A haj hullását több dolog is okozhatja. Lehet ez a stressz, különböző vegyszerek és gyógyszerek mellékhatásai, fertőzések, betegségek, öregedés, és bizonyos tápanyagok hiánya is.

Biztos hallottál már arról, hogy ha a szokásos étrendünket kiegészítjük bizonyos anyagokkal, az elősegítheti a haj növekedését és erősödését. Ezek az anyagok csökkenthetik a stresszt, és befolyással vannak a hormonokra, melyek a haj egészségével összefüggésbe hozhatók, ezért lehet segítségünkre a hajhullás ellen.

Nézzünk is meg pár ilyen anyagot!

A-vitamin és a haj

Ismerhetjük már a szem és a bőr védő hatásairól, de az A-vitaminnak köze van a haj állapotához is. Egészen pontosan a hajtüszőkben található retinoic sav szintézisét szabályozza. Vegyipar előszeretettel használja bőr- és hajvédő szerekbe. Alkalmazhatod az A-vitamint külsőleg is a hajtöveknél, de sokkal egyszerűbb bevenni.

B-vitaminok és az egészséges hajszálak

Nem véletlenül szokták a magnéziumot B-vitaminokkal ajánlani, hiszen néhány tagja csökkentheti a stresszt, ami áttételesen befolyással lehet a hajhullásra. Ráadásul az inozitol (B8-vitamin) fokozhatja a haj növekedését, a kobalamin (B12-vitamin) pedig a haj anyagának az egyik összetevője.
Hozzáteszem a B12 hiánya elég jellemző, mivel csakis a jó minőségű állati eredetű ételekben található meg. Vegetáriánusok ugye nem esznek húst, a nagyvárosokban pedig eléggé ritka (és drága) a természetes tartásból származó tej, tojás és hús.
A biotin (B7-vitamin) erősíti a törékeny hajszálakat, a B5-vitamin (pantoténsav) javíthatja a haj összetételét és szintén segítheti a hajnak a növekedését. Egy szó mint száz, a B-vitaminok igen csak segíthetnek a hajhullás ellen.
A B-vitaminokat célszerű együtt fogyasztani. Keress olyan B-komplex terméket, amiben kiegyensúlyozott mennyiségben megtalálható az összes B-vitamin. Érdemes még hozzá C-vitamint is fogyasztani, hiszen segíti a felszívódását.

És ha már a C-vitamin

A C-vitamin nélkülözhetetlen a vas felszívódásában, ami pedig a haj növekedésében szükséges. Az emberi test nem képes a C-vitamin előállítására, ezt a táplálékunkkal visszük be. Szakértők szerint a napi javasolt mennyiség 1000-2000 mg között van.

D-vitamin és a hajhullás

2009-ben jelent meg egy 10 éven át végzett tanulmány eredmény, amiben írtak arról, hogy a D-vitaminnal nemcsak számos bőrproblémát orvosoltak, de a hajhullás is kezeltek. Ez a vitamin serkenti a hajhagymákat, és azokat a sejteket, amik a hajtövek formázásában vesznek részt. A D-vitaminnál is megfigyelhető a széles körű hiánya, nem csak itthon, hanem az egész világon. A korábban USA-ból elindult 400NE (Nemzetközi Egység) ajánlott napi mennyiség helyett ma már a szakértők minimum a 1000-2000NE körüli értéket javasolják.

E-vitamin előnye akár külsőleg akár belsőleg

Erre a vitaminról is elmondható, hogy igen csak felkapta a vegyipar, számos kozmetikumban megtalálható. A hajszálerek kialakításában játszik szerepet, és javíthatja a fejbőr vérellátását. Napi 400 NE E-vitamin bevétele hajnövekedésre serkentheti a hajtüszőket. Külsőleg pedig ha néhány alkalommal a fejbőrbe dörzsölve növelheti az ottani vérellátást.
Vannak olyan teljes értékű táplálékok is, amik tartalmaznak olyan mennyiségű tápanyagot, amivel már eredményt lehet elérni. Ilyen például a spirulina, amiből 10-15 gramm már több mindent tartalmaz a fentiekből, de egy jobb multivitamin csomag teljesen lefedi ezeket.

Leginkább olyan multivitamin készítményt keress, ami tartalmazza az összes fajta B-vitamint és van benne A-vitamin, 1000 mg C-vitamin, legalább 1000 NE D-vitamin és 400NE E-vitamin.

Bárki, aki ismert betegséggel rendelkezik vagy gyógyszert szed, az étrend-kiegészítők alkalmazását beszélje meg jól tájékozott kezelőorvosával.

Mi ezt a multivitamint ajánljuk neked!

 

Forrás:
www.melaniegrimes.com