gyerekvitamin

Vitaminok, étrendkiegészítők gyerekeknek

Hogyan legyenek a gyerekek egész évben egészségesek és vidámak? Ehhez megfelelő táplálkozás, sok mozgás, és játék szükséges. A gyermekek étkezésének egyik gyakori hiányossága a vitaminok és az Omega-3 zsírsavak. Omega 3 és vitaminok gyerekeknek? Hogyan válasszak a gyereknek vitamint és étrend-kiegészítőt?

Omega 3

Omega-3 olaj megtalálható néhány hidegen sajtolt növényi olajban, de a leghasznosabb formája a hideg tengeri halak olaja. Étrendkiegészítő formájában is beszerezhető, ami előnyös abban az esetben, amikor a gyermek nem szereti a halolaj jellegzetes szagát. Kapható már kis zselékapszula és olaj formában is.

C-vitamin

A gyermekek kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Emiatt hiányt szenvednek C-vitaminból is. A C-vitamin létfontosságú az immunrendszerük megfelelő állapotban tartása miatt és védi szervezetüket a károsító szabad gyökök hatásaitól is. Az agyi funkciók is jelentős C-vitamin szükséglettel járnak. Léteznek kifejezetten gyerekeknek készült C-vitamin rágótabletták.

B-vitaminok

Miért fontosak a B vitaminok gyerekeknek? Mert ők jellemzően magas finomított cukor és liszt tartalmú diétán élnek. A B-vitamin komplex tagjai részt vesznek a szénhidrát anyagcserében és megvédik a gyerekeket a cukor okozta szellemi kimerüléstől.

Magnézium

A magnézium hiánya idegrendszeri problémákat okozhat, például álmatlanságot, szorongást, sőt akár még hiperaktivitást is.  Tehát a magnézium amellett, hogy jót tesz az idegrendszernek , az izmoknak és a csontoknak is fontos, főleg a fejlődésben lévő gyerekeknél. Étrendjüket érdemes kiegészíteni külön magnéziummal, és D-vitaminnal, mert ezek segítik a kalcium hasznosulását.

Miért szenvednek hiányt, még ha esznek is némi zöldséget vagy gyümölcsöt?

A mezőgazdaságban alkalmazott növényi tápok, trágyák nem tartalmazzák az összes tápanyagot, amire az embereknek a fogyasztásuk során szüksége lenne. Emiatt a velük trágyázott növény sem fogja tartalmazni, ami a hiányhoz vezet a sor végén fogyasztó emberi testekben. Nincs ez másként a gyerekek esetén sem.

Például:

  • Kalcium és magnézium szükséges az egészséges csontozat és fogak valamint az izmok működéséhez.
  • Cink lenne szükséges az immunrendszer támogatásához
  • Króm kellene a szénhidrát anyagcserében résztvevő szervek egészségéhez.

Vitaminok gyerekeknek

Egy gyermekeknek készített kiegyensúlyozott multivitamin készítmény, hozzáadva némi omega-3 esszenciális olaj tűnik a legjobb kiegészítő megoldásnak a legtöbb gyermek esetén. Néhány gyermek esetén, amikor komolyabb táplálkozási illetve egészségügyi probléma áll fenn, szüksége lehet egyéb kiegészítésre is, de ezt minden esetben érdemes orvossal vagy táplálkozási szakértővel egyeztetni.

Hogyan válasszon multivitamint a gyerekeknek?

Legyen biztos abban, hogy csak magas minőségi kategóriás terméket vásárol a gyermekeinek vagy unokáinak és ezt rendes szaküzletben teszi meg. Hasonlítsa össze a különböző gyerekvitaminokat! Figyeljen rá, hogy legyen benne az összes vitamin (a b-vitamin család tagjai is), valamint az ásványi anyag és nyomelem (kalcium, magnézium, réz, cink…stb) Válassza azt, amelyik a nagyobb hatóanyag-tartalommal rendelkezik! Napjainkban a legtöbb tápanyag-kutató megkérdőjelezi, hogy vajon a javasolt napi vitamin bevitel (NRV) valóban elegendő-e. Nincs baj azzal, ha egy termék a javasolt napi bevitelnél többet (valahol jóval többet) tartalmaz. Valójában ezek azok, amiknek tényleg van értéke.

Egyéb kiegészítők

Léteznek olyan egyéb kiegészítők, melyik kifejezetten immunerősítésre, megelőzésre vagy kezelésre szánnak. Ezek nem kifejezetten a multivitamin kategóriába sorolandók, nem is az a céljuk. Jellemzően gyógynövények vannak benne, illetve speciálisan maximum 1-2 vitamin vagy ásványi anyag, ami lényeges az immunrendszer szempontjából.

A megjelenési formáját tekintve több választási lehetőségünk is van. A legkisebbeknek 3-6 éves korig kapható ízesített rágótabletta és folyékony kiszerelés a legjobban használható. 6 éves kor felett inkább a tablettás vagy kapszulás forma a kielégítő, ráadásul ez utóbbi sokkal kedvezőbb árú, mint az ízesített formák. A lényeg, hogy a kapszulák vagy tabletták mérete ne legyen nagy. Azt a gyerekek nem tolerálják, és csak elvesszük a kedvüket tőle. Ez különösen a halolaj kapszulára igaz. Ezekből elég nagy változatok is kaphatók a boltokban. Gyerekeknek az 500mg-os a legnagyobb ajánlható méret, amivel még nem haragítjuk őket magunkra.

Források:

Mahoney CR, Taylor HA, Kanarek RB, Samuel P. “Effect of breakfast composition on cognitive processes in elementary school children.” Physiol Behav. 2005 Aug 7;85(5):635-45.
Vatanparast H, Whiting SJ. “Calcium supplementation trials and bone mass development in children, adolescents, and young adults.” Nutr Rev. 2006 Apr;64(4):204-9.