öregedés_lassítás

Ha akár csak 300-500 kalóriával eszünk kevesebbet egy nap, akkor jó eséllyel csökkenthetjük az öregedés jeleit és tovább élhetünk – állítja egy tanulmány. A kutatók már régen kimutatták, hogy a kalória bevitel csökkentésével lassul az öregedés folyamata egyes állatoknál.

  • Mi a tudományos magyarázat?
  • Elég önmagában a kalóriacsökkentés?

A tudományos magyarázat szerint ilyenkor csökken a pajzsmirigy hormontermelése (T3),
amely lassítja az anyagcserét és a sejtöregedést.

A Saint Louis Egyetem kutatóinak tanulmánya felfedte, hogy ez a hormoncsökkenés akkor jelentkezik, mikor elhagyjuk a nehéz desszerteket vagy a Big Mac menüket pulykás szendvicsre cseréljük. „A kutatásunk bebizonyította, hogy a kalória csökkentése ugyanolyan hatással van az emberekre, mint az állatokra” – írta jelentésében a vezető szerző, Edward Weiss tápanyag- és táplálkozástudományi docens. „A következő lépés, hogy megfigyeljük, valóban csökkenti-e az életkorral járó szövetkárosodást. Erről csak hosszú távú kutatások útján győződhetünk meg.”

Mik az eredmények?

A Rejuvenation Research című szaklap júniusi számában közzétett eredmények 50-60 év közötti, a változó koron már átesett, nemdohányzó, egészséges, de mozgásszegény életmódot folytató nők körében készített kutatásból származnak. Az önkénteseket három csoportra osztották a kísérlet egyéves időtartamára. Az egyik csoport napi 300-500 kalóriával csökkentette az energia bevitelét; a másik nem változtatott étkezési szokásain, ellenben rendszeres testedzésbe kezdtek; a harmadik csoport a korábbi életvitelénél maradt.

Míg a csökkentett kalóriaértékű táplálkozást és a testedzést folytató csoport tagjainak egyaránt csökkent a testzsír-tömege, a pajzsmirigy-hormon szintje csak a kevesebb táplálékot fogyasztó csoport tagjainál csökkent. Habár hosszabb távú megfigyelés szükséges annak meghatározására, hogy a T3 szintjének csökkenése valóban lassítja-e az öregedést, Weiss állítása szerint a kalória csökkentése mindenképp jó ötlet.

“Rengeteg bizonyíték áll rendelkezésre, hogy a kalóriacsökkentés csökkenti egy sor népbetegség kockázatát, mint például a rák, a cukorbetegség vagy a szívbetegség. Ráadásul tovább is élhetünk.”

Mit tehetünk még?

Weiss arra figyelmeztetett, hogy a kalóriacsökkentés nem elég, fontos a tápanyagokban gazdag, egészséges táplálkozás. Az anyagcsere hosszú távú lelassulása idővel hajlamossá tehet az elhízásra. Weiss szerint az egészséges testsúly megtartásának titka a következetes táplálkozás és a rendszeres testedzés.

Forrás: vitaking.hu

Hozza magát csúcsformába