ganoderma

A Ganoderma lucidum – pecsétviaszgomba –, más néven Rei-Shi vagy Ling-zhi keserű íze miatt nyersen nem fogyasztható, kivonata és főzete azonban számos betegség gyógyítására, illetve megelőzésére alkalmas.

Adaptogén tulajdonsággal bír. Az adaptogén hatás lényege a pszichés vagy fizikai stresszel szembeni ellenállóképesség nem-specifikus fokozása.

Az adaptogén növényeknek kiegyensúlyozó hatása van a szervezet életfunkcióira, függetlenül attól, hogy ez a funkció milyen irányban mozdult el korábban, hatnak egyes belső elválasztású mirigyek valamint az immunrendszer működésére.

Adaptogén hatása miatt nem csoda, hogy az USA-ban a legnépszerűbb gyógygombaként, míg a Távol-Keleten igazi életelixírként tartják számon.

Erős antioxidánsként hatékony segítség az autoimmun zavarok gyógyításában, míg vér- és májtisztító hatásának köszönhetően kiváló méregtelenítő.

A ganoderma gombát jellegzetes legyező alakú kalapjáról könnyű felismerni. Sárga, vörös, fehér, zöldeskék és bíbor színű lehet – a leghatékonyabb ezek között a vörös és a fekete – érdekesség, hogy a színek utalnak a ganoderma gomba gyógyhatására. Mivel húsa kemény és magas triterpén tartalma miatt nagyon keserű, elsősorban a belőle készített kivonatot, illetve főzetét fogyaszthatjuk.

Rendkívül erős gyógyító hatásokkal rendelkezik, Kínában ezért életelixírnek és a halhatatlanság gombájának is nevezik.

Kitüntetett szerepet kap a keleti orvoslásban, amely a ganoderma gombát az egyik legfontosabb, szinte bármely betegség kezelésére alkalmas gyógyszernek tekinti és több mint 4000 éve használja.

Méregtelenítő és vértisztító

Szerves germánium tartalmának köszönhetően a ganoderma gomba akár másfélszeresére növelheti a vér oxigénfelvevő képességét, ami hozzájárul a méregtelenítés hatékonyságának növeléséhez.

Szintén az oxigén felhasználás javításában, illetve a máj működésének erősítésében kapnak szerepet a benne található triterpének (ganoderic savak). Hatóanyagai segítik a véráramlást – még a hajszálerek szintjén is –, valamint megelőzik a vérlemezkék összetapadását, ezért a pecsétviaszgomba a trombózisos megbetegedések megelőzésére is használható.

Tudományosan igazolt, hogy a ganoderma gomba triterpenoid tartalma csökkenti a koleszterin mennyiségét, enyhíti az antigének okozta allergiás tüneteket, míg az inzulinmennyiség növelésével szabályozza a vércukorszintet, ezzel kordában tartja a cukorbetegséget.

Antioxidáns hatású poliszacharid összetevői erősítik az immunrendszert, elpusztítják a vírusokat, csökkentik a hangulatingadozást és a stressz miatt jelentkező tüneteket.

A ganoderma gomba adenozint is tartalmaz, ennek köszönhetően felhígítja a vérben és a plazmában található zsírokat, ami a méregtelenítés során tesz jó szolgálatot. Ennek a következménye az is, hogy tisztítja a vénákat és artériákat, megelőzi a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, jelentősen megnöveli a szív kapacitását. Az adenozin ezen kívül egyensúlyban tartja a hormonszintet, szabályozza az emésztési funkciókat, valamint a vér pH-szintjét.

Megfázásra is jó a ganoderma gomba

Immunomodulátorként (a modulátorok sokkal biztonságosabbak, mint az erősítők vagy stimulánsok, mivel a biológiai paraméterek egyensúlyát idézi elő, nem pedig bizonyos paraméterek növelését éri el más paraméterek kárára, mellékhatások előidézésével) a ganoderma gomba eredményesen alkalmazható megfázás, influenza, asztma és hörgőgyulladás esetén, megszünteti a fáradságot és levertséget, stabilizálja a szervezet energiaszintjét. Kezelhető vele a hepatitisz, stimulálja az idegrendszert is.

A hidrokortizonnal egyenértékű összetevői révén erős gyulladáscsökkentő, használatával elkerülhetjük a szteroidok által okozott mellékhatásokat.

Hatékony fegyver a rák ellen?

Mivel a ganoderma gomba beállítja és erősíti az immunrendszert, valamint összetevői között nagy mennyiségben találhatók a szabad gyököket megkötő antioxidánsok, ezért sok kutatás folyik rákos betegségek megelőzésével és kezelésével kapcsolatban.

Ázsiában szinte minden típusú rák esetében alkalmazzák, míg a nyugati orvoslás elsősorban a prosztatarák alternatív megoldásában szán szerepet a ganoderma gomba fogyasztásának. A még jobb eredmény elérése érdekében ajánlott C-vitaminnal együtt fogyasztani.

A ganoderma gomba hosszú távon alkalmazható, nincsenek bizonyítottan káros mellékhatásai. Ritka esetben – a kúra első időszakában – enyhe szédülést, emésztési panaszokat, csontfájdalmakat okozhat. Ezek a kellemetlen tünetek rövid ideig állnak fenn, a C-vitamin pótlásával pedig teljesen megszűnnek.

KINEK NEM AJÁNLOTT a fogyasztása:

A ganoderma gombát az erős méregtelenítő, májtisztító hatása miatt terhes nőknek és szoptatós kismamáknak nem ajánlják. (Ha mégis ebben az állapotában szeretné használni a Rei-Shi gombát, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával!)

Természetesen a 3 év alatti gyermekeknél, akiknek még az immunrendszerük érzékenyebb a ganoderma gomba fogyasztása nem javasolt!

Vigyázni kell és csak szigorú orvosi kontroll mellett szabad együtt szedni a Rei-Shi gombát és nyugtatókat, vérnyomáscsökkentő és véralvadásgátló gyógyszereket! (Shimizu és munkatársai, 1985)

Használat előtt kérdezze meg kezelőorvosát! Mindenképpen konzultáljon orvosával, ha teherbeesést segítő készítményt vagy egyéb gyógyszert szed vagy orvosi kezelés alatt áll.

Forrás: wikipédia, vitalitas-magazin.hu

GANODERMÁT KERESEL? KATTINTS!