hiány, főleg az Egyenlítőtől északabbra található országokban. A D-vitamin az immunrendszert szabályozza, megelőzi a gyulladáskeltő citokinek (jelzőmolekula) túlzott termelődését és növeli a makrofágok (a fehérvérsejtek egy fajtája) aktivitását. Emellett serkenti más fehérvérsejtekben és a légcső hámsejtjeiben a vírusblokkoló peptidek termelődését, így megvédve a tüdőt a fertőzésektől.

A D-vitamin használatával 50%-kal csökkent az influenza megbetegedések aránya

A vizsgálatban 354 gyerek vett részt. Azt találták, hogy a D-vitamin az A típusú influenza ellen védelmet nyújt, de a kevésbé gyakori B típusú ellen nem.
A teljes kontrollos, randomizált kettős vak vizsgálatot a Jikei Orvosi Egyetemen végezték el Tokióban.
A gyerekek napi 1 200 NE D-vitamin-t kaptak, 3 hónapon keresztül. Az első hónapban a vitamint szedő gyerekek ugyanolyan gyakran lettek betegek, mint a vírus ellenes tablettát szedő társaik. Azonban a második hónap után, amikor a vérben már magasabb volt a D-vitamin szintje, a vitamin előnyei egyértelműen megmutatkoztak.

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent cikkükben a japán kutatók azt írják, hogy bizonyos vírus elleni gyógyszerek (Zanamivir, Oseltamivir) 8%-kal csökkentik az influenza kialakulásának kockázatát a gyerekeknél, szemben a D-vitamin-nal, ahol ez az arány 50%, vagy magasabb.

A vírus elleni gyógyszerek általában hatékonyabbak az influenza elleni védőoltásoknál, ebből következik, hogy mindkét gyógymód ugyanúgy hatástalannak bizonyulna a D-vitamin-nal összehasonlítva.
A vírus elleni gyógyszerek drágábbak, és valószínűleg károsabbak is a lakosságra nézve, míg a D-vitamin-nak további előnyei is vannak. A D-vitamin nemcsak a csonttöréseket előzheti meg, hanem a rák, a szívroham, a cukorbetegség és más, baktérium vagy vírus okozta fertőzés kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

A japán kutatás azt a felvetést is alátámasztja, hogy a vér télen jellemzően alacsony D-vitamin szintje magyarázat lehet arra, hogy az influenzajárványok leginkább december és március között jellemzőek.

A D-vitamin aktiválja a veleszületett immunrendszert, így elérve, hogy a szervezet olyan fehérjéket termeljen, mint a defensin vagy a cathelicidin, amik beindítják a sejtek aktivitását és elpusztítják a vírusokat.
Dr. John Oxford londoni virológia professzor szerint: „Ez a kutatás időszerű volt. A kutatók fel fognak rá figyelni. Beleillik az influenza szezonális megjelenési mintázatába. Egyre nő azoknak a tudományos bizonyítékoknak a száma, melyek a D-vitamin-ról szóló történetet hitelessé teszik.”

A dózis és a D-vitamin szint is fontos

Kutatók nemrég megállapították mi áll a D-3 vitamin működésének hátterében, ami miatt képes az immunrendszer megerősítésére, és ami elengedhetetlenné teszi egészségünk szempontjából.

  • A D-vitamin nem vitamin, hanem egy szteroid hormon elő anyaga, aminek fontos szerepe van a veleszületett immunitásban.
  • A legtöbb ételben és majdnem minden multi vitaminban a D-vitamin mennyisége szinte jelentéktelen.
  • Felnőttek számára a megfelelő D-vitamin mennyiség naponta körülbelül 5 000 NE, nem pedig a táplálkozástudományi intézetek és az Élelmiszer- és Gyógyszer engedélyezési Hivatal által ajánlott napi 200-600 NE.
  • Az egyetlen vérvizsgálat, ami képes megállapítani a megfelelő D-vitamin mennyiséget a D-25-hydroxyvitamin teszt, nem pedig a D-1,25-dihydroxyvitamin teszt, amit a legtöbb orvos elrendel.
  • Az egészséges D-vitamin szint 70-90 ng/ml között van, ez Amerikában a lakosság kevesebb, mint 5%-ára jellemző.
  • A D-vitamin fertőzések esetén beinduló működési mechanizmusa, ami során ugrásszerűen megnő a széles spektrumú természetes antibiotikumok termelése (antimikrobiális peptidek vagy AMP-k), azt mutatja, hogy a D-vitamin gyógyszerészeti dózisa (2 000 NE testsúly kilogrammonként több napig) nemcsak az influenza és a megfázás gyógyításában hatásos, hanem sok más szezonális fertőzés, többek között az agyhártyagyulladás, a vérmérgezés vagy a tüdőgyulladás esetén is, gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Forrás: Health Impact News – Marco Torres (PreventDisease.com)
https://healthimpactnews.com/2013/vitamin-d-proven-more-effective-than-both-anti-viral-drugs-and-vaccines-at-preventing-the-flu/

D-vitamint keresel? Kattints!